Първата белодробна трансплантация у нас - през 2021г.

Решението на Виена било очаквано
Обновена: 9 авг 2019 10:15 | 9 авг 2019 10:00,
16
Първата белодробна трансплантация у нас - през 2021г.
Снимка: УМБАЛ "Св. Екатерина"

Първата белодробна трансплантация, извършена в България, се очаква да се случи в началото на 2021 година. Ще обучим екип от лекари в Австрия, първият заминава след 15 септември тази година. Това каза пред bTV директорът на УМБАЛ "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев.

Повод за думите му стана кризисната ситуация с белодробните трансплантации, в която изпадна България, след като болницата във Виена отказа да приема повече чужденци за операции. Това обаче беше единствената клиника, с която страната ни има договор за трансплантации и в момента пациентите са изправени пред невъзможност да получат лечението.

Още по темата

"Решението на Австрия да спре белодробните трансплантации на чужденци беше очаквано от специалистите. Жалко е, но не е изненадващо", коментира професорът.

Той обясни, че след международна конференция в Истанбул са се приели доста сериозни мерки срещу т.нар. "трансплатанционен туризъм" и търговията с органи.

Начев сподели, че не е оптимист, че други клиники в Европа ще приемат пациенти от България, нуждаещи се от трансплантация на бял дроб. Вчера изпълнителният директор на Агенцията по медицински надзор, която отговаря за тази дейност, каза, че страната ни води преговори с други болници в Европа, които да поемат нашите пациенти.

Проф. Начев обясни, че в България не са много хората, чакащи за такава трансплантация в България, но се съгласи, че за всеки един чакането е трагедия.

"18 души чакат за белодробна трансплантация в България, но на фона на много други заболявания, за които чакат 1000 или 5000 души това не е голяма бройка", каза той.

Директорът на болница "Св. Екатерина" коментира и проблема с малкото донорски ситуации у нас.

"България е на едно от последните места по донорство и последните години не виждам напредък в това отношение. Нужна е по-добра координация и контрол", убеден е проф. Генчо Начев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички милионери у нас ,които са шепа и съсипват цялата държава с лакомията не могат да си докажат милионите. Със сигурност няма и 1 свестен ,честен бизнесмен сам без да е точил държавата с обществени поръчки да е натрупал милиони ,но те са навързани като черва с политиците ,всичко е на принципа аз на тебе ,ти на мене....Това е демокрация по български ,затова народа бяга ,затова е толкова озлобен народа, защото всичко се случва пред очите на народа без капка срам !
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 8 Този никога не може да докаже и половината си богатство, но няма кой да го пита в правовата държава. Само в БГ може да се случи това! Държавно здравеопазване! 5 милиарда годишно и боллните , които могат, д оплащат, а бедните умират....куче влачи...
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наглецът милионер от държавната болница! Защо не си направи частна болница и там да си пише 100бона заплата??? Аха, защото най-лесно се краде от държавата и болните хора. А държавата разрешава!
11
1
 
11
 
! Отговори
защо ручахме жабета преди 4 години
Заплатата на професора е 38 бондака и му дреме на капелата за болните в България!
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние нямаме нужната организация по много параграфи - нямаме медицински хеликоптери, нямаме дори добро покритие на линейки, нямаме система за ранно известяване, нито лекари ,които да са квалифицирани да оценяват кои органи стават и кои не. Така че далеч не само съгласието е проблемът. Мисля, че най-успешната система е тази в която всички са донори по подразбиране, и от близките или самият човек зависи да се откаже ако много държи. Така реално е по-лесно за всички.Но тук съпротивата е твърде голяма
9
0
 
6
 
! Отговори
Ради преди 4 години
Номер 7, според мен ние нямаме изградена нужната система и организация за тези цели. В САЩ например, ако не са ме излъгали, на шофьорската книжка е отбелязано дали човека е съгласен органите му да се даряват или не.Тук всички имаме лични карти. Не пречи когато всеки си издава/преиздава да има такъв въпрос и всеки да трябва да реши, дали би дарил или не, а не посмъртно близки да се чудят какво да правят, при положение, че на тях им е винаги най-тежко. Доста хора биха казали "да".
8
2
 
13
 
! Отговори
Възмутен преди 4 години
Професорът милионер, който обикновено говори за малкото пари в здравеопазването и от нуждата за доплащане от пациентите! Явно е паднало голямо, огромно доплащане както е видно по-долу:собственик на 16 имотанад 500-те декара гори къща в Кумбре дел Сол, Испания, за 700 хил. лв..Проф. Начев и съпругата му имат по влогове общо над 5,5 млн. лв.отделно 1,7 млн. в пенсионни и инвестиционни фондовеДЦК за 300 хил. лв. Професорът участва в 6 дружества кара Порше.
7
2
 
6
 
! Отговори
@www преди 4 години
Значи е по-добре органите ти да ги ядат червеите, вместо с тях да продължи да живее някой? Защото шопът е казал - не е важно на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле. Най-благородната постъпка е да дариш органите си, когато ти вече няма кака да ги ползваш. Защото така частичка от теб или твой близък ще продължи да живее. По света хората се трансплантират от десетилетия. Толкова много хора получават шанс за нов живот. Защо тук сме такива егоисти, тип "след мен и потоп", нямам представа.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не разбирам как лекар може да определя бройката хора като малка. 18 души чакащи за трансплантация са нищо ако не ги познаваш и безкрайност ако сред тях е жена ти или дъщеря ти. Чудовищни ми се виждат думите му. Болните за трансплантация в България са малко, защото или бягат в началния стадий на болестта, за да имат шанс да бъдат лекувани, или умират преди изобщо да влязат в списъка на чакащите. Срамни думи от лекар.Дано някога да започнат трансплантациите и тук,но при този процент пушачи-едва ли
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На този му е време да се пенсионира! Кодексът на труда трябва да важи за всички!Достатъчно е богат. Хайде болницата Св. Екатерина да я оглави някой друг по-млад лекар, който с нищо няма да отстъпва на професора!
4
3
 
4
 
! Отговори
www преди 4 години
Когато човек умира, следва да си го прибере земята, както попа казва "пръст при пръстта". Жал ми е за хората, за които само трансплантацията е спасение, но според мен е грехота лекари да се правят на Господ и да оставят живи органи след смъртта на човека.
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да този е с луксозният честен автопарк у нас и луксозните имоти ,които е придобил като "лекар ". Борисов после говори че на границата е пълни с българи ,с коли ,с пари ,които ходят на почивка в Гърция без да се има в предвид че такива като този може всяка седмица да прескача до плажа в Гърция ,защото болните ,горките плащат а нашият Борисов се огражда само с такива ,той на такива помага а 80 % от нещастните българи да ду хат супата !
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Но пък този е Юсейн Болт в забогатяването на гърба и мъката на хиляди болни хора у нас !
1
0
 
14
 
! Отговори
Бай Евстати преди 4 години
първи опит за белодробна трансплантация - 1963Първа успешна белодробна трансплантация - 1983даасамо някакви си 60 години сме назад