Чумата по свинето стигна до софийското село Желява

В 20-километровата зона всички прасета ще бъдат умъртвени
17
Чумата по свинето стигна до софийското село Желява
Снимка: Булфото, архив

Положителна проба за болестта Африканска чума е установена и при свинете в село Желява. Това съобщи д-р Димитър Рачев от ОДБХ-София област пред БНТ.

Още по темата
Според изпълняваните мерки от Българската агенция по безопасност на храните следва в 20-километровата зона всички прасета да бъдат умъртвени.

Очаква се издаването на заповед за сформиране на комисия и започване на обходи за констатиране на наличие на живи прасета, които ще бъдат принудително умъртвени и загробени.

От общината в Елин Пелин умоляват всички стопани, които до днес са заклали своите животни, да подадат информация до кметовете на населените места и общината в гр. Елин Пелин, с цел изготвяне на списък. На основание на тези списъци ще бъдат отпускани средства за обезпаразитяване на местата, за отглеждане на животни. Средствата ще бъдат отпускани от държавния бюджет, а не от Община Елин Пелин.

От там напомнят, че при установяване на анормално, нетипично поведение на животно, всеки стопанин е задължен да уведоми ветеринарния лекар или главен инспектор, отдел здравеопазване на животните, към ОДБХ – София област – д-р Димитър Рачев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: чумасвинепрасе
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
от 13 Kypнeлa
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЧумата се казва ГЕРБ и ДПСНапомням, че ДПС е коалиционен партньор с БСП още от времето когато Цветелин Кънчев беше в затвора и Георги Първанов го помилва.
12
0
 
3
 
! Отговори
Sofia преди 4 години
Зарко от равно поле има незаконна ферма за *** проверка не е правена
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЧУМАТА БОРИСОВ с бронираната джипка ли разнася ЧУМАТА ?
10
0
 
2
 
! Отговори
Мехлеман Нагазян преди 4 години
До Anonimen 7Може ли да докажете чумата....Може разбира се, също така има и ваксина обаче нашата "велика" държава не си е направила труда да я закупи и разпространи! На практика тази ваксина е задължителна за държави от ЕС, заради което пак ще ни турят глоби както и за сигурността на базата ни данни! В един английски документ писан за България преди няколко години се задава въпроса за спазването на ЕС регулациите от България и Румъния и как сме още в съюза след толкова нарушения. Джурасик соц!
9
1
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
НАЙ-НАКРАЯ ПАРЛАМЕНТА ЩЕ БЪДЕ ПРОЧИСТЕН! ТОЙ ПОПАДА В 20-КИЛОМЕТРОВАТА ЗОНА!
8
0
 
1
 
! Отговори
Цоциал преди 4 години
След прасетата на хората без ваксини ще им измислят някое заболяване за да ги изолират или направо загробят. После активите им ще се национализират, т.е. приберат от познайте кой. Не! Не е Дядо Коледа. Същия преди години прибра влоговете на хората за доп. пенсионно осигуряване. Па тъй с национализация.
7
2
 
7
 
! Отговори
Anonimen преди 4 години
Може ли да докажете чумата
6
6
 
7
 
! Отговори
Споко, бееее преди 4 години
КАКА ВИ ***, ШЕ ГИ ЦУНКА ПРАСЕНЦАТА ПО ДУПЕНЦАТА И ШЕ ИМ МИНЕ...!ПА КАТО ДОЙДЕ НА ВЛАСТ..... ВИЕШЕ Я ЦУНКАТЕ КАТА ДЕН ПО ТРЪТКАТА ЗА БЛАГОДАРНОСТ!!!!
5
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чумата се казва ГЕРБ и ДПС! Това е доказано, а българското животновъдство се унищожава умишлено
4
0
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Другарят Димитър Рачев няма медицинско образование. Как е станал главен ветеринарен инспектор?
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имаше табела в Соца. "Образцов свинеКомплекс " Табелата изчезна но остави чумата. Сега реват и частните фермери , които с лични пари, знания, ентусиазъм се впуснаха в производството. Трудно е частното в социализъма. Обещетение е то им е символично. Не е така при нерегистрираните животни. Взелисаги без пари, храната от от там без пари , само разход по транспорта. Но и те на същото обесщетение !!!. Е така ли требва.??
2
0
 
7
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Добре, че с в отпуск иначе трябваше спешно да ги евакуират.
1
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Народното събрание и Правителството, попадат ли в тази 20-километрова зона за унищожаване ?