Африканската чума "лети" с 60 км на ден, стигна до Сърбия

Вирусът умира при термична обработка над 70 градуса
14 авг 2019 10:12,
20

Африканската чума вече достигна и съседна Сърбия. Здравните власти там проверяват четири лични стопанства в страната за предполагаеми случаи на африканска чума по свинете.

Още по темата

Чумата по свинето стигна до софийското село Желява

Босна, Черна гора и Северна Македония забраниха вноса от Сърбия на прасета и свинско месо, за да не допуснат разпространение на заразата.

Проблемът касае крайния потребител, африканската чума по свинете не представлява  опасност за живота на хората, при 70 градуса термична обработка вирусът загива. Това каза за "България сутрин" Кирил Вътев от Асоциацията на месопреработвателите.

По думите му има вероятност да се повишат цените на свинското месо, но точно с колко няма яснота. Той цитира и данни, според които вирусът се разпространява с 60 км на ден.

Пред Bulgaria ON AIR Вихрен Димитров припомни, че вирусът тръгва от Кения, а в Испания се борят с него повече от 20г.

"Не бяхме готови за справяне с тази зараза. Проблемът е комплексен, не може да се каже, че този или онзи виновен. Браншът трябва да заработи по нов начин", подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"упорити и невъзриемащи балкански субекти...Стига с тоя вирус бе! Чумата е БАКТЕРИАЛНА инфекция!!!"Вярно е. Обаче чумата (по хора) и африканската чума (по прасетата) са две различни болести. Първата се причинява от бактерия, втората от вирус. Правилно е написано
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Това значи ли че свинските салами, луканки и пр. колбаси са с жив вирус и са опасни???"Разбирам те, те се правят от сурово месо. Не знам. Аз лично не бих рискувал със сурово месо каквото и да ми приказват. Вирусът остава дълго в тялото, не се знае кога как ще мутира или утре дали няма да се разбере че всъщност бил опасен и за хора
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имам една дебела колежка, която някой я беше навил на оная диета с много месо - май Аткинс или нещо такова. Само разни пържоли набиваше месеци наред! Дебелият ѝ з.адник малко понамаля, но пък миришеше и изглеждаше ужасно! Гледах да не я доближавам. По-късно ѝ откриха рак на дебелото черво, не знам дали има връзка
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"За 30 дни по 60км се получва 1800км"Вируса не пътува в права линия, нали знаеш? Възможно е да се минат 2000 километъра и все още да си в България.
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що за глупост сте написали тук? За тая чума се говори вече над месец, но предположим че е един месец. За 30 дни по 60км се получва 1800км. Ба тази България я разпънахте чак до Истанбул бе!И за слепите е ясно ,че няма НИКАКВА чума. Ако имаше таква в БГ, то тя отдавна щеше да е и в Сърбия. Обаче тая чума явно е "комуниситическа" защото мори само тия дето с в Гейросъюза и подминава някак си останалите страни.
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен "Това значи ли че свинските салами, луканки и пр. колбаси са с жив вирус и са опасни???"Казаха,че не е опасенза човека.
11
0
 
6
 
! Отговори
:) преди 4 години
Ама там няма да ги накаратда изколят здравите прасета, щото не са в ЕС.
10
0
 
4
 
! Отговори
До 7 преди 4 години
Приятелю, минал съм доста семестри (браво бе, знаеш какво е семестър) и то хуманна медицина. Даже работя и по специалността. Даже някой ден може и в кабинета да ми цъфнеш, ако те върнат ветеринарите.
9
2
 
0
 
! Отговори
До Ей преди 4 години
Пропуснал си "Г" в началото на името си.Ходи да си удариш една на някой снимка на вирус и не ни занимавай с болния си мозък.
8
0
 
5
 
! Отговори
До 6 преди 4 години
Не знам какъв математик си. Нито до кой клас си ходил на училище. И явно съм прав с определенията. Щото уважаеми матрЯле, пише се балкаНски, пише се вирУсолози и още такива дребни нещица. Учудваме ме, че използваш дума като светоглед...Браво!
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да оставим човека да се изяви, че е минал първи семестър ветеринарна медицина!
6
2
 
7
 
! Отговори
Балкатски субект преди 4 години
До 4 Не сме длъжни всички да сме биолози, бактериолози, виросолози..."МатрЯла" се интересува от това, че му избиха прасетата и е в правото си да е недоволен, че изброените не си вършат работата.Аз като математик не очаквам вички да ми доказват Питагоровата теорема, вместо "здравей". Аре по-полека с определенията и квалификациите, защото това само показва колко ти е ограничен светогледа!
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 3Даже може да реанимираме прасетата, ако се сетим къде ги закопахме.
4
1
 
4
 
! Отговори
До 3 преди 4 години
Не се прави на луд! Не става въпрос за олекване, а за липса на елементарна обща култура и при публични личности и при журналисти. И да. В медицинско отношение дали е вирус или бактерия има голямо значение. И като профилактика, и като клинична картина и като третиране със съответните препарати. Ама за тези от матрЯла сигурно ви е все едно!
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 2Е, сега ни олекна, не е вирус, а бактериална инфекция. Това променя всичко!
2
2
 
8
 
! Отговори
Ей, преди 4 години
упорити и невъзриемащи балкански субекти...Стига с тоя вирус бе! Чумата е БАКТЕРИАЛНА инфекция!!!
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е вярно, няма самолет(като средство за дистрибутиране на вируси) който да лети толкова бавно