От Калифорния до Саранци: Защо един учител се прибра в BG?

Здравко Керелски се завръща към корените си
15 авг 2019 13:36, Петя Славова
174

 В "Завърналите се с Петя Кертикова" този път ще видите история за една гладна душа по време на сита година - за осъзнатата сила на корена и магията на България.

Здравко Керелски е учител в детска градина, която работи по метода Монтесори. Мечтае да събуди духа на древните българи, който да прочисти обърканите ценности на съвременните хора. В дългосрочен план иска да създаде център за интегрално обучение и лечение - място, което обединява Изтока и Запада, духа и разума.

"Почувствах корените си. Изведнъж станаха нещо живо за мен, самото ми отношение към държавата," казва Здравко пред Bulgaria ON AIR.

Керелски напуска България, когато е на 10 г. Семейството му печели зелена карта и избира Калифорния за свой дом.

Там той остава 18 години. Всичко върви добре до момента, в който Здравко усеща, че нещо липсва. Гората го тегли и решава да се установи в крайбрежното градче Санта Круз. Там учи психология и съвременна литература. Започва да се интересува и от електронна музика и организиране на различни събития.

Но пропукването на емигранта е неизбежно.

"Летата си идвах в България. Виждах се с всичките си роднини. Лека полека усетих, че имам някаква роля да играя. Чувствах, че има нещо ценно и там, и тук (бел. ред. - Калифорния) и трябваше да измисля начин да ги свържа. Много идеи ми хрумнаха, една конкретно ме откъсна от музикалната среда и започнах да пътувам към тази цел", споделя Здравко.

А тази цел е да създаде център за интегрално обучение и лечение някъде в българските планини, в който да има работилници за родители, деца, възрастни хора.

Преди да се завърне окончателно Здравко преживява душевен катарзис по време на една от ваканциите в България.

"Обикалях улиците, изходих цяла София, мислейки. Бях като луд човек. Буквално. И тогава ми хрумна идеята, че може би ако стана учител - хем ще е полезно, хем ще ми помогне да стъпя на родна почва и да се развивам също", разказва Здравко.

Днес той живее в софийското село Саранци. Има 3 кучета и 2 котки, за които се грижи. Казва, че е щастлив и че живее просто, но в мир със себе си. Пътува всеки делничен ден на стоп или с влак до София, където преподава английски език в частна детска градина. Вижда се с баба си често и дори взимат един от друг кулинарни уроци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
0
 
35
 
! Отговори
От Берлин преди 4 години
Дано не съжаляваш! Аз те разбирам... имам понякога същите чувства, но имам семейство и две малки деца.... Как да се върна.?!
142
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Здравко,пишман ще станеш,че корените са те дръпнали обратно на мястото от което родителите ти са избягали.За българския емигрант,България е един идеализиран образ изпълнен с любовта на баби и лели и безкраен купон с връстниците ,с една дума огромни розови очила.Когато останат да поживеят тук,да видят заплатите,сметките,цените в магазина и безкрайната мръсотия обзела не само улиците,но и душите на хората,виждат грубата реалност и бавно и полека ще започнат да съжаляват,че са се върнали.
141
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С тая брада в Калифорния го смятат за тали.
140
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Саранци е много хубаво......*** не съм ходил още.....
139
9
 
46
 
! Отговори
ШибиРиби преди 4 години
Има една пловдивска гугутка дето си о..а пътеките в Америка и след безброй пиянски и любофчийски перипетии и арести загуби право да шофира. Това отключи нейната патриотично-православна натура и се прибра да проповядва любов и патриотизъм. Юбррееее абрееее
138
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде яж там с брат си и не се обаждай.
137
5
 
37
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Като ще ми "обезобразяваш" поста... Поне го изтрий нацялоА иначе - шемета... Под мен... И през май... И през август... Все си е шемет:-)
136
1
 
31
 
! Отговори
Циник до 142 преди 4 години
Това е... защото "май" (пък и през август)... !:-)
135
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми брао, мен кво ме интересува. Чудил си се какво да кажеш май.
134
5
 
35
 
! Отговори
Циник до 140 преди 4 години
Пуснал съм си Solomon Burke - Naschvile..И чакам брат ми да свърши работа - да пийнем по нещо... да хапнем...А ти шапшалче - пак ми се направи на интересно.Излязло си навън... И си мислиш, че си хванало господ за макapите...Комплекси... Чуло си някъде - да говорят... *** не си разбрало.У лево
133
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 139Не плюя по емигриралите българи, а по токсични като теб.
132
6
 
37
 
! Отговори
Циник до 135 преди 4 години
Именно... Излязъл си навън (причините не ме интересуват), и плюеш българите излезли навън..Самоуважението ти къде е?
131
1
 
36
 
! Отговори
буба преди 4 години
Ум царува, ум мъдрува, УМ ПАТКИ ПАСЕ :)
130
8
 
39
 
! Отговори
хах преди 4 години
Сигурно защото му е писнало да живее сред диваци.
129
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 132Не става дума за патриотизъм, а за малко себе уважение.
128
3
 
49
 
! Отговори
Циник до 134 преди 4 години
Бе, ... ти мигрантите... Коя държава е по-сигурна? България - на Жороплъховете... На погромите по кръчмите... на несъществуващото правосъдие... некъществуващото здравеопазване... синекурната полиция... войната по пътищата...Или Германия?Айде малко по-сериозно.. А?Не, че ромите у нас не изнасилват и убиват жуpналистки и пенсионери.. Или как?
127
9
 
38
 
! Отговори
до Циник преди 4 години
Остави боя с колове. Те новите германци от Африка и Азия вече се грижат за германките и германците, я по Коледа, я всеки ден напоследък. Пази боже да не се случва на твоето семейство...
126
3
 
40
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
До Анонимен 113Не съм бил на "сладка службица", напротив местеха ме там където бях нужен като специалист.Не се примирих с безумието на комунизма и хвърлих оставка преди 10.11.1989г.След10-ти ноември, тези които не са се потрудили да се образоват, които са предпочитали да слушат сръбска музика, да си пийват ракийка със шопска салата, да се скатават на работното си място и да крадат каквото им трябваше, останаха без работа.Който не работи не трябва да яде.Работата е в главата ти. няма подаръци!
125
6
 
37
 
! Отговори
Циник до 130 преди 4 години
Айде не ми "слагай думи в устата"... Кво шъ каеш? Тези "художествени" методи съм ги ползвал, преди 20 години в датата..Викам - да казваш - на черното-черно... И на бялото-бяло!Щото иначе мaйка си ли търсиш навън.Като си такъв убеден патреот... Айде зарезвай, и се връщай
124
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Некадърник.

Спонсорирани публикации