От Калифорния до Саранци: Защо един учител се прибра в BG?

Здравко Керелски се завръща към корените си
15 авг 2019 13:36, Петя Славова
174

 В "Завърналите се с Петя Кертикова" този път ще видите история за една гладна душа по време на сита година - за осъзнатата сила на корена и магията на България.

Здравко Керелски е учител в детска градина, която работи по метода Монтесори. Мечтае да събуди духа на древните българи, който да прочисти обърканите ценности на съвременните хора. В дългосрочен план иска да създаде център за интегрално обучение и лечение - място, което обединява Изтока и Запада, духа и разума.

"Почувствах корените си. Изведнъж станаха нещо живо за мен, самото ми отношение към държавата," казва Здравко пред Bulgaria ON AIR.

Керелски напуска България, когато е на 10 г. Семейството му печели зелена карта и избира Калифорния за свой дом.

Там той остава 18 години. Всичко върви добре до момента, в който Здравко усеща, че нещо липсва. Гората го тегли и решава да се установи в крайбрежното градче Санта Круз. Там учи психология и съвременна литература. Започва да се интересува и от електронна музика и организиране на различни събития.

Но пропукването на емигранта е неизбежно.

"Летата си идвах в България. Виждах се с всичките си роднини. Лека полека усетих, че имам някаква роля да играя. Чувствах, че има нещо ценно и там, и тук (бел. ред. - Калифорния) и трябваше да измисля начин да ги свържа. Много идеи ми хрумнаха, една конкретно ме откъсна от музикалната среда и започнах да пътувам към тази цел", споделя Здравко.

А тази цел е да създаде център за интегрално обучение и лечение някъде в българските планини, в който да има работилници за родители, деца, възрастни хора.

Преди да се завърне окончателно Здравко преживява душевен катарзис по време на една от ваканциите в България.

"Обикалях улиците, изходих цяла София, мислейки. Бях като луд човек. Буквално. И тогава ми хрумна идеята, че може би ако стана учител - хем ще е полезно, хем ще ми помогне да стъпя на родна почва и да се развивам също", разказва Здравко.

Днес той живее в софийското село Саранци. Има 3 кучета и 2 котки, за които се грижи. Казва, че е щастлив и че живее просто, но в мир със себе си. Пътува всеки делничен ден на стоп или с влак до София, където преподава английски език в частна детска градина. Вижда се с баба си често и дори взимат един от друг кулинарни уроци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
3
 
40
 
! Отговори
Патил преди 4 години
Отговор на въпросната статия: Защото не го слуша главата.
62
6
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На днес бг форумните загубеняци не могат да обработят позитивни новини. Просто процесорчетата им прегряват и като условен рефлекс бълват ли бълват помия като истерични деца.
61
2
 
38
 
! Отговори
До Мен преди 4 години
Форумен шут... При това... доста си ***.
60
9
 
38
 
! Отговори
Мен преди 4 години
До До 58Позна, затова си купих огромна кола, за да избивам комплекси. А като си стъпя на портфейла ставам по-висок. Знаеш ли каква е разликата межу мен и теб - аз като имам шкембе ще ми викат мечо, а на теб ще ти казват сBиня.
59
4
 
34
 
! Отговори
До 58 преди 4 години
Нисък, грозен у комплексиран си, нали?Злобата, която лъха от коментарите ти те издава.Иначе колкото у пари да изкарваш ще си останеш същия духовни беден ждрольо.
58
5
 
43
 
! Отговори
До Мен преди 4 години
Хахаха... И поредните (ти) бълвочи... Питай админа за айпито ми... Ще установиш, че не е българско... А тези митове и легенди.. за лесните пари в България (пише се впрочем с главна буква), ги разправяй на някой друг... От 9000 000 в България останахте под 6... Ама другите 3 са по прости от тебФорумен шут си.
57
15
 
37
 
! Отговори
Мен преди 4 години
А аз се кефя на живота, децата ми учат в частно училище, нямам шефа работя когато реша, обиколил съм почти всички държави в ЕС + канада. Имах възможност да остана на всяко едно от местата на които съм бил но предпочетох България. А за България всъщност е много добре хейтърите да се изнесат, все още има прекалено много от вас тук. Като не ви харесва и сте толкова добри що не вземете да идете да успеете в чужбина бе, нали е много лестно. Тука хем гадно хем не правите нищо за промяна...
56
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Калифорния е половин Америка.Бъдете по-конкретни.Иначе като го гледам тоя, предполагам че е живял в някоя стара каравана в някой пущинак,далече от цивилизацията.
55
12
 
45
 
! Отговори
Мен преди 4 години
До До МенМа разбира се, това че ти живееш при мама и тати на 40 и караш с 200лв на месец означава че цяла българия е така. Когато училищните гъзари седяха до голямото междучасие ние учехме. В университета не се напивахме всяка вечер, работих от 2ри курс на 2 места(едното беше за голям немски университет). Не бяхме от готините пичове. Сега всички готини взимат ~10 пъти по малко пари, питат шефа може ли да излязат в отпуска и хейтят по форуми. Със здраве.
54
3
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И аз бях милионер в Лас Вегас, ама страстта ми към хазарта, бърбъна и русокосите с огромни бомби ме разори.Сега съм овчар тука в едни Дупнишко село.
53
4
 
41
 
! Отговори
До Мен преди 4 години
Спести си "квалификациите"... Всички ти верваме колко пари правиш в България.Откъде се пръквате - такива форумни шутове... не е съвсем ясно само.
52
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Кадърен демократКакъвто и да станеш в България не си застрахован от ежедневните проблеми. Да паднеш в някоя шахта понеже някой е махнал капака, за да го предаде на вторични, да те блъсне някой понеже е пил няколко ракии и е тръгнал да кара без да се замисля, да те завлекат с пари за екскурзия - много фирми се навъдиха, които лъжат хората, да платиш на маистори да ти ремонтират апартамента и те да не се сетят даже и найлон да постелят и да отмъкнат, каквото намерят и тн,
51
3
 
43
 
! Отговори
Разчувствуван умилен преди 4 години
Умилявам се и насълзяват ми се очичките винаги като гледам "Завърналите се с Петя Кертикова", развчувствувам се!
50
20
 
43
 
! Отговори
Мен преди 4 години
До До МенАз избрах да остана в българия по следните причини. Правя същите пари чисто колкото в америка или канада (бруто). Нето е повече поради ниските данъци - 10%. Реално мога да работя от където си поискам. Роднините и приятелите ми са тук, средата в която живея и училището на децата ми са прекрасни. Да има и недостатъци, но ти ако си кривак и на златен троторар кусури ще намериш. Лузърите сте свикнали да сте недоволни от всичко и да чакате наготово...
49
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България никога не е имала такъв износ в стопанската си история!
48
5
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами на село поне ще спи на слама в кошарата,а не на кашони под някой мост в Ел Ей
47
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 41Какъв страдалец си в това лошо бг общество,дори си позволяваш да поставяш диагнози на бг общество,за което предполагам нямаш нужната диплома? Защо не науснеш, намери си друго общество където ще си по-доволен.
46
7
 
43
 
! Отговори
Америка скоро ще преди 4 години
изчезне - териториално, културно и етнически - човека се е усетил овреме, *** тето лижат черни *** там за долари да му мислят
45
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Поздравяваме премиера Бойко Борисов и българското правителство за тяхната решимост да модернизират своята армия, чрез покупката на тези много способни, оперативно съвместими с НАТО самолети. Съединените щати приветстват решението на българското правителство за поръчката на 8 многоцелеви изтребители F-16, боеприпаси и свързано с тях оборудване и очакват с нетърпение съвместна работа с България по проекта за засилване на дългосрочното си стратегическо партньорство."
44
10
 
36
 
! Отговори
Кадърен демократ преди 4 години
Умните и кадърните българи са добре при демокрацията и в България прават пари и живеат богато, и в чубжбина успяват и стават мениджъри и членове на бордове на айбиеми и епъли всички са българи там, само некадърниците при демокрацията са бедни в България или мият улиците в чужбина.

Спонсорирани публикации