От Калифорния до Саранци: Защо един учител се прибра в BG?

Здравко Керелски се завръща към корените си
15 авг 2019 13:36, Петя Славова
174

 В "Завърналите се с Петя Кертикова" този път ще видите история за една гладна душа по време на сита година - за осъзнатата сила на корена и магията на България.

Здравко Керелски е учител в детска градина, която работи по метода Монтесори. Мечтае да събуди духа на древните българи, който да прочисти обърканите ценности на съвременните хора. В дългосрочен план иска да създаде център за интегрално обучение и лечение - място, което обединява Изтока и Запада, духа и разума.

"Почувствах корените си. Изведнъж станаха нещо живо за мен, самото ми отношение към държавата," казва Здравко пред Bulgaria ON AIR.

Керелски напуска България, когато е на 10 г. Семейството му печели зелена карта и избира Калифорния за свой дом.

Там той остава 18 години. Всичко върви добре до момента, в който Здравко усеща, че нещо липсва. Гората го тегли и решава да се установи в крайбрежното градче Санта Круз. Там учи психология и съвременна литература. Започва да се интересува и от електронна музика и организиране на различни събития.

Но пропукването на емигранта е неизбежно.

"Летата си идвах в България. Виждах се с всичките си роднини. Лека полека усетих, че имам някаква роля да играя. Чувствах, че има нещо ценно и там, и тук (бел. ред. - Калифорния) и трябваше да измисля начин да ги свържа. Много идеи ми хрумнаха, една конкретно ме откъсна от музикалната среда и започнах да пътувам към тази цел", споделя Здравко.

А тази цел е да създаде център за интегрално обучение и лечение някъде в българските планини, в който да има работилници за родители, деца, възрастни хора.

Преди да се завърне окончателно Здравко преживява душевен катарзис по време на една от ваканциите в България.

"Обикалях улиците, изходих цяла София, мислейки. Бях като луд човек. Буквално. И тогава ми хрумна идеята, че може би ако стана учител - хем ще е полезно, хем ще ми помогне да стъпя на родна почва и да се развивам също", разказва Здравко.

Днес той живее в софийското село Саранци. Има 3 кучета и 2 котки, за които се грижи. Казва, че е щастлив и че живее просто, но в мир със себе си. Пътува всеки делничен ден на стоп или с влак до София, където преподава английски език в частна детска градина. Вижда се с баба си често и дори взимат един от друг кулинарни уроци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
9
 
41
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
До 93А защо не работите в България? Тук работа и възможности колкото щеш. Но народ без морал, което е най-тежкото наследство от комунизма, както и народ без дух непознаващ историята си пак благодарение на комунизма и зависимостта от Москва, не може да забогатее.Комунизмът унищожаваше друго мислещите, свободолюбивите и предприемчиви хора. Когато видяха в какво блато ни завлякаха, беше късно и те, пред идващия пореден фалит, но вече пред Запада, ограбиха държавата и хвърлиха вината върху демокр
102
7
 
51
 
! Отговори
Tiger преди 4 години
Голяма грешка брат, връщай се обратно докато не си умрял от глад.
101
3
 
60
 
! Отговори
Бонжур преди 4 години
Като ви чета хейтърските коментари и си мисля, че сте били единствено на гръцкото Черноморие за седмица и с намаление/промоция. В България е супер, НО НЯМАМЕ държава... в чужбина е гадно, но са създали силни и работещи институции, ИМА държава. И аз съм искала да се връщам, но ме спира простотията на такива, пишещи в този форум. Разберете , няма по-мило от България :/
100
5
 
38
 
! Отговори
Аз не вярвам преди 4 години
Освен това..незнам защо,но свързвам това учение със...така наречения сатанизъм в днешно време и илюминати..и т.нТози господин хубаво,че се е върнал и преподава в детска градина,но в този плашещ вид за децата ли? Не е нормално в този брадясал вид в стил- Боб Марли, да се представяш пред толкова малки деца...плашещо е.
99
17
 
35
 
! Отговори
Чао и от мен преди 4 години
- и хубаво търкайте кене-фите на Зап.Европа и Америка до блясък, защото ваши господари там няма да са доволни и няма подаяния от долъри и евра
98
3
 
32
 
! Отговори
до 103 преди 4 години
те вече са там при вас...
97
1
 
34
 
! Отговори
Аз не вярвам преди 4 години
в идеята на Монтесори...има нещо сбъркано в тяхното учение...поведение, мислене и т.н.
96
20
 
36
 
! Отговори
хани преди 4 години
Родината ще се оправи, след като се изчисти от мършата и плявята - безродниците емигранти, продали всичко стойностно на тоя свят за ПАРИ
95
7
 
34
 
! Отговори
Мен преди 4 години
До АнонименХинт, освен описаните неща има и едно друго нещо - работа му викат. Има и още едно дето се нарича учене, обикновено количесвтото учене е правопропорционално на изкараните пари...
94
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В новата заглавна новина - си го пише - българите да чакате увеличение на всичко.*** вие сте свикнали на висок стандарт. Па и бързи кредити има... И билетчета за търкане
93
1
 
53
 
! Отговори
РВ преди 4 години
Тревата му е изпържила мозъка на тоа. В комбинация с моли, екс и гъби, добре поне че не е отишъл отшелник в някой индийски храм.
92
15
 
36
 
! Отговори
хана преди 4 години
Европа скоро ще е царство на мюслюманите - емигранти и заселници и техните х 10 деца, а нашите *** там ще са им слуги и сексуални роби за пари. Който се усети от емигрантчетата, ще се спаси, алчните и лакомите и техните деца ще мият краката на ислямските заселници, но ще се бия в гърдите че са "добре". Ха ха ха ...
91
5
 
38
 
! Отговори
До Мен преди 4 години
Нали ти казахме... Форумен шут
90
7
 
46
 
! Отговори
Мен преди 4 години
До До МенЗа това си прав, вярно е. Номера е че за това положение 80-90% от българите сами са си виновни. Човека се е прибрал, щастлив е, живее добре по неговите си критерии, опитва се да промени нещо, допринася и с опит натрупан в чужбина. Обаче тука хейт се лее на корем. Осъзнайте се.
89
2
 
31
 
! Отговори
До Мен преди 4 години
Режи!
88
2
 
35
 
! Отговори
До 100 преди 4 години
Кастратите повечето сте в България.Кой иначе, ще остане да го яхат бизнесмени за 600лв
87
2
 
34
 
! Отговори
До Богомила преди 4 години
Дано предците... Да хранят, теб, и децата ти... останалите трябва да работим
86
1
 
43
 
! Отговори
179 преди 4 години
Ако всички роми емигранти ги върнат във България от Западна Европа още на първия ден ставаме малцинство :)
85
4
 
43
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
Всеки, който плюе по България, работи против нейното бъдеще и е позор за славните ни предци, създали първата цивилизация след последната ледникова епоха и станали учители на останалия свят, но най-много на дошлите северноафриканци-гърците.Излишно е да се доказва, че отричането на българското служи на интересите на много чужденци, от гърци и руснаци до германските народи и всички съседи. Който ругае българското, той ни дърпа в казана с катран и хвърля дърва под него.
84
3
 
34
 
! Отговори
До Мен преди 4 години
Даже и хипотетично да приемем, че не лъжеш... Колко са такива?България и българите, си остават най-бедни... нископлатени... корумпирани... болни..В целия съюз

Спонсорирани публикации