От Калифорния до Саранци: Защо един учител се прибра в BG?

Здравко Керелски се завръща към корените си
15 авг 2019 13:36, Петя Славова
174

 В "Завърналите се с Петя Кертикова" този път ще видите история за една гладна душа по време на сита година - за осъзнатата сила на корена и магията на България.

Здравко Керелски е учител в детска градина, която работи по метода Монтесори. Мечтае да събуди духа на древните българи, който да прочисти обърканите ценности на съвременните хора. В дългосрочен план иска да създаде център за интегрално обучение и лечение - място, което обединява Изтока и Запада, духа и разума.

"Почувствах корените си. Изведнъж станаха нещо живо за мен, самото ми отношение към държавата," казва Здравко пред Bulgaria ON AIR.

Керелски напуска България, когато е на 10 г. Семейството му печели зелена карта и избира Калифорния за свой дом.

Там той остава 18 години. Всичко върви добре до момента, в който Здравко усеща, че нещо липсва. Гората го тегли и решава да се установи в крайбрежното градче Санта Круз. Там учи психология и съвременна литература. Започва да се интересува и от електронна музика и организиране на различни събития.

Но пропукването на емигранта е неизбежно.

"Летата си идвах в България. Виждах се с всичките си роднини. Лека полека усетих, че имам някаква роля да играя. Чувствах, че има нещо ценно и там, и тук (бел. ред. - Калифорния) и трябваше да измисля начин да ги свържа. Много идеи ми хрумнаха, една конкретно ме откъсна от музикалната среда и започнах да пътувам към тази цел", споделя Здравко.

А тази цел е да създаде център за интегрално обучение и лечение някъде в българските планини, в който да има работилници за родители, деца, възрастни хора.

Преди да се завърне окончателно Здравко преживява душевен катарзис по време на една от ваканциите в България.

"Обикалях улиците, изходих цяла София, мислейки. Бях като луд човек. Буквално. И тогава ми хрумна идеята, че може би ако стана учител - хем ще е полезно, хем ще ми помогне да стъпя на родна почва и да се развивам също", разказва Здравко.

Днес той живее в софийското село Саранци. Има 3 кучета и 2 котки, за които се грижи. Казва, че е щастлив и че живее просто, но в мир със себе си. Пътува всеки делничен ден на стоп или с влак до София, където преподава английски език в частна детска градина. Вижда се с баба си често и дори взимат един от друг кулинарни уроци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
4
 
33
 
! Отговори
Мен преди 4 години
До До 88Пак изхождаш от своя опит. Това че твоя е влизал в космати и дебели си само си е твой проблем. Аз до централна гара сигурно не съм ходил 20 години, обикновено пътувам със самолет и преди полета си почивам във витоша аспаиър ложата на летището.
82
7
 
34
 
! Отговори
Мен преди 4 години
До asdoiuЩото са безмозъчни хрантутници. Искат повече ама не искат да се напънат, обвиняват всички останали за кофтито си положение, но никога себе си. Те никога не са виновни за нищо - държавата е длъжна да им осигури образование, ама такова, че да не се мъчат много, после работа ама такава хем да не работи хем много пари да взима... После като някой дето работи по12 часа на ден им пише че може да се живее добре и в бг и може да се взимат добри пари започват да го хейтят...
81
1
 
37
 
! Отговори
паткани преди 4 години
прости - парите, не са всички в тоя живот от мене да знаете !!!
80
0
 
31
 
! Отговори
До 86 преди 4 години
Казвам
79
1
 
31
 
! Отговори
Мен преди 4 години
До До 64Може да ми е малка, но е влизала в много по-красиви п.....
78
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 84Щом казваш, брат :D
77
4
 
33
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 4 години
Чудя се защо се върна в БГ....Нека дойде при нас в скандинавието да преподава,поне ще взима прилични пари...Ай ногу посдрафи от рая на земята Норвегия!
76
3
 
32
 
! Отговори
До 81 преди 4 години
Бе де да знам... Се сте най-безгрешните...Разхвърляте квалификации наляво и дясно... И не си ми брат.
75
2
 
40
 
! Отговори
asdoiu преди 4 години
Има хора, които се връщат и искат да промеят нещо. Не знам защо винаги търсите назадничави мисли. Познавам такива които са се върнали, да не кажа че аз съм един от тях :D
74
15
 
32
 
! Отговори
проклети да са преди 4 години
емигрантите - продали род и родина за пари, нищо добро няма да видят - те и техните деца !!!!!
73
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 78Никаква злоба брат. Знам че на такива като теб всички са им злобни, защото ти самия си такъв,но просто казвам истината. А и да добавя, дори не съм в България, но не съм зъл и проклет като такива като тебе дето си милят че са хванали господ за шлифера и са нещо повече от останалите българи, само защото са отишли в друга държава.
72
2
 
38
 
! Отговори
До 77 преди 4 години
Разбираме бясната ти злоба....В България... Тя е начин на живот
71
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес бг има може би най-проклетата и комплексирана юзър база в света. Хубавото е че (поне от техни думи) не живеят в България. Моля, никога не се връщайте. Спя спокойно, знаейки че такива токсични същества са далеч от България.
70
4
 
33
 
! Отговори
До 64 преди 4 години
И пиш ката ти е малка, нали.Обаче нея няма как да я увеличиш с портфейла.И ще ти е малка до живот.Кофти, а?
69
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 69Щом казваш. Само не вдигай врява и си избърши сополите :D
68
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако е бил в Ел Ей, хората които живеят там казват за своите съграждани, че били доста фейк. Като прибавим и стандарта на живот там, доста хора биха се отказали. :)
67
0
 
34
 
! Отговори
До Мен преди 4 години
Фукльо.. Не е на магарето работа... къде съм.Кажи пак за колите и паритеКухо napче
66
4
 
32
 
! Отговори
Мен преди 4 години
До АнонименЯ кажи ти колко години си живял в САЩ или поне колко пъти си ходил за да твърдиш това?
65
2
 
34
 
! Отговори
До 66 преди 4 години
Мда... Още един, в казана с катрана... Да си натискате главите взаимно..Мнооого позитивна новина
64
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мноого е просто: разбрал е че с неговите възможности ще живее по-добре в България отколкото в САЩ. Отделно, трябва да функционира в чужда култура с чужда логика. Не е за всеки. Отделно, ако не си политически коректен си за никъде и вероятно това се приема от обикновени хора като непоносимо ограничение. С две думи: интерес плюс желания да има повече свобода да си "прави каквото си иска"