Ако светът беше в женски ръце, щеше да е по-добър! Вярват го 41%

Оказахме се сред най-толерантните нации, на другия полюс са тези от Северна Африка
Обновена: 19 авг 2019 15:30 | 19 авг 2019 15:28, Камелия Цветанова
152
Ако светът беше в женски ръце, щеше да е по-добър! Вярват го 41%
Снимка: Pixabay

Българите са сред най-големите поддръжници на идеята повече жени да влизат в политиката. Това показва проучване на световната асоциация "Галъп интернешънъл",даните от което са обобщени специално за БНТ.

Изследването е проведено в 65 държави по целия свят и сред повече от 66 000 души.

Подкрепата за идеята у нас събира повече привърженици отколкото е средното за света.

За сравнение, средно за Източна Европа, делът на вярващите, че светът ще е по-добър с повече жени в политиката, надвишава този на смятащите, че ще е по-лош с 15 процентни пункта. У нас тази разлика е 34 процентни пункта.

41% от българите отговарят, светът би бил по-добро място, ако политиците бяха преимуществено жени. 35% – избират опцията "ще бъде същият", а 7% казват "по-лош". 17% се колебаят или не отговарят. Сериозната преднина на "по-добър” пред „по-лош" нарежда страната ни сред принципните поддръжници на идеята за повече жени в политиката.

Ако в България мнозинството е готово да даде лидерските позиции в женски ръце, то в световен мащаб по-голямата част от хората не смятат, че това би променило нещо - цели 41%.

17 на сто мислят, че идеята не е добра. Това е с 10% повече, отколкото у нас. А подкрепящите жените в политиката са 34%.

Северна и Южна Америка са най-категорични, че това би означавало по-добър свят. На противоположната позиция обаче са Близкият Изток и Северна Африка. Само там преобладава мнението, че нежният пол във властта не трябва да доминира.

Докато възрастта и доходите имат малко влияние върху отговорите, религиозно-културната традиция оставя очевиден отпечатък. Полът също. При жените е много по-голямо очакването, че светът ще бъде по-добър, ако от високите трибуни звучи женски глас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
7
 
16
 
! Отговори
Коста от Коста Брава преди 4 години
Жените не могат да управляват, защото ще доведат света до Трета и последна световна. И между мъжете има скапани индивиди, но жените не стават за управление. Пийте си питието и не мислете за глупости.
87
4
 
20
 
! Отговори
G преди 4 години
Е нали ги виждаме колко са и те стока. Меркел ислямизира, Мей не можа да изкара Великобритания от ЕС, валутния фонд не е направил нищо повече отпреди, да не говорим, че и Евро комисарите и те толкова струват. Добре, че и Килари не стана президент, че кой знае с кого щеше да е вече във война. Време е да е оставим това *** противопоставяне. И двата пола имат предимства и недостатъци. Важено е да се избират кадърени и можещи управници, а не по полови и други признаци
86
17
 
5
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 4 години
Лично аз смятам,че жените са все още не използувания развоен,научен,културен,социален, политически потенциал на човечеството.Смятам,че по-масовото им навлизане на жените в политическия и икономическият живот,международната обстановка ще премине към по диалогичен режим на взаимоотношения,както ,че рязко ще намалеят военните конфликти по света.Конкретиката с отделни примери е неудачна и говори за когнитивен дефицит
85
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До dragonflyНе знам колко време ще ти трябва да изброиш и такива от мъжкия пол...Може би 2-3 години
84
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жените са по отговорни от мъжета ако се отнася да стопанисват нещо и приемат работата от сърце. Такава е жената по природа. Иначе повечето жени са си жени, за това не трябва да им се дава да управляват.
83
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съмнявам се....Жените са в пъти по-големи интриганти.Могат да бъдат не по-малко жестоки от мъжете.Страшно са отмъстителни - Никога не прощават и не забравят!Влезе ли им "мухата" в главата никой не може да ги разубедиЧесто вземат импулсивни и емоционални, а не разумни решения..., а ако ситуацията се окаже критична изпадат в ступор!Тъй, че хайде без сантименти!
82
2
 
6
 
! Отговори
H преди 4 години
Никога не мое стане хаха
81
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Видяхме само Меркел какво причини на Европа, не искам да виждам какво ще е ако всичко се управлява от жени. Хайде стига експерименти.
80
2
 
7
 
! Отговори
Всичко това преди 4 години
отказа жените да раждат. И то в Европа, Западния свят и в Белите държави, да си го кажем направо.Което доведе до демографска криза. Което доведе до липса на работна ръка. В Белите държави вече няма кой да работи. Дори в България вече се чуват гласове да внасяме виетнамци. И това доведе до миграция на много араби от Северна Африка и Близкия Изток към Европа, на много латиноамериканци към САЩ, на много азиатци към Русия и т.н.Така едрият бизнес се съгласи с миграцията и я подкрепи.
79
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПАЗИ БОЖЕ! ПУ-ПУ!
78
1
 
9
 
! Отговори
Петров преди 4 години
Леля Цеца - президент, пекинската патица Караянчева - мимистър на образованието, шефката на НАП - комисар по дигиталната сигурност, кака Лила Европейската - министър на здравсловното хранене.
77
4
 
16
 
! Отговори
Като няма разлика, преди 4 години
а въпросът е културен и религиозен защо има мъжка и женска категории в спорта? Защо има разделение на половете в бокса, борбата, щангите, дори в шах-мата?Защо жените в България, а и в цял свят, живеят 7 години по-дълго от мъжете? От много тежък живот?Защо повечето жени у нас искат хем мъжът да им плаща сметката в ресторанта, да им носи торбите и да им отваря вратата, хем да имат равни права с него? Равни права = равни задължения.
76
0
 
6
 
! Отговори
XuTbP5bP преди 4 години
Изключително неадекватно подбрана снимка към заглавието...
75
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Като се замисли човек, разлика между мъжете и жените май няма. Просто исторически се е наложила концепцията за жената като майка и домакиня, която си седи у дома."Бегай да развиваш тия джендъролиберастки теории при дедо ти Соросссс
74
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тачър жена?!!Това и за виц не става.
73
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Такива жени като Тачър"Доста съмнително твърдение. Не съм убеден че това същество е жена. Жени са Николета Лозанова и Ким Кардашян.
72
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Черната Златка-президент, Сузанита- премиер!
71
0
 
13
 
! Отговори
Най ме радват преди 4 години
едни 20 процента във всяко допитване.Ти ги питаш стигат ли ви парите, доволни ли сте от живота, ходихте ли на море тази година, имате ли кола, а те ти отговарят "Не мога да преценя"?! Как не можеш да прецениш имаш ли кола, бе? Не те питат има ли живот на Оня свят!Не знам за 80 процента, ама 20 процента *** си има у нас. И в тази класация също.
70
4
 
11
 
! Отговори
Грую преди 4 години
Те Аядоласите и халифите като стъпят тук в Европата и ще ви избият от празните женски тикви всички феминистични дивотии дето ни ги натяквате от сумати време
69
5
 
17
 
! Отговори
Светът преди 4 години
е в ръцете, на който трябва, а животът е такъв какъвто е.Жените са имали 50000 години, за да бъде днес светът в техни ръце. Да са си го взели... Ако са могли. Не са могли.Целият процес на еманципация е инспириран и позволен от мъжете - те подаряват половината власт на жените. Мъж измисля контрацепцията, например. Мъж измисля аборта. Даването на права на жените да гласуват го решават мъже.Когато нещата следват естествения си ред и ход - светът е под контрола на мъжете.:)