Над 100 от камерите на тол системата са на основни пътища

105 мобилни екипа ще следят за платена пътна такса
7
Над 100 от камерите на тол системата са на основни пътища
Снимка: МРРБ

104 от монтираните камери на тол системата са на магистрали и първокласни пътища
 
Новите съоръжения, които ще контролират за платена пътна такса на магистралите, са 19. По пътищата първи клас са монтирани 85 стационарни контролни точки, от които 23 са нови и 62 дооборудвани.

По второкласните пътища са разположени 64 рамки (36 нови и 28 дооборудвани), а по третокласните – 32 контролни точки (22 нови и 10 дооборудвани). Това посочва министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова в писмен отговор на депутатски въпрос.

Изпълнителят по договора за проектиране, изграждане и въвеждане на електронната система за събиране на пътни такси – "Капш Трафик Солюшънс" ДЗЗД, е предал на 16 август 2019 г. на Агенция "Пътна инфраструктура" 200 стационарни контролни точки.

До 9 февруари 2020 г. изпълнителят следва да дооборудва с камери още 95 съществуващи трафик рамки, от които около 50 са на автомагистрали.

Контролът за платена пътна такса се осъществява и от 105 мобилни екипа на Националното тол управление, които от началото на 2019 г. следят за платени електронни винетки.

Функцията на т.нар. портални рамки е единствено контролна и информацията от тях се използва за установяване на нарушителите. На рамките няма да се плаща тол такса и няма да се продават маршрутни карти.

След въвеждането на тол системата АПИ ще предлага маршрутни карти по познатите канали за продажба на електронни винетки – на сайта www.bgtoll.bg, от мобилното приложение, на терминали за самотаксуване и на около 50 гишета (в областните пътни управления и на ГКПП „Кулата“, „Калотина“, в близост до „Капитан Андреево“ и „Дунав мост“ при Русе и при Видин), на които ще се плаща в брой.

Маршрутни карти ще се предлагат и в пунктовете за продажба на националните и европейски доставчици на услуга с отчитане на изминато разстояние, с които АПИ има договори.

Проект на дигитална карта с тестовото покритие на пътища с тол такси е предадена на членовете на Обществения консултативен съвет по въвеждане в експлоатация на електронната система за таксуване на база време и изминато разстояние към министъра на регионалното развитие и благоустройството.

След като покритието на пътищата, за които ще се дължи тол такса от тежкотоварните превозни средства, бъде одобрено с решение на Министерския съвет, дигиталната карта ще бъде предадена на националните и европейски доставчици на услуги на база изминато разстояние – тол, които имат договори с АПИ.


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
(-_-) преди 1 година
В тая страна всичко е някаква пародия.. Едно нещо не е като хората, а за пътища въобще няма какво да се говори - пълна скръб!
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
na karayanchevata katastrofa slojihte li bg paten znak s predupreditelna cherna tochka na spionskoto predimstvo?
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
karta na osnovnite osmanski mostove v bg ima...a karta na osnovnite toll lenti nerde efendi?
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТОЛ такса на третокласен път е някакво уникално българско изобретение. От догодина, ще има такса и за козите пътеки. Да си знаете.
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С една година закъснение и пак не са готови. Някой ще плати ли неустойка за несъбраните такси?
1
0
 
8
 
! Отговори
House M.D. преди 1 година
А колко от тези контролни точки ще бъдат отнемани, ако пътят е лош?