Заради кризата с "Томас Кук": Наши хотелиери искат по-ниски данъци

Много отказват да приемат повече туристи, Ангелкова: Ще говорим с Горанов
Обновена: 24 сеп 2019 19:20 | 24 сеп 2019 19:20, Веселина Йорданова
166
Заради кризата с "Томас Кук": Наши хотелиери искат по-ниски данъци
Николина Ангелкова. Снимка: БТА

Български хотели искат данъчни облекчения, за да преодолеят кризата с плащанията за почиващите в тях, докарани от фалиралия британски туроператор "Томас Кук". Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова, която имаше днес следобед среща в министерството с бранша, предаде "24 часа".

Още по темата
Ангелкова каза, че ще се водят разговори с финансовия министър Владислав Горанов "на какво можем да разчитаме". 

Досега в министерството са се обадили собствениците на 25 хотела, които са посрещнали туристи, докарани от "Томас Кук", но според нея броят им е поне 2 пъти по-голям.

Те не могат да разчитат на заплащане за услугите, тъй като по принцип в този бранш се плаща 60 дни след престоя. По-голямата част от тези туристи са дошли през юли и август и на практика тези хотели трябва да се наредят в листата на кредиторите на "Томас Кук", за да могат да получат парите си.

"Някои от тях искат да се явят отделно, други искат да се подаде колективен иск. Поели сме ангажимента да координираме тези действия", каза Ангелкова. Тя не пожела да каже с каква сума "Томас Кук" е ощетил българските хотелиери, тъй като било търговска тайна.

Посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс обеща, че всички туристи от Великобритания, които се намират в България, ще бъдат прибрани, но трябва да се заредят с търпение, тъй като са възможни закъснения.

Много хотели отказват да приемат повече туристи, съобщи Христо Гълбачев, изпълнителен директор на Астрал Холидейз, чрез която "Томас Кук" работи в България. Той обясни, че близо 6000 туристи на "Томас Кук" са още в България, като днес и вчера са пристигнали нови.

"Някои хотели отказват да ги приемат, като претендират за плащане в брой", оплака се той. Гълбачев призова хотелиерите да не влошават имиджа на България пред чуждите туристи, като каза, че последният турист на Томас Кук ще си замине от България до 13 октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
13
 
! Отговори
Няма лошо преди 4 години
И аз искам да ми намалят лихвите по кредитите за да преодолея кризата !Щом за хотелиерите може, защо за други да не може. Сетих се. Те сигурно ще умрат от глад. Каква драма !
20
2
 
10
 
! Отговори
Др. Ген.Добри Джуров преди 4 години
Публична Общоизвестна Тайна (ЯВНА ИСТИННА ТАЙНА) е че хотелите на ВЛАС И СЪНИ БИЧ СА на КГБ И НА поставените български слуги на Руската Мафия, И тези НЕ ПЛАЩАТ НИТО ДАНЪК СГРАДА, НИТО ВОДАТА НА ХОТЕЛСКИТЕ СИ БЕТОННИ ДЖУНГЛИ, НИТО ТОКА ПЛАЩАТ НА Боковата Енерго-Мафия .А сега искат и едни кирливи 10 процента десетък от ОСМАНСКО ВРЕМЕ ДА ПЛАЩАТ -- ДАНЪК ПЕЧАЛБА !!УНИКАЛНАГАВРА С БОКО ПОЖАРНАТА .
19
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕБАСТИ НАГЛОСТТА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
18
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз си изхарчих всички пари за хазарт, може ли да ме освободят от данъци като частно лице?
17
2
 
16
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
В Бг, краденето е национален спорт.Хотелиерите са шампиони.
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 14:Така е. Няма нормален хамериканец който да пожелае да дойде в БГ.Те имат толкова много избор със силен долар че БГ е на ниво Сомалия за тях.Круиз от Маями за 7 дни Карибски острови с пълен пандион без пиенето е $400-$500 максимум, виждал съм и 5 дни за $299.
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХА-ХА-ХА !!!Много хотелиери крадат вода, чрез байпас.Плащат глоба най-много, после ... по стария начин.
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези пък как го измислиха, ниски данъци? Нещо протести да е имало, събирания ... нищо не съм чул а вие?Всичко е една мафия
13
1
 
14
 
! Отговори
УбавиНовиниДнес преди 4 години
Много убаво. Изгонихме руснаци, англичане напускат. Споко, ще дойдат братя американци и ще живеем на макс с долари.
12
1
 
21
 
! Отговори
ponti преди 4 години
Т.н. "хотелиери" както и концесионерите на плажовете са алчни Гзове, които постоянно хленчат, че нещо са ощетени, все нещо им е криво, и постоянно скимтят за облекчения, намаления и т.н. ДГД! Мизерници! Толкова много браншове са ощетени от какво ли не и не се оплакват, а тези постоянно скимтят, защото са НЕКОНКУРЕНТНОСПОСОБНИ! = слаба услуга + неприемлива цена! Хората искат да станат милионери за 3-4г. и са недоволни, че не могат да осъществят намеренията си?!! Я обратно в окопа бе, селяци!
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ангелкова иска да каже,че туриститеедва ли не са толкоз много,че са спалипред хотелите за да негубят ред.Т.е.сезонът е повече от успешен.За слабиясезон ,обаче е ревът и пищят за данъците.
10
1
 
33
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Всички нови хотели в България са построени с мръсни пари, спечелени по незаконен начин или получени с измама от еврофондовете.Хотелиерите ни са мутри, политици и други омразни на народа муцуни.Хотелите не плащат данъци, крадат ток и правят всякакви други шашми.
9
1
 
13
 
! Отговори
Асана преди 4 години
Само гледай сея колко стотици,,обещетени'' (мутрагени) хотелиери ще има.Аре на бас?
8
8
 
4
 
! Отговори
Йордановаааааа... преди 4 години
Като не разбираш нещо - не пиши. Хотелиерите са издали фактури за нощувки на "Томас Кук" АД за месец септември, примерно. Бай Кук не им е заплатил дължимото по тези фактури. Да, но хотелиерите, ако не са изрично заявили режим на касова отчетност, дължат ДДС по тях, независимо дали са постъпили пари по сметките им. Фактурана е издадена и влиза в дневника на продажбите.Айде трай си като не разбираш от нещо или се консултирай. Жена на трета възраст си, очевидно, не ти отива. Не е като да си 40г.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сержант Тони Нешев Гетов моля контролираните тия които не си плащат телевизията нали сте от пътното
6
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
как така ние ще плащаме сметките на англичаните ? как все те са най-големите тарикати...2 милиарда им дадохме в аванс, а не са си платили яденето и пиенето....и самолети няма да ви дадат
5
0
 
12
 
! Отговори
ХотелиерО преди 4 години
В мътна водица, винаги се лови повечко риба.
4
0
 
25
 
! Отговори
Пук преди 4 години
като вид облекчение може да е обещание от министърката, че няма да си показва лицето по курортите толкова често
3
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига сме ги нянкали хотелиерите - вече плащат по-ниско ДДС.Други отрасли вече изпреварват туризма по износ.
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
няма ли да има санкции за англичаните че не са си платили сметките за яденето и пиенето...