Заради кризата с "Томас Кук": Наши хотелиери искат по-ниски данъци

Много отказват да приемат повече туристи, Ангелкова: Ще говорим с Горанов
Обновена: 24 сеп 2019 19:20 | 24 сеп 2019 19:20, Веселина Йорданова
166
Заради кризата с "Томас Кук": Наши хотелиери искат по-ниски данъци
Николина Ангелкова. Снимка: БТА

Български хотели искат данъчни облекчения, за да преодолеят кризата с плащанията за почиващите в тях, докарани от фалиралия британски туроператор "Томас Кук". Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова, която имаше днес следобед среща в министерството с бранша, предаде "24 часа".

Още по темата
Ангелкова каза, че ще се водят разговори с финансовия министър Владислав Горанов "на какво можем да разчитаме". 

Досега в министерството са се обадили собствениците на 25 хотела, които са посрещнали туристи, докарани от "Томас Кук", но според нея броят им е поне 2 пъти по-голям.

Те не могат да разчитат на заплащане за услугите, тъй като по принцип в този бранш се плаща 60 дни след престоя. По-голямата част от тези туристи са дошли през юли и август и на практика тези хотели трябва да се наредят в листата на кредиторите на "Томас Кук", за да могат да получат парите си.

"Някои от тях искат да се явят отделно, други искат да се подаде колективен иск. Поели сме ангажимента да координираме тези действия", каза Ангелкова. Тя не пожела да каже с каква сума "Томас Кук" е ощетил българските хотелиери, тъй като било търговска тайна.

Посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс обеща, че всички туристи от Великобритания, които се намират в България, ще бъдат прибрани, но трябва да се заредят с търпение, тъй като са възможни закъснения.

Много хотели отказват да приемат повече туристи, съобщи Христо Гълбачев, изпълнителен директор на Астрал Холидейз, чрез която "Томас Кук" работи в България. Той обясни, че близо 6000 туристи на "Томас Кук" са още в България, като днес и вчера са пристигнали нови.

"Някои хотели отказват да ги приемат, като претендират за плащане в брой", оплака се той. Гълбачев призова хотелиерите да не влошават имиджа на България пред чуждите туристи, като каза, че последният турист на Томас Кук ще си замине от България до 13 октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
29
 
! Отговори
ПУК преди 4 години
Че кой хотел плаща данъци?