Работникът да плаща първите 3 дни болнични? Неприемливо!

Омбудсманът: Това няма да реши проблема със злоупотребите
193
Работникът да плаща първите 3 дни болнични? Неприемливо!
Снимка: архив, БулФото

Омбудсманът Диана Ковачева смята за неприемливо първите три дни болнични да бъдат за сметка на работещите.

В своя позиция по актуалната тема тя изтъква, че това ги поставя в положение да плащат осигуровки, а да не получават обезщетение при загубена работоспособност.

Още по темата
Като защитник на правата и интересите на гражданите следва да обърна внимание, че решение, при което не се изплаща обезщетение в първите три дни от болничния, практически няма да реши проблема със злоупотребите, а само ще утежни положението на болния във времето, когато има най-големи разходи за лечение и така работещите са застрашени от оставане без доходи в труден за тях момент, посочва Ковачева.

По думите й от неправомерното ползване на такъв отпуск са ощетени всички.

През първите три работни дни това е работодателят, който не само заплаща обезщетението за временна неработоспособност, но може да извърши и разходи за извънреден труд. Ако периодът на временна неработоспособност продължи по-дълго, ощетен е и НОИ, който заплаща остатъка от болничния, а в крайна сметка се засягат интересите на всички граждани, които внасят социални осигуровки.

В по-глобален мащаб ощетено е обществото и гражданите, чиито средства за осигуровки изтичат за заплащане на подобни недължими обезщетения, посочва омбудсманът и допълва, че злоупотребата не бива да се толерира.

Тя заявява, че подкрепя провеждането на обществен дебат при зачитане интересите на всички заинтересовани страни, включително намирането на баланс между интересите на бизнеса, държавата и правата на работещите.

Според Ковачева водещият мотив при намиране на решение следва да бъде запазване на конституционни права на гражданите в социалната сфера, така че те да бъдат обезщетени при настъпване на временна неработоспособност.

По думите й ключов въпрос при решаването на проблема следва да бъде упражняването на по-ефективен контрол при издаването на болничните листове и при спазване на режима, определен от здравните органи за работник в състояние на временна неработоспособност.

Омбудсманът призовава към конструктивен експертен диалог между представители на всички заинтересовани страни за предприемане на мерки, които да препятстват злоупотребите, но без да се допуска отнемане на установени права на работещите и осигуряващи се граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
4
 
12
 
! Отговори
Шогуна преди 4 години
За старите има хем пенсия, хем заплата. А за младите има един гол Х. И се чудят защо младите се евакуират. Когато хората са прецакани те гласуват с краката си и бегат.
103
2
 
29
 
! Отговори
Батко преди 4 години
Представете си колко е фалирала държавата и фирмите щом не искат да дадат 5 лева за работника! А за дебели пенсионери полицаи и военни хвърлят пари за няма нищо. Нашата държава стимулира хората да мързелуват и лъжат. И затова сме толкова бедни.
102
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Роби от Украйна, ама на върба в сряда... Украинците вече масово надушиха какво става тук и само разни ама наистина от дъното, или сезонни се хващат да идват.
101
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наглия работник, вместо да работи, иска болнични и заплата.Да се маха в чужбина, бизнеса ще си внесе роби от Украйна.
100
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами Кръстева, като си им работодател ги уволни, ако мислиш, че е така. Ти си им работодател, не аз. А иначе, работодателите като толкова пискат, някой направи ли проучвания колко по-болно е станало обществото в последноте години. Хората на всякакви възрасти се разболяват от разни трудно лечими и нелечими болести. Не всичко е за "варене на ракия" и "ходене на море" . Така просто изнася на работодателите.
99
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 104 да направят контролен орган който да следи при болничен дали служителя си е вкъщи! Държавата да си върши работата, също и контролен орган да ви следи работодателите плащате ли пълни осигуровки! Държавата да си свръши работата не най лесно ще отрежем болния с пари!
98
11
 
12
 
! Отговори
Кръстева преди 4 години
Работодател съм. През годините се нагледах на куп фалшиви болнични - от варианта допълнителна отпуска, прекарана на морето, до другите - имам си работа по ремонта на къщата или ще варя ракия - болничен. Оспорвах 2 болнични, които си бяха чиста наглост. Резултатът - нулев... И това са едни и същи "зрънца"...
97
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Неприемливо е това да наричаме ДЕМОКРАЦИЯ.За щастие, все повече хора май започнаха да усещат, че нашата т.нар. демокрация няма нищо общо с нормалната такава.
96
0
 
29
 
! Отговори
ист преди 4 години
Неприемливо е също и да се направиш на болен в четвъртък, за да идеш три дни на море.Неприемливо е личните лекари да издават болнични на здрави свои пациенти, заради материален интерес.Неприемливо е работник или специалист да работи за малко пари.Неприемливо е така наречените работодатели, ограбили активите на държавата, да продължават да крадат ДДС и Акцизи.Неприемливо е това да наричаме ДЕМОКРАЦИЯ.
95
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Излизам в 7 и се прибирам в 7Това вече е споменато - стресът в работата. Но това не променя факта, че българите масово не спортуват, включително деца, ученици, студенти.
94
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да платя първите три дни ли.Че аз до толкова гледам да съм обратно на работа.Те тук за закъснение уволняват, пък за отсъствие над три дни по-добре отиди направо да ди търсиш работа в бюрото по труда след това.Това значи, че няма да плащат нищо дашните работодатели, ми ще си го плащам сам.Пък тогава за какво да работя за тях, ставам частник к да си търсят будали да им работят другаде и да търсят каквото си искат.
93
13
 
5
 
! Отговори
Кирил преди 4 години
До АнонименКато му викаш "работовладелец" стани ти работодател. Но не ти стиска, нали? Или упражнявай свободна професия.Аз не съм работодател, но не смятам за коректно моят работодател да ми плаща първите три дни от болничния, защото: (1) Осигуровките ми са ~ 1100 лв. на месец, (2) Плаща 70%, а държавата би трябвало да ми ги плаща на 100%.
92
0
 
17
 
! Отговори
опетков преди 4 години
До Пламен Пламене, държавата нищо не "поема". Всичко излиза от твоя и моя джоб. Държавата плаща и сега с данъците, които събира от работещите. Фалшивите болнични ще означават, че един работник краде от всички други ако се приеме това, което предлагаш. А работодателите винаги ще реват, когато им се бърка в джоба. Не на последно място вина носят и недобросъвестни доктори.
91
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"малкият процент активно спортуващи"Излизам в 7 и се прибирам в 7, понякога дори не ми се вечеря от преумора. Какъв спорт, уикенда, когато се опитвам да се наспя и свърша малко домашна работа, за да не живея в ***?
90
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А може ли да плащаме на робовладелеца и държавата отпуска и уикендите, някак несправедливо ми се вижда спрямо тях
89
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами да вземат решение държавните служители да си плащат първите три дни - и без това, само те ползват болнични. Ама всички държавни - от полциаите до съдиите.
88
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фалшивите болнични навсякъде са много. "Другата седмица съм болен" - къде ли не съм я чувал тази фраза. Държавата не осъществява контрол, частниците не дават добри условия на работа и мотивация, служителите масово са с кофти морал и ниско качество - перфектната буря.
87
3
 
5
 
! Отговори
до 89 преди 4 години
всички работодатели и политици са част от "народа", а какъвто "народа" - такваз и държавата.прави си сметката сам.
86
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фалшивите болнични не са толкова много в частният сектор.Виж при държавните служители са масово явление.
85
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кого крадете всъщност като има много преструващи се на болни. кого? със шмекерии няма просъществувало общество.