Близо 7% от българските пенсионери продължават да работят

Бисер Петков: По този показател сме малко над средното в ЕС
79
Близо 7% от българските пенсионери продължават да работят
Архив: Булфото

Близо 7% от българските пенсионери продължават да работят. Оказа се, че поне по този показател сме малко над средното в ЕС, за разлика от много други, при които вечно сме на опашката.

Заетостта сред хората над 65 години в останалите европейски страни е 6 на сто, обясни по време на парламентарния контрол социалният министър Бисер Петков.

Той каза, че положителната тенденция на пазара на труда с откриването на нови работни места и ниската безработица създават възможност по-възрастните хора да останат за по-дълго на работа.

Освен това в контекста на демографската ситуация и все по-застаряващото население са нужни мерки хората да продължат да работят, колкото е възможно по-дълго.

Така че Бюрата по труда предоставят информация и на пенсионерите за свободните работни места.

Все по-често доказаните умения на кандидатите са важни за работодателите, смята Петков.

"Навиците на труд, опитността, професионализма и дисциплината се оценяват положително от работодателите“, допълни той.

Министърът отчете, че само от януари до август тази година 1476 пенсионери са намерили работа благодарение на Бюрата по труда.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
4
 
36
 
! Отговори
Счети преди 4 години
Значи пак деизнформация. В заглавието се говори за пенсионери, а в статията за хората над 65 години. Кое от двете е вярното, защото пенсионери в България има и под 65 години, което със сигурност ще доведе до увеличаване на въпросните 7 %. Верятно над 10 % от пенсионерите работят, заради ниските пенсии, но нали трябва да лъжем Европа, че всичко при нас е стабилно !
45
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След 58-59 годишна възраст, повечето българи са за пенсиониране, заради здравословни проблеми и физическо и психическо изхабяване. Вместо заслужена почивка, непрекъснато се вдига възрастта за пенсионираме. Малко са хората над 65 годишна възраст, които могат още да работят.
44
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пенсионер и човек на над 65 години са различни неща. Може би около 1/4 до 1/3 от пенсионерите са под 65 годишна възраст, а има и хора които не са пенсионери и са на над 65 години. Тук става дума за 6,6% от хората на над 65 години, които все още работят в България.
43
4
 
26
 
! Отговори
не е само работа преди 4 години
До ХхххИма работа, но има старост,,болест и смърт!!!!!!!!!!!!!!!! За това не се говори хич!
42
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки които може трябва да работи.
41
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фарс, че и не ги е срам.... Пенсионерите продължават да работят защото са им малки пенсиите едно да си ги вдигнат като сума и друго за да могат да свържат двата края, не че им се работи.... А за безработицата е огромна просто хората не са в България.... Ще ги питам като се върнат ако кризата в западна Европа се засили как ще обясняват тогава. П
40
3
 
22
 
! Отговори
работа по принуда преди 4 години
До АнонименЗащото пенсиите не стигат! Кой е виновен?
39
4
 
15
 
! Отговори
ни работа ни пенсия! преди 4 години
Не гой му се работи безплатно ангария?
38
4
 
19
 
! Отговори
каква е логиката? преди 4 години
До ЧиновникКато има бол работни места защо тогава всички забягват в чужбина?
37
5
 
23
 
! Отговори
Ангел преди 4 години
Само държавните служители продължават да работят даим вдигнат възрастта на пенсиониране
36
3
 
10
 
! Отговори
препитанието преди 4 години
До Чиновникработви места има, но не по призвание а по препитание!мина онова време когато всички бяхме призвани да работим на полето!
35
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Положително се оценява от работодателите единствено фактът, че пенсионерите са склонни да работят за заплата, равна на пенсията им, едно за да си закърпят бюджета, второ - за да не си стоят по цял ден вкъщи. За щастие все по-малко млади хора са склонни да продават труда си за жълти стотинки. Пък работодателите стига са плашили гаргите - ако ще и марсианци да си доведат, все ми е тая.
34
4
 
10
 
! Отговори
учи за да не бачкаш! преди 4 години
До Молете сеТакава беше системата и продължава да бъде у нас!Интелигенцията забягна на Запад!
33
5
 
27
 
! Отговори
Молете се преди 4 години
Не са 7% ,а сигурно тройно и ще стават повече,защото 70% от завъшващите средно и висше са функционално неграмотни *** с липса на трудови навици,толерантност и дисциплина. Точно затова ще се новодним и с работници от чужбина и се молете да са от Молдова и Украйна,а не от Арабистан. Това е и една от причините Фолксфаген да не дойде в България - нямаме технически грамотен персонал,а само претенциозни ***.
32
7
 
12
 
! Отговори
До 36 преди 4 години
Прав си но само с ДАЙТЕ МИ не става .И денонощно пред клавиатурата също не става Но около 200,000 нито учат,нито работят,защото го смятат за ,,гърбене"Успелите си поставят планове и го следват,неуспелите нямат цели и чакат големия шанс.Как ще успееш ,като не знаеш към какво се стремиш. Хиляди нямат елементарна квалификация.Ако преди 30 години хванеш един полуграмотен и го сложиш на един комбайн ще се научи за 3 месеца,но днес с електрониката и новите технологии е обречен Учете,а не се вайкайте
31
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това, че пенсионерите работят като нещо положително ли го смятат, че с такава гордост заявяват как в тая класация сме напред в ЕС. Работещите пенсионери са знак, че пенсиите са мизерни и хората нямат избор - работят, за да оцелеят.
30
19
 
8
 
! Отговори
Е. Е. преди 4 години
Бедни пенсионери, ама си хвърлят парите от балкона...
29
12
 
5
 
! Отговори
До 31 преди 4 години
Офис?!?! От къде ти дойде на ума?Аз не съм в офис ами съм си у дома и селца и градчета съм обикалял от 1969 та до днес/Ти на краставичар краставици не продавай.Получаваш колко и как точно се осигуряваш.Кажи една професия която се заплаща с 400 лева/Само не и пазач пенсионер/Ти на колко годинки си бе юнак?
28
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 30Вземаш до 50 г. по 10 хиляди долара всеки месец и пенсия не ти трябва.
27
13
 
11
 
! Отговори
работяга преди 4 години
Аз съм на 93г цял живот съм работил и още продължавам немоем а се сопра а младежите са мързеливи даи и компютри и дрога и за друго не ги търси