БАН показва какво е свършила за 150 години работа

Искате ли да разберете повече за българския компютър "Витоша" ?
2 окт 2019 07:21,
31
БАН показва какво е свършила за 150 години работа
Снимка: BulFoto архив

Две събития бележат началото на честванията на 150-годишнината от създаването на Българската академия на науките, които започват от днес. Това съобщи пресцентърът на БАН.

Още по темата

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски ще открие изложба в 60 постера - от 11.30 часа на Моста на влюбените при НДК. В нея се представят историята и дейността на учените в Академията. От 1 до 14 октомври гражданите и гостите на София, както и всички изкушени от науката, имат възможността да се запознаят с многообразието от научни области и с най-новите постижения на институтите на Българската академия на науките - институцията, създадена през 1869 г. с усилията на Левски, Марин Дринов, Васил Друмев, Васил Д. Стоянов и на много други големи българи.

Искате да разберете повече за българския компютър "Витоша" или за първия български електронен калкулатор? Искате да видите как изглежда робот от ново поколение и да разберете кой създава 3D релефни тактилни плочи със семантична анотация на Брайлова азбука? Заповядайте до 14 октомври на Моста на влюбените при НДК да разгледате изложбата, канят от БАН. Изложбата показва още иновативни решения за акумулаторната индустрия, 3D образи от компютърно генерирани холограми, един от най-известните методи - леене с противоналягане, прототип на фотокаталитичен пречиствател за очистване на въздуха в затворени помещения, оригинална научна апаратура, основана на уникални методи на изследвания, актуални проекти и новости от всички научни направления на БАН.

В 17.00 часа днес в Националния археологически музей на БАН ще бъдат наградени ръководителите на най-успешните проекти по "Програма за подпомагане на млади учени и докторанти в БАН". Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев е поканен да връчи отличията на младите учени. Събитието е посветено на 150-годишнината от създаването на БАН и предшества официалното честване на 12 октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Показали са чушкопека?
19
0
 
8
 
! Отговори
150 години преди 4 години
Обаче този период логично се дели на три подпериода:1869 - 1878;- 1879 - 1947;- от 1947 до наши дни, защото за БАН промените отпреди 30 години нямаха решаващо значение.Същите катили и по точно онези от тях, които са все още живи, дърпат конците там дори и да са пенсионери. Защото следващите след тях са им или близки роднини или са изкласили под тяхно покровителство, но на разменни начала - аз взимам твоя племенник, но ти ще дадеш докторантура на снаха ми и ще подпомогнеш кариерното й развитие
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тиквено заглавие. Науката е вредна, образовайте се от реклами.
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Погледнете възрастовите параметри на синодалните старчета; ако има някой сравнително млад, отива в БАН да защити нещо-си-там, включва две-три хабилитирани ялови "светила" в дисертацията си за козметична декорация и тутакси се омита в чужбина - ако има все пак някакви способности. Обикновено това не е така и там работи кой за каквото го прибере.Ялови "научни" институции като комуноидната тодор-павловска пирамида БАН няма никъде - осведомете се дали някъде се допускат такива ракови образувания.
16
0
 
9
 
! Отговори
с най-силните връзки преди 4 години
получават като наследство от покровителите си ключови позиции при разпределянето на парите за проектите. В МОН за тази цел има комисии, в които всеки институт праща свой представител.Какво папане е там! Всяка година от бюджета се отделят тлъсти суми до 100 милиона. Като проект можеш да представиш нещо, което вече е писано преди теб. Ако си свой човек, ще мине. И ще гушиш, ще гушиВзимат се и 6-7-цифрени хонорари от някои проекти!Нищо не се правело, а? Зависи какво разбираш под нещо-правене.
15
0
 
9
 
! Отговори
До Анонимен 16 преди 4 години
Как да не са направили нищо през последните 20 г.?Знае ли някой колко свои деца, внуци, снахи и зетьове са уредили с редовна докторантура професорите и академиците от БАН? Там това е традиция.След получаването на докторската степен, "парашутистите" шуробаджанаци се разделят на три групи.Едни си намират високоплатена работа и дори не се сещат повече за БАН. "Д-р" им служи за предимство при назначението или за декорация.Други постъпват в БАН за да дремят на заплати.Трети, с най-силните връзки
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БАН се опитва да ни замаже очите с достижения от миналото.Нека покажат какво са направили през последните 20 години. Май нищо не са направили.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искате ли да разберете повече за българския компютър "Витоша" ?.............Щом е български значи е катастрофално неадекватен. Ако беше нещо повече до сега щеше да е световен стандарт!
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Яли са и после са пълнили канализацията, това са правили.Тук там е имало по някой наивник, който е бил способен и е работил съвестно, а останалите с дружни усилия и с много ентусиазъм са му пречили.Ние пък сме плащали масрафа. Полза - нулева и чатпат малко над нулата, колкото да се каже, че все пак някои са успявали да свършат по нещо полезно, колкото и да им е било пречено.
11
0
 
11
 
! Отговори
Гашо преди 4 години
Много неща са открили учените от БАН. Като започнем от чушкопека, та стигнем до разтърсващи открития, като дървената лъжица, щадяща тефлонови ***.
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 7Знаеш ли какъв е икономическият ефект от постиженията на "Макс Планк", реализирани само за една година време?Затова, хайде да не разсмиваме аудиторията, като се позоваваме на отделни постижения, реализирани за 72 години. По-рано изследванията на нашата БАН са били предимно в хуманитарната сфера.
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изядоха над 150 000 чинии с боб и наденица.
8
0
 
13
 
! Отговори
До 8 - ...в които преди 4 години
години наред се публикуват едни и същи неща в различни интерпретации.В края на социализма служителите на БАН бяха около 12 000 човека, в наше време варират от над 6 000 докъм 7 000.Преди Освобождението Българското книжовно дружество е развивало дейност само благодарение на дарения, наричали са ги "волни иждивения", а също и "спомоществователство".Много от недвижимите имоти на БАН са наследство от Царство България - дарения от частни лица. И дареното злато не е било малко, но къде ли е отишло?
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 8Преди 1947 г. е имало само един кратък период, през който държавата е осигурявала заплати на 9 (девет) човека. През останалото време заплата от бюджета са взимали само председателят и секретарят на БАН.Също така, държавата е поемала разноските по отпечатването на 1 (едно) списание. Всички останали разходи са били за сметка на дарения, заради които са били учредени общо 15 дарителски фонда.В днешно време всеки институт има по едно или две списания, в които едни и същи неща се
6
1
 
22
 
! Отговори
Смях и потрес преди 4 години
Вижте качената снощи тук, в 19.02 ч. статия "БАН създаде сайт за българска етнография" и прочетете коментарите към нея, за да видите за какво харчат парите ви.Поне част от вас в училище са ходили на кръжоци по родознание и други подобни. Ще се убедите, че онези, които са се наместили на прехрана в БАН, понякога нямат и вашите знания, получени в училище, но претендират да са доценти и професори точно в тази област.Ще прочетете и интересен пример за шуробаджанащина по БАН-ски.
5
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абсолютни пиявици!Харчат милионите на данъкоплатеца без никакви резултати.
4
3
 
18
 
! Отговори
МНОГО ПО-ВАЖНО преди 4 години
Да представят табла, на които кратко и ясно, в цифри, да посочат три неща:- След 1947 г. колко човека са получавали заплати като кадри на БАН, а после и пенсии?- Какво е струвала на държавния бюджет БАН през последните 72 год., след "разгромяването" на "буржоазната" БАН през 1947 г. - колко пари са ограбени от джоба ни за техните заплати, после и за пенсиите им, за поддръжка на сградите им и на цялото съществуване на БАН?- КОЛКО ПАРИ ВЛЯЗОХА В БЮДЖЕТА като печалба вследствие дейността на БАН?
3
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да кажеш че в Русия няма учени и техните открития не се използват по цял свят показва че имаш ограничен ум. Ще спомена две имена Циолковски и Менделеев. Да видим сега някой АМтрол наясно ли е с какво са известни по цял свят
2
2
 
16
 
! Отговори
HH преди 4 години
Може да покаже какво е свършила в последните 130 г. останалите 20 е в будна кома
1
12
 
17
 
! Отговори
Съвет преди 4 години
На края да се тегли чертата, колко от тези научни открития са реализирани в практиката и какъв е ефекта от тях.Ако някой знае за наше изобретение, което се е наложило масово в бита на хората по света , моля да сподели.Четката за зъби например е изобретена от английски затворник и се ползва от целия свят.Същото се отнася и за Русия.