Българист преведе Паисий на турски: Ах, акълсъз будала!

Тууче Конач е работила близо година върху текста
15 окт 2019 22:00, Елка Василева
92
Българист преведе Паисий на турски: Ах, акълсъз будала!
Тууче Конач. Снимка: "Монитор"

„Ах, акълсъз будала! Булгаръм демектен неден утанъйорсун!”. Така би се обърнал на турски към българите основоположникът на Българското възраждане Паисий Хилендарски. В ролята на преводач на думите му влиза 28-годишната българистка от Анкарския университет Тууче Конач, която за първи път преведе на турски език пълния текст на „История славянобългарска”.

Преводът е част от магистърската работа на Тууче за ролята на „История славянобългарска” за изграждането на българското национално самосъзнание, пише „Монитор“.

„Нямам никаква кръвна връзка с България, но много обичам славянските езици, сега след години мога да кажа, че обичам и България, и българите”, разказва Тууче.

В родния си град младата жена завършила езиков лицей с английски и немски, а за бъдещата й професионална реализация влияние оказал баща й.

Първите хора, които отворили вратичката на комшулука към България, били проф. Хюсеин Мевсим, известен преводач и изследовател, който от 1991 г. работи и живее в Турция, и родената в Македония проф. Меляхат Парс.

„В първи курс по специалността „Български език и литература” се записаха около 60 души, но после не всички можаха да продължат във втори, защото е много трудно. Останахме 4-5, а е имало моменти, в които на лекции съм била сама с преподавателите”, описва пътя си в българистиката Тууче.

Казва, че по-лесна е граматиката, поне за нея, а по-трудно е самото говорене, фонетиката.

С Паисий и неговата „История” се срещнала за първи път още в първи курс в часовете, посветени на Българското възраждане. След Анкарския университет записала магистърска програма „Балканистика” в Тракийския университет в Одрин и започнала да се замисля за дипломната си работа. Търсела нещо, което да има научен принос към българистиката и балканистиката в Турция. Така съвместно с преподавателя си се спряла на „История славянобългарска”.

„Хванах се с превода на „История славянобългарска”, защото това произведение е изключително важно и за нас, и за вас. Важно е за българската история и за изграждането на националната идентичност на българите, но е важно и за разбирането за този исторически извор в Турция в контекста на Дсманската империя и културното пространство на Балканите”, мотивира избора си Тууче Конач.

Освен това мнозина историци и изследователи в Турция работели по темата за Паисий и Българското национално възраждане, но превод на самия труд не бил правен.

Работата по превеждането на текста на турски език отнело на Тууче близо година и бил дълъг и тежък процес. Огромна помощ й оказала редакторката и консултантката на превода д-р Менент Шукриева от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”, с която нанасяли корекции и търсели правилните съответствия на турски език на историческите личности и топонимите, споменати в произведението. В помощ била работата с д-р Мюмюн Исов, български изселник.

Преводът бил готов, а през юли т.г. Тууче Конач защитила и магистърската си теза и вече е докторант. Още не е избрала темата, иска да се насочи към старата българска история, вълнуват я Хилендарският манастир, Преславската книжовна школа – Константин Преславски, Йоан Екзарх и Черноризец Храбър, Св. Иван Рилски и Рилският манастир.

Любимият български сериал на Тууче е „Столичани в повече”. Тя е и голям почитател на Азис. Знае наизуст всички негови песни. Харесва Цветелина и Андреа и мечтае някой ден да се запознае с тях.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
1
 
! Отговори
Как? преди 4 години
Как се изпсива това чудо на турски? Моля някой да напише :) Искам да се избъзикам с едни турци :)
57
0
 
7
 
! Отговори
Айше преди 4 години
До АнонименТя е забравила да напише, че бившия и съпруг е превел историята а тя само я публикува.
56
0
 
10
 
! Отговори
ДНК -непременно преди 4 години
Когато преди 1000 години тюрките са достигнали източните граници на Анатолия,днешна Анадола не са имали нищо общо с бледоликите хора. За 1000 години смешение с иранци,гърци,българи,сърби,румънци,хървати,украинци вече 50% са си сменили расовия облик. Днес 50% от днешните турци имат черти на бели хора,но тия в Анадола си мязат на тюрки и са известни като черни турци. В Турция около Мрамарно и Егейско море има и над 1 милион геннетични наследници на латинските рицари. ДНК тест - непременно.
55
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изрусена туркиня. Сега в Турция имат държавна политика за камуфлиране да приличат на европейци.
54
4
 
8
 
! Отговори
НАНА преди 4 години
До Анонименгюрюнтия-гюрюЛтиякармазъ лекеЮпитерлъ-кЪрмЪзъ *** ЮпитерДЕКато използвате чуждици поне ги изписвайте правилноВместо да уважите труда на момичето я ударихте на хормонални чувства и национализъм и какво ли не
53
0
 
7
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
До АнонименТо не е ясно дали го правиш с туркиня;))) ПО принцип в Кърджали установих, че има трансмиграция на тела и съзнания вследствие робството. направихме си експеримент. Решихме да видим дали ще познаем сред една група от хора, които са турци, кои са българи. Сгрешихме на 100% Всички които определихме като българи се оказаха турци и туркини, а всички, които определихме като турци (по излъчване и външен вид) се оказаха българи.
52
4
 
2
 
! Отговори
ЗА 52 преди 4 години
До АнонименДа е болна и умряла. И всички като нея също.
51
4
 
5
 
! Отговори
BlackSeaARA преди 4 години
Поздравления за момичето превело великолепните слова на Паисий: "О неразумний юроде..."Проблема е, че и до днес си оставаме неРАзумни юроди, тъй като не знаем, НЕ РАЗБИРАМЕ що е то РАзум.РАзум=РА+Аз+ум+РАзум.РАзковничето е скрито в сричката РА.Докато масата бългАРи не РАзбеРАт значението и ще си останем все така неРАзумни юроди.Линкове тук не са позволени, тъй че любознателните може да разберат значението на РА търсейки в Гугъл за "шифАРът на АРиите".
50
2
 
4
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
Хахахахахахахахахаа, Ах, акълсъз будала! А-хахахахаааа, е, баш за герберите го е превела!
49
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СЪС СИГУРНОСТ Е ГОЛЯМА ПОЧИТАТЕЛКА НА АЗИС, НАЛИ ТУРЦИТЕ СА РОМИ.
48
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Превела е на насила Християзнираните от Византия през 866 г . пише точно и ясно за грамотните които знаят как да търсят в гугъл
47
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
искам да барам турски цици!! винаги съм искал да се чукам с туркиня и съм си мислил даже нещо по-сериозно, обаче не им дават с българи на някои от тях бащите
46
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да е жива и здрава !
45
2
 
14
 
! Отговори
човек преди 4 години
Всеки има право на вкус, и аз не съм фен на Азис, ама като го харесва, нейна си работа.А впрочем, може да проявява интерес към Азис, защото на турски думата значи светец.И Паисий Хилендарски всъщност напомням, ако някой е забравил, че е Свети Паисий Хилендарски. И оттам връзката - на турски е Азис Паисий Хилендарски.Иначе няма никаква връзка с поп-фолк певеца Васил Боянов.
44
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прекалено женствена е. Не мога да си я представя да затваря буркани с туршия за зимата и да върти чушкопека след като ми е помогнала да нацепя дървата. Който иска да я взима
43
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Демек гросе култура ..да го обърна малко на есперанто..ами да помоли любимците си- Азис да напише песен за Паисиевата история , изпята от дуета Андрея и Цветелина ..от този тюрлюгювеч ще се получи нещо "незабравимо"..може да стане химн на чалгата
42
3
 
17
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 40 (чиста българка си е)Ами там е работата, че турците са разнородни. Както има много тъмнoкожи турци, така има и много светли, и руси и синеоки.Това не означава че са българи. Виждал съм много турци. И русите със сини очи имат нещо азиатско в чертите, личи си че не са чиста европейска paca.А иначе, поздравления за момичето, всеки е свободен да учи и да харесва каквото си иска!
41
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хубавица е .
40
8
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Една истинска приятелка на България!!Поздравления!
39
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
54, напищи го напиши го така, както разговаряш с майка си и баща си.Засега пишеш само на БЪЛГАРСКИ.

Спонсорирани публикации