Провалиха се преговорите за пренос на руски газ към България

Москва отказа да подпише с Украйна, поставя нови условия
Обновена: 28 окт 2019 19:44 | 28 окт 2019 19:40,
282
Провалиха се преговорите за пренос на руски газ към България
Марош Шефчович. Снимка: Европейска комисия

Преговорите между Русия и Украйна за доставките на газ за Централна и Източна Европа приключиха без резултат в Брюксел в понеделник. Сегашното споразумение за транзита на руски газ през Украйна изтича на 31 декември.

Зам.-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, който посредничи между страните, съобщи след разговорите, че ако съгласие не бъде постигнато преди края на годината, ще се търси временно решение с търгове на газ, които да осигурят количества до юни 2020 г.

Шефчович увери, че украинските и европейски газови хранилища са пълни на 90-96% и че няма опасност от спиране на газа. България е една от страните, които изцяло разчитат на руския газ, доставян през Украйна за своите нужди.

“Разочарован съм от днешния резултат. Бях подготвил срещата така, че ако имаше политическа воля от двете страни, да има напредък да се разберем за принципите за бъдещите транзитни доставки”, заяви Шефчович след проведения в Брюксел четвърти кръг от преговори между енергийните министри на Русия Александър Новак и на Украйна Олексий Орзел и в присъствието на шефовете на “Газпром” и на украинската “Нафтогаз”.

“Предложенията, които направих, бяха приемливи за украинската страна, но за съжаление руската делегация не бе готова засега да направи същото”, заяви Шефчович.

Русия е обвързала сключването на ново споразумение за транзита на природен газ с подновяване на покупките от Украйна, която престана да купува газ от Русия след анексията на Крим и Севастопол. Освен това Москва иска отстъпки от Украйна по решението на Стокхолмския арбитраж, което Русия оспорва. “Газпром” трябва да плати глоба от 2,56 млрд. долара за монополно положение.

Киев и Москва ще се срещнат с посредничеството на Европейската комисия отново през ноември, за да се опитат да решат проблема.

ЕС настоява бъдещият договор да бъде сключен според европейските стандарти и по нова методология за цените. Той трябва да е със срок от поне 10 години, като включва споразумение за минимални количества на доставки. Днес Русия е поискала договорът да е по-кратък, за да не се обвързва с фиксирани цени, ако стойността на природния газ поскъпне.

Стратегията на Русия беше да прекъсне транзита през Украйна като снабдява Европа с газ през газопроводите “Северен поток 2” и “Турски поток”. И двете съоръжения обаче се бавят и няма да са готови към началото на 2020 г, както се планираше, за да заместят украинските тръби.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
38
 
15
 
! Отговори
По-далече от Азия преди 4 години
Не трябва да се вярва на Русия и Китай. Азиатските държави са тоталитарни и несъвместими с европейското мислене!
127
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е вие псувайте руснаците на лягане и на ставане и после искайте газ от тях, като ни спрат кранчето зимата ще го дървите на студено и ще правите св....и на хамериканците да пуснат една тръбичка от Щатите.... ей го къде е,нали са наши хора..... хахаха
126
3
 
10
 
! Отговори
Горивата ГИ ВЗЕМАМЕ! преди 4 години
До А деНо въпреки това заводските им цени са НАЙ ВИСОКИ В ЕВРОПА! ПОНЯЛ?
125
27
 
14
 
! Отговори
Чамодан вокзал Сибир преди 4 години
До Българският народ2 МИЛИОНА БЪЛГАРИ заминаха при атлантиците! Не искат в Раша! И останалите българи ли да заминат?
124
11
 
35
 
! Отговори
Българският народ преди 4 години
Уморен, гладен, уморен от 30 г експерименти. Атлантиците да си ходят в Атлантика или зад Атлантика, където им е удобно.
123
41
 
16
 
! Отговори
Русия е несигурна преди 4 години
Руснаците са несигурни партньори. С тях не трябва да имаме общи енергийни проекти.Видяхте какво стана с Южен поток и атомната централа Белене. Не трябва да губим повече милиарди левове. Българският народ е беден.
122
11
 
37
 
! Отговори
А де преди 4 години
Ха Ха . А можеше ние да взимаме директно от Русия без посредници.
121
27
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като няма СП2 и Турски поток, къде отива Путин? На п. си лелина.
120
35
 
17
 
! Отговори
казах преди 4 години
Има гадове които поставят руския интерес над интереса на българския народ. Те не само нямат място по българските форуми , но трябва да бъдат съдени за национално предателство!
119
13
 
12
 
! Отговори
ХАХАХАХААА преди 4 години
До АнонименКато имаме директни доставки на нефт, ....заводските цени на горивата в България са НАЙ ВИСОКИ в Европа! ЗАЩО ТАКА?
118
25
 
15
 
! Отговори
Украйна ОСЪДИ преди 4 години
Газпром заради монопола на газа, а тук заради руските трътки, дори не се присъединихме към готовото решение на съда! Сега борсовите цени на газа в България са отново НАЙ ВИСОКИ в Европа.
117
10
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега зависим от Украйна, после ще зависим от Турция...заради гербаджийте сега нямаме директни доставки и да не зависим от 3-ти страни. Пълен провал на енергийната политика от герб!!!!
116
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Когато на живия организъм не му достига въздух, кръв, когато той мръзне, първо страдат отдалечените и второстепенни органи - крака, ръце, уши, нос."=============Буда Тиквоний отреди на България ролята на кутрето на левия крак.
115
45
 
18
 
! Отговори
Сата Н преди 4 години
Украйна е сложила чатала на руската змия и чака. Или ще има договор при украинските условия, или ще я удуши. А от Кремлин могат да съскат колкото си искат.
114
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Щом новите тръби няма да са готови до началото на 2020-та, тази зима ЕС ще позъзне"--------------Ще позъзне, но не целият ЕС. Проста физиология. Когато на живия организъм не му достига въздух, кръв, когато той мръзне, първо страдат отдалечените и второстепенни органи - крака, ръце, уши, нос. Германия си има "Северен поток-1". Тя без газ няма да остане.
113
29
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тридесет години не стигнаха на българските правителства да освободят България от руската енергийна зависимост! България купува руски газ на ДВА ПЪТИ по-високи цени от Австрия ,която купува също и руски газ ,но не е монополно зависима. Само за това престъпление към народа заслужават да гният в затвора до живот!
112
3
 
6
 
! Отговори
Хирон преди 4 години
До АнонименЗа 2018г. класацията за GDP със закръгление по държави е:1. САЩ - 21 трилиона долара2. Китай - 14 трилиона3. Япония - 5 трилиона4. Германия - 4 трилиона
111
7
 
44
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
" тази зима ЕС ще позъзне, а преди началото на следващата ще настоява единствено за газ. Без други условия.Това е толкоз просто и логично"Нека мръзнат,ние мръзнем вече 30 години и сме свикнали.Ама как сръчна отказахме руснаците от ЮП.Сега скимтим и се радваме на една тръба.Американците натискаха да продължи транзита през Украйна,защото тръбите са собственост на американска компания,а ако ЮП се реализира,транзита рязко ще намалее
110
12
 
39
 
! Отговори
Русофил преди 4 години
Украйнците да сега ще разберат къде се намират,Браво Русия спираш им всичко на тези никакъв газ,Може и турския поток да спрете на България защато и тези българетата и те незнаят къде намират.На колена пред САЩ да се молят там с самолетите Ф16.Нали българите ги е страх от руски шпионаш,по добре такъв отколкото турски или американски.
109
9
 
51
 
! Отговори
А преди 4 години
Не виждам защо обвинявате руснаците, че "не им пукало за братушките". Не ми дреме за руснаците, но за разлика от фили и фоби разсъждавам обективно. С какво точно ние показахме добронамереност към тях, след като станахме колония на ЕС и САЩ, че те да имат добро отношение към нас? От нас, към тях, само враждебност, заплахи и агресивни кресливи реторики. Съответно и те се държат гадно, с газта, с "македонската" кирилица и подобни глупости. Отношенията ни с тях са отвратителни и няма какво да искаме