Васил Велев: Няма работници за индустрията, да идват чиновници!

Безработица няма, но има нежелание за преквалификация
210
Васил Велев: Няма работници за индустрията, да идват чиновници!
Снимка: Булфото архив

Бизнесът покани чиновниците да се включат в индустрията, където имало недостиг на работни места. За разлика от нея, в администрацията заетите не намалявали, въпреки че всяка година населението на България е по-малко с 50 хил., коментира Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал на заседанието на НСТС.

Още по темата

По думите му за следващата година за увеличение на заплатите в публичния сектор са предвидени 900 млн. лв, а заетите в него са "добре дошли в икономиката".

Велев пак за болничните: Двойно са се увеличили!

Иначе според Велев безработица практически няма. Има хора, които не искат да се преквалифицират, за да заемат работата, която я има. Има огромен недостиг на човешки ресурси, изтъкна той.

По две теми беше най-ярко изразено противопоставянето между работодатели и синдикати.
Работодателските организации приветстваха това, че държавата смята да преразпределя по-малко средства през бюджета и повече да остават у хората и бизнеса. Мнението на синдикатите обаче беше, че това не е толкова хубаво.

Според Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" именно държавата е гарант за справедливото им разпределяне. Тя каза още, че данъчната ни система натоварва гражданите, включително социално слабите, чрез плащането на ДДС в потреблението и данъците върху доходите. Нямало и стъпки за минимизиране на недекларирания доход, нито някой осъден работодател за укрити осигуровки, каквато практика съществувала.

"Социалната политика е замразена. Едва половината от българските деца получават детски надбавки", критикува бюджета Григорова и предложи по-високо облагане на високодоходните групи.

Другата тема очаквано беше минималната работна заплата, която работодателите смятат, че не трябва да бъде увеличавана административно, а определяна по икономически сектори между бизнес и синдикати. Любослав Костов от КНСБ заяви, че заложеният ръст от 50 лв. не е достатъчен и тя трябва да стане 50% от средната.

Като цяло работодателите подкрепиха бюджета, защото е балансиран, данъците не се променят, икономиката изсветлявала. Обичайно те критикуваха нарастването на минималните осигурителни прагове - с 5.4% за 2020 г. заради ръста на минималната заплата, и отново поискаха те да бъдат премахнати.

Като положително беше отчетено увеличаването на разходите за образование, но бяха поискани политики за демографско развитие и повече пари за култура, която била "плахо добавена".

Бизнесът предложи минималните осигурителни прагове за земеделците, които догодина се предвижда да нараснат от 400 на 610 лв., да се увеличат на две стъпки.

Заседанието не мина и без да се спомене изборната обстановка. Работодателите очакват догодина, когато няма избори, да се случат непопулярни реформи, а финансовият министър Владислав Горанов се оправда с тях за това, че времето за коментари по бюджета не стига.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
0
 
2
 
! Отговори
Кк преди 4 години
Някой може ли да сподели др.Велев какъв е работодател ?Като какъв тръгнал? Откъде ?Как?П.с. Докато не се научите как се плаща и работници няма да видите!
174
0
 
6
 
! Отговори
Ставри преди 4 години
До скоро за позицията овчар искаха 3 чужди езика и 4 висши. Сега вече ги вземат без чужди езици и без образование. Това показва че бизнеса в България скоро ще получи това което заслужава.
173
0
 
4
 
! Отговори
янко преди 4 години
Български бизнес ,дека е това чудо ,тука само чужди монополи и администрация
172
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека, нека.... И много по-зле ще става. Или даваш добра заплата или аут...., така лесно не се става човек/бизнесмен/.
171
1
 
10
 
! Отговори
Данчо преди 4 години
Работодателите си мислеха че качествените служители са безплатни. Да ама не! Тепърва ще осъзнават все по-добре фразата "Хората са нашия най-ценен капитал".
170
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
осигурявал ги на 400лв? направо ми стана жал за бг работодателите горките. Нали щяха да докарват украинци с кораби да им работят за 300лв? Как върви, идват ли корабите вече?
169
0
 
11
 
! Отговори
Луд преди 4 години
Ако ви гребат работници(роби) що не идете до парламента там има безделници бол,другото избера за пари и ги намери мазни чорбаджии
168
3
 
12
 
! Отговори
В гъза да ви го.. преди 4 години
Уникални *** сте охлюви! Направете заплатата 3000 и ще намерите... ***.. Кой чужденец ще дойде за тези пари да работи
167
2
 
15
 
! Отговори
3 преди 4 години
Достойно заплащане на труда трябва .КОЙТО НЕ МОЖЕ ДА ПЛАЩА ДА ЗАТВАРЯ.ДРУГОТО Е ЧЕСАНЕ НА ЕЗИЦИ.
166
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква индустрия има в Бг?
165
0
 
20
 
! Отговори
Смирен депутат преди 4 години
С 560лв минимална заплата-436 чисто се живее прекрасно в България,това ви казват 240 депутати с 3 средни български заплати.
164
0
 
15
 
! Отговори
Орбан преди 4 години
Хората не стигат и затова трябва да може да се работи почасово. 6 часа в министерството и 6 часа на строителния обект и ще си докарваме по 2000 лв. на месец. А за най-работните още 6 часа в Макдоналдс за общо 3000 лв.
163
0
 
21
 
! Отговори
Гагарин преди 4 години
Гледан от космоса българския бизнес е толкова дребен че на практика не съществува.
162
0
 
16
 
! Отговори
Хашимото преди 4 години
Те чиновниците са прости ама не са чак толкова прости че да работят за Велев. Той Велев има само 2 седмици трудов стаж преди да стане "голем бизнесмен" с 5 служители персонал.
161
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работещите в България са около 3,5 милиона, от тях 2/3 са на заплата. Ако има недостиг на работници, чиновниците не могат да запълнят тази празнина - малко са, а и имат друга квалификация в повечето случаи. Решението е каквото е и в другите държави от ЕС - наемане на работници от други държави от ЕС, примерно от Франция.
160
0
 
23
 
! Отговори
1212 преди 4 години
Като вземете да плащате нормално и да спазвате всички закони може и да намерите работници. Хубаво е да има нормален работен ден а не 15 часов. Добре би било една майка като излезе по майчинство после да може да се върне а не тепърва да си търси работа и такива още много нещица Ви пъдят работниците в ЕС.
159
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
:))))))))))))))))))
158
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пенсионерите са 2,1 милиона и всяка година намаляват значимо. Наемните работници са 2,25 милиона, от тях 1,71 милиона са в частния сектор. Държавните чиновници са 99 хиляди. Даже и да ликвидираме напълно държавата и всичките 99 хиляди чиновници да заработят в частния сектор, то това е капка в морето.
157
0
 
9
 
! Отговори
Аззз преди 4 години
Алоууу защо ми изтрихте поста????Тоя *** за зеле не става от него.
156
0
 
13
 
! Отговори
Е.Христов преди 4 години
Когато е една фирма намалява прихода, съкращава се персонала...такава е ситуацията за работниците и дребния фирмен чиновник. При фирмите - нямат работници или не могат да им плащат - затварят фирмите :-) Чисто и просто, като ....в демокрация :-)