Макрон предпочита африкански мигранти пред български банди във Франция

Изказването му предизвика остри реакции
2 ное 2019 13:15, Нели Христова
519
Макрон предпочита африкански мигранти пред български банди във Франция
Снимка: Reuters

"Предпочитам хора, идващи от Гвинея или от Кот Д'Ивоар, които са тук и вършат работа, отколкото българи или украинци с техните нелегални канали." Това заяви френският президент Еманюел Макрон в интервю за крайнодясното списание "Вальор актюел". Естествено, думите му предизвикаха бурна негативна реакция.

Пред дясната медия Макрон обяснява как ще вложи цялата си енергия срещу създаване на паралелни общества и нелегалната миграция.

Интервюто първо разбуни духовете във Франция, където за първи път президент дава интервю за толкова крайна медия. Думите му обидиха и Украйна, която повика френския посланик в Киев за да даде обяснение.

Остро реагира и България. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева нареди на посланика ни в Париж Ангел Чолаков да връчи протестна нова във френското външно министерство. Френският посланик у нас г-жа Флоранс Робин бе извикана в понеделник в МВнР за обяснения, съобщиха от МВнР. А вицепремиерът Красимир Каракачанов се възмути във Facebook:

"Изказването на френския президент Макрон, че предпочита мигранти от Африка вместо "български и украински банди" е поредната проява на политическа арогантност и високомерие, демонстрирани от един от настоящите лидери на някогашната Антанта.

В навечерието на 100 години от подписването на Ньойския договор в Париж подобно поведение показва, че историческите грешки не са научени от т.нар. политически елит на Европа. Това, че Макрон предпочита мигранти от Кот д'Ивоар си е негово право и мен не ме интересува. Не мога обаче да подмина с лека ръка квалификацията на българите като „банди“. Това е недопустимо и обидно.

Нека не забравяме, че точно преди 100 години, именно във френската столица, под натиска от Съглашението е подписан един от най-мракобесните договори, които пренареждат насилствено картата на Балканите и оставят тежка кървава следа в последващата история на балканските народи. Подобно поведение през 21-ви век, независимо от вложения в него смисъл, е дипломатически недопустимо. ЕС в своята същност е общност, която трябва да работи за еднакво спазване на човешките, икономическите и политически права на гражданите на държавите членки.

Свободното придвижване на хора, стоки и услуги, залегнало в неговата философия, е един от водещите принципи.
Демонстрацията на незачитане, декларирането на поведение на двойните стандарти във всички области на живота спрямо страните от бившия Източен блок е всъщност отричане на Договора за Европейския съюз и на Договора за функционирането му.

Като заместник министър-председател на Република България категорично се противопоставям на подобни опити за дискредитиране на името на държавата и погазване на правата на българските граждани. Който е имал колонии, да се оправя с наследството, оставено от някогашното им управление. Българските граждани обаче са равноправни граждани на ЕС и аз няма да допусна който и да е да се гаври с моите сънародници.

Ето защо настоявам Външно министерство да реагира на поредната проява на високомерие, обидно отношение и неуважение към българския народ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


519
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
294
7
 
18
 
! Отговори
Отвратена преди 4 години
Отвратена съм как се изразявате за народа си, само за сведение на антибългарите: Макрон е най-мразената т вар във Франция. Живея във франция от много години, гордея се,че съм българка. Искам ми се ДАНС да вземе мерки и някои от подписващите в този пропаднал сайт да бъдат проверени. А онези,които храчат върху България- видяли сте Франция отблизо,колкото аз съм видяла Луната. Тук скоро ще има гражданска война , разбирачи... И не е заради българските банди, уверявам ви.
293
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички в ЕС обичат и уважават българите
292
2
 
3
 
! Отговори
258 преди 4 години
До гостАми да cи чувал нещо за терора след 1944 - ~50,000 души? Според мен, само безгръбачните са оцеляе след този терор след 1944.
291
2
 
8
 
! Отговори
До 161 преди 4 години
"Немско племе изгонено от Германия, говорещо на развален Латински и крадящо испанска и италианска история, що е то? Дори Луи ДьобФинес е с родители испанци! Почти нямат свои известни и талантливи."Много точно казано. И Жан Рено и Ману Чао са с испански родители. Те самите французи не знаят какви са-гали ли са, франки ли, римляни. Отделно баските, бретанците и корсиканците се считат за друг народ.Аквитанците и окситанците пък имат засилено регионално чувство. Народ без национална индивидуалност
290
5
 
2
 
! Отговори
негово мнение преди 4 години
за пред нацистките банди във Франция. Аз също бих препочел африкански заселници по българското Черноморие вместо стотиците хиляди руски бляяди които българските ДС агенти незаконно натурализираха преди 25 години.След 50 години руската бляяда в България ще иска автономия и руските марродери с радост ще се отзоват на повика, както стана с руската бляяда в Крим. Африканците това долно деяние никога няма да направят, може некое и друго мулатче, но по-добре български мулати отколкото русоблядо иго.
289
0
 
8
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Това е начало за оказване на политически и дипломатически натиск срещу неразумните българи, които оказват съпротива срещу френските инициативи например пакета Макрон!!!Един президент не казва просто случайно ей така такива думи в интервю, това е начало на тиха дипломатическа прикрита икономическа война!!!Агент Айвъри Лахонек!ЦРУ!!!
288
0
 
9
 
! Отговори
гост преди 4 години
"Българите стоят в основата на човешката цивилизация"- Франсоа Митеран Къде са истинските генетични българи???
287
2
 
9
 
! Отговори
Василев преди 4 години
ВИС и СИК не ги е июмислил френския президент!!!Това са български творения!!!Агент Нейтън Брамбахал!ЦРУ!!!
286
3
 
5
 
! Отговори
258 преди 4 години
Макрон се смята за по-голям европеец. Известно ли му е, че България съществува от 1338 години? Май повечето от неговото съсловие имат същия нпроблем.
285
1
 
16
 
! Отговори
Стоян преди 4 години
Спокойно, както Германия, така и Франция вървят с твърда крачка към мюсулманизация и ислямизация! Франция е малко по-напред. Сами си затриват християнските държави.
284
1
 
18
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 4 години
Французите винаги са били лицемери. Това с Макрон е поредния пример.
283
2
 
6
 
! Отговори
гост преди 4 години
Браво комунисти, добра анадол генетика сте развъдили за показ по света и у нас!Къде са честните и трудолюбиви християни???Каквото сте си послали на това ще спите.
282
5
 
3
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Франция защо не казва нещо лошо за румънските емигранти, да не би да са по-малко и по възпитани от българите???Ами защото вие сте селяни прости, и си правете руски ядрени централи и прикрити руски газови патоци!!!Агент Клара Дарбишър!ЦРУ!!!
281
2
 
3
 
! Отговори
rusnak преди 4 години
Когато си 80% е нормално да не усещаш колко те еб/ават в партньорските държави. Но нормално, когато лицето на тези 80% е откровен то/луп който дори не вдява от езиците на които му го казват право в очите.. а той се усмихва като откровен ***.
280
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Макрон е натиснат жестоко. Жълти жилетки трошат магазини, масово жени забулени, нула интеграция на африканците и нула растеж на икономиката плюс дълг равен на БВП.... отделно престъпност в предградията каквато не сме и сънували.
279
4
 
2
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Да бяхте купили една две фрергати от Франция, те наляха милиарди евра в българската икономика, откакто сте в ЕС!!!Агент Тони Брандиго!ЦРУ!!!
278
0
 
16
 
! Отговори
Anonim преди 4 години
Макрон, марш в Габон! Льо Пен президент!Франсета и англичаните винаги са били врагове на българите.Колониални поробители тласнати към морален упадък... Трябва да обръщаме повече внимание на приятелски настроените италианци и ирландци (като впрочем и те са много враждебно настроени съответно към Франция и Англия).
277
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми, камиона със замразените виетнамци беше български. Това се каза по медиите на запад. Ферстеейн? Политика на две скорости.
276
1
 
16
 
! Отговори
Баце от Банкя преди 4 години
Ба,е къде па бандити у България?Тоя Маркон сигурно сънува.
275
6
 
3
 
! Отговори
Григорис Паликарски преди 4 години
Гърция подкрепя Франция на МАКС....В Гърция полицията и Автомобилната Административна Полиция --- знае че българите са каналджиите за мигранти , цигари и дрога , И ПРАВИ ХАЙКИ ЗА КАМИОНИ И ТИРОВЕ ВСЕКИ ДЕН , САМО СПЕЦИАЛНО ЗА БЪЛГАРСКИ КАМИОНИ .КОНТРОЛ И ТЕРРОР = НОН СТОП , ИНДИИСКИ КОНОООП !...ЗА БГ ТИРОВЕ .