Макрон предпочита африкански мигранти пред български банди във Франция

Изказването му предизвика остри реакции
2 ное 2019 13:15, Нели Христова
519
Макрон предпочита африкански мигранти пред български банди във Франция
Снимка: Reuters

"Предпочитам хора, идващи от Гвинея или от Кот Д'Ивоар, които са тук и вършат работа, отколкото българи или украинци с техните нелегални канали." Това заяви френският президент Еманюел Макрон в интервю за крайнодясното списание "Вальор актюел". Естествено, думите му предизвикаха бурна негативна реакция.

Пред дясната медия Макрон обяснява как ще вложи цялата си енергия срещу създаване на паралелни общества и нелегалната миграция.

Интервюто първо разбуни духовете във Франция, където за първи път президент дава интервю за толкова крайна медия. Думите му обидиха и Украйна, която повика френския посланик в Киев за да даде обяснение.

Остро реагира и България. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева нареди на посланика ни в Париж Ангел Чолаков да връчи протестна нова във френското външно министерство. Френският посланик у нас г-жа Флоранс Робин бе извикана в понеделник в МВнР за обяснения, съобщиха от МВнР. А вицепремиерът Красимир Каракачанов се възмути във Facebook:

"Изказването на френския президент Макрон, че предпочита мигранти от Африка вместо "български и украински банди" е поредната проява на политическа арогантност и високомерие, демонстрирани от един от настоящите лидери на някогашната Антанта.

В навечерието на 100 години от подписването на Ньойския договор в Париж подобно поведение показва, че историческите грешки не са научени от т.нар. политически елит на Европа. Това, че Макрон предпочита мигранти от Кот д'Ивоар си е негово право и мен не ме интересува. Не мога обаче да подмина с лека ръка квалификацията на българите като „банди“. Това е недопустимо и обидно.

Нека не забравяме, че точно преди 100 години, именно във френската столица, под натиска от Съглашението е подписан един от най-мракобесните договори, които пренареждат насилствено картата на Балканите и оставят тежка кървава следа в последващата история на балканските народи. Подобно поведение през 21-ви век, независимо от вложения в него смисъл, е дипломатически недопустимо. ЕС в своята същност е общност, която трябва да работи за еднакво спазване на човешките, икономическите и политически права на гражданите на държавите членки.

Свободното придвижване на хора, стоки и услуги, залегнало в неговата философия, е един от водещите принципи.
Демонстрацията на незачитане, декларирането на поведение на двойните стандарти във всички области на живота спрямо страните от бившия Източен блок е всъщност отричане на Договора за Европейския съюз и на Договора за функционирането му.

Като заместник министър-председател на Република България категорично се противопоставям на подобни опити за дискредитиране на името на държавата и погазване на правата на българските граждани. Който е имал колонии, да се оправя с наследството, оставено от някогашното им управление. Българските граждани обаче са равноправни граждани на ЕС и аз няма да допусна който и да е да се гаври с моите сънародници.

Ето защо настоявам Външно министерство да реагира на поредната проява на високомерие, обидно отношение и неуважение към българския народ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


519
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
314
2
 
2
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Мигрантите от Африка може да тушират революцията на жълтите жилетки!!!На Макрон не му е лесно!!!Агент Лайла Кандрела!ЦРУ!!!
313
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
65% oт французите не го харесват Макрон.
312
2
 
4
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Гешовица няма ли и тя да се изкаже против Макрон!Гледайте националната лотария, може да спечелите милионче, селяни прости!!!Пеевските медии да се активизират и да плюят по Макрон и Франция, ама по така, защото яко Франция спре парите в българскитв фондове и българската икономика увисва като прани *** на балкон в санирана панелка!!!Агент Трейси Адамс!ЦРУ!!!
311
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хаха.. Елате хиляди висшисти от Кот Д'Ивоар и Гвинея,че тук от българските и украински *** лекарства няма открити, няма открити.....
310
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много е прав Макрон! Идващите от Кот Дивоар знаят добре френски език и не са като българските каналджийски банди.
309
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато покрай живота с баба,ти се е съсухрил мозъка,ефекта е този.В интервюто Макрон по нищо не се различава от българските футболни фенове, обвинени в расизъм, още повече утежняващо е позицията на поста му.Но всъщност тази марионетка продължава да върши мръсни дела,като наложи в ЕС рестриктивен план срещу автофирмите ни,замислен от едно друго задкулисие.
308
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ден за размисълНапротив, в Киев са привикали френския посланик в украинското външно министерство. Пенчо бре, чети!
307
5
 
8
 
! Отговори
Да мълчи !!! преди 4 години
Този геронтофил да си затваря устата. Те не случайно бразилския президент му лепна хубави епитети.
306
5
 
2
 
! Отговори
Ден за размисъл преди 4 години
Никъде не излизат данни за протести от украинска страна по повод изреченото от Макрон. Дали в Киев никой не е научил за неговото изказване или никой от техните управници не го е разбрал така, както са го разбрали колегите им в София? Едва ли... Просто днес и утре в Украйна са обикновени почивни дни...
305
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що ли Паисий е напсал:"О ,неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език? "
304
3
 
2
 
! Отговори
УЕФА - мафия преди 4 години
Емо Костадинов!
303
13
 
4
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Франция дава на България, а не обратното!!!Който дава, той има право и да говори и да отсъжда!!!Какво дава България на ЕС???Какво???Да вчера имахте мониторинг от ЕК по правораздавателната система, и по милост и по политически причини го махнаха!!!На кой се сърдите, че френския президент говори истината!!!Една от причините Великобритания да напусне ЕС, е същата която и Макрон казва, а това е много плохо за българските селяни прости!!!Агент Грегъри Пачет!ЦРУ!!!
302
1
 
11
 
! Отговори
без пардон преди 4 години
След тоталното насъскване на българи срещу българи от страна на пожарникаря, българите вече не могат да се понасят помежду си. И се разделят на банди, пардон, на партии. Това иска да каже Микрон.
301
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Богомил Е и до къде сме стигнали? Какви сме били а какви *** плашливи, мързеливи, неграмотни и продажни сме сега.
300
1
 
15
 
! Отговори
Албанеца преди 4 години
Преди седмица расисти ,според Чърчил,а сега каналджии!Бойко Бойко, кво те направиха Европа ????Нъле ти бяха приятели Шенген Менген!!!Евро зона нам си кво !Бойко Бойко
299
4
 
9
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
До 258Всъщност България, с това име е с 515години по-стара, без да броим тракийските държави като Одриската, която е по-стара от РИМ и е била най-голямата в Европа, Македония, Фригия, за която вече се доказа, че е имала писменост преди гърците.Името българи е последното, наложило се над останалите траки. Още по-интересно е българското влияние върху французите, дошло главно от нашите богомили което е началото на Възражданет и дало лозунга на френската революция:"Свобода, равенство, братство".
298
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абсолютно е прав Макрон. Нима не сме бандитска държава? Справка настоящите избори. Така ще е вече. Като смачкахме медийте и си мислим, че навън не ни знаят? Знаят ни и ни се присмиват открито на междудържавно ниво вече. До там се докарахме.
297
3
 
10
 
! Отговори
маде ин Булгари преди 4 години
Заобикалям българите в Чужбина, защото те най-често са алкохолици, криминални, бият жените и децата си, или са откачалки, или са от Добрич.
296
3
 
5
 
! Отговори
И аз (258) преди 4 години
До ОтвратенаИ аз живея извън България. Никога не пропускам да се идентифицирам, че съм българка.
295
2
 
3
 
! Отговори
mdaa преди 4 години
явно макрон ни връща за Северна македония че ние най-бързаме да ги да набутаме в ЕС, а той иска уж да минат всички "процедури" а не айде хоп и в ЕС, пък и всеки в ЕС има право на негово решение. Иначе и на макрончо му дърпат конците, и той изпълнява поръчки.2-те големи в ЕС не са независими, чрез тях пък се диктуват "решенията" на останалите марионетки в ЕС.