Битка за справедливост: Защо онкоболен лекар не стана асистент?

Млад гастроентеролог разказва какво е да получиш присъда от "свои"
61
Битка за справедливост: Защо онкоболен лекар не стана асистент?
Радислав Наков. Снимка: Facebook

Онкоболен няма място в Катедрата по гастроентерология на Медицинския университет в София.

Горчивият извод е на младия гастроентеролог Радислав Наков, който разказва как не е бил одобрен в конкурс, защото в момента е не лекар, а пациент и се лекува от клетъчен лимфом.

Към момента лечението му върви добре и той вярва, че ще се излекува и че може да се развива като лекар. Радислав обаче се сблъсква с "присъдата в очите на хората" към онкоболните. С присъдата на лекари.

"Боли, защото още преди болестта да те убила, някои хора са те погребали", пише медикът.

Въпреки заболяването си той се явил на конкурсен изпит за асистент към Катедрата по гастроентерология на МУ-София.

"След подаването на документите си за кандидатстване бях неколкократно съветван "да си гледам здравето". Казаха на собствения ми баща "Да си гледам здравето", на който и без това му е трудно да се справи с емоциите си около моето заболяване. Още при разглеждането на документите от комисията, която се състои от проф. Борислав Владимиров, проф. Йордан Генов и доц. Пламен Пенчев, бяха направени коментари, че съм дал фалшиво медицинско, на което пише, че съм клинично здрав при наличието на онкохематологично заболяване. Да клинично здрав съм, (не)уважаемо жури. Засега", казва той.

По думите му членове на журито са коментирали на рапорт и в лични разговори с колеги, че е недопустимо, че си е подал документите за конкурса, защото бил болен. Изпитът, който по регламент е анонимен, е проведен на 31 октомври. Кандидатите били четирима за три места.

Един от кандидатите напуснал и не останал да чака резултатите.

"По време на "анонимното" проверяване на писмените работи доц. Пенчев извика поименно един от другите кандидати, за да разчете писмената си работа пред комисията под претекст, че не е достатъчно четлива. След това комисията ни повика всичките останали кандидати и съобщи, че за устен изпит продължава само извиканият да си разчете писмената работа колега, без да се обявят оценките с изтеглените предварително анонимни номера", разказва Радислав Наков.

"Мога смело да заявя, че през целия си професионален път съм преследвал научното и академичното в медицината наравно с грижата си за пациентите. И имам своите доказателства за това, които никоя комисия, съставена от "уважавани" професори не може да ми отнеме. Имам 18 публикации с общ импакт фактор 39.463 и още 31 в реферирани списания (много повече от изискванията да се хабилитираш в МУ-София), носител съм на редица награди, а също така съм част от Управителния съвет на Европейското обединение по гастроентерология (UEG) и директор на Европейското училище за млади гастроентеролози", заявява младият лекар.

Той смята да търси правата си пред съответните институции.

"А на уважаемото жури ще им кажа едно: Жив съм. Тук съм", завършва постът му.

Написаното от Радислав Наков е споделено многократно от потребители в социалната мрежа, а коментарите под него изразяват гняв от несправедливото отношение, но и подкрепа към младия лекар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
1
 
! Отговори
Легендата преди 4 години
Ще чуем ли и другата страна?
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Неук 48Това, което описваш, може да се обясни по два начина.Обикновено, когато някой в научните среди има зъб на някого, настройва някое от най-младите паленца да изджавка негативно изказване или да публикува отрицателна рецензия. Палето изпълнява поръчението, защото разчита на някакъв бонус.Другият вариант - учило недоучило хлапе се опитва да изпъкне, като разкритикува по-възрастен колега. Прави това, ако не работи в твоето звено и не зависи от теб, разбира се.
49
0
 
7
 
! Отговори
До 50 преди 4 години
"Вземете му правата", казваш. Виж сега ти, ***, момчето се е старало, учило е медицина, специализирало е, защо да не работи?! Неходжкиновият лимфом не е заразен, това не е СПИН или туберкулоза, а ХЕМАТОЛОГИЧНО заболяване. Образовай се малко и тогава обиждай. Защо да му отнемат правата?!? Лимфомът по никакъв начин не пречи на работата, напротив, човекът трябва да продължи да живее като здрав. Не вярвах, че в 21 век мога да прочета такъв коментар за хематологична болест, честно....
48
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато е болен от такава болест, не може да упражнява докторска професия, кое не е ясно?Самият той, щом е завършил медицина, трябва да е наясно с това. Вземете му правата и повече не му ги връщайте, мало умник някакъв...
47
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До НеукНяма как да знаеш каква е стойността на публикациите на точно този човек.
46
3
 
5
 
! Отговори
Неук преди 4 години
Когато публикувах първата си монография, такива писатели, като младия доктор се нахвърлиха върху мен, че оспорва постулати писани от светила в науката. Когато с втората доказах, че онези не са били прави и не познават нормите за писане на научни публикации изведнъж млъкнаха и се скриха. Имам директна представа как начинаещи писатели на научни публикации, без подготовка какво е научна, бълват публикации и събират импакт фактор като за професор. Ама полза никаква. Съжалявам, но това е лъже наука.
45
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много джендърско е това оплакване. Писано е под диктовката на геят-директор на Алексндровска болница - Костадин Ангелов. Той е менте доцент, менте директор и менте хирург.
44
4
 
2
 
! Отговори
Сера Лайна преди 4 години
Що не направите една новина от хилядите статуси как полицаи не спазват законите, които трябва да съблюдават, или може би за мутрите, които дерибействат по улиците, или пък може би за развалените продукти в ЛИДЛ И БИЛА?От хилядите хиляди статуси на хора, вие един ден ставате и ни пляскате на дисплеите съмнителен статус...СЛОЧАЕНОС? Моето дълбоко убеждение е, че въпоросният статус е писан от ПИАРки и е доста внимателно и ЦЕЛЕНАСОЧЕНО проектиран, за да атакува някой неудобен.... СРАМ!
43
10
 
3
 
! Отговори
Разумен преди 4 години
Бах тиГeяТВА ГЕОВЕТЕ ЗНАЯТ САМО ДА ЦИВРЯТ
42
8
 
4
 
! Отговори
ЦИТИРАМ!!!!!!!!!!!!! преди 4 години
"Горчивият извод е на младия гастроентеролог Радислав Наков ... "КОМЕНТИРАМ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Защо не пуснете някой път НОВИНА ЗА НЯКОЙ МОЙ ГОРЧИВ ИЗВОД?????????Изводите не трябва ли да си остават за тоя който си ги прави ?! !? !? !?! ?!?!?! Защо се занимава цяла България с ИЗВОДИТЕ НА НЯКАКЪВ СИ ПРОИЗВОЛЕН човек?!?!?!?! !? ПОРЪЧКОВА СТАТИЯ! СРАМ СТЕ!!!!
41
11
 
6
 
! Отговори
Истината преди 4 години
От Медицинския са КАЗАЛИ, че тоя *** СЕ Е ПРЕДСТАВИЛ ЗЛЕ НА ИЗПИТА!!!Няма нищо общо с болестта му ! ! !Ето това е да си ***, ЛЪЖЕЦ, ВЕГАН в едно. Долно племе са тия...
40
1
 
18
 
! Отговори
Anonimna преди 4 години
Много познато. На мен ми казаха че няма да ми разрешат да съм лекарка защото съм късогледа. Разбирам ако съм хирург да. Има дескриминация определено
39
1
 
7
 
! Отговори
До Анонимен № 27 преди 4 години
Виж още веднъж текста на този закон. задължителен е конкурсът за длъжност "Главен асистент". За "Асистент" правят конкурс, само ако решат, защото академиите са донякъде автономни, макар и да са държавни.Не е отменяно изискването да защитиш дисертация в рамките на периода, за който са те назначили като асистент. Не съм чул някъде да са настояли да променят това, позовавайки се пак на академичната автономност. Но няма да се учудя, ако някои се опитат и в тази насока да угодят на "своя" човек.
38
0
 
10
 
! Отговори
До №34 преди 4 години
Ти си наясно с нещата, но виждаш, че хора като "Неук"( 31, 32) здраво държат за статуквото и формализма - може да си гений, но ако някоя от нашенските шуробаджанашки дружини е решила да не те назначи на научна длъжност, ти нямаш право да твориш наука!Това означава да отречем Микеланджело, Леонардо да Винчи, Ван Гог, защото не са били назначени на длъжност в някоя институция, подобна на нашата Художествена академия или в Института по изкуствознание към БАН. Браво бе, мислителюс ник "Неук"!
37
1
 
10
 
! Отговори
бг лекар преди 4 години
Обикновено като кандидатсваш за специализация те питат кои са *** и баща ти. И в зависимост от отговора те питат после понякога и други работи.
36
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
35, когато са създавали Закон за академичното развитие, са ползвали съветите на подбрани учЕни. Тези последните са се постарали много, за да запазят олигархичните си позиции и да ги предадат на децата и внуците си, елиминирайки евентуалната конкуренция - много добре са обмислили дребните капанчета, чрез които да препънат и най-умните, и най-подготвените.
35
2
 
12
 
! Отговори
До 35 преди 4 години
Нали разбираш, че след като е натрупал останалите изисквания за хабилитиране, този млад човек ще има правото да претендира да стане направо доцент, ако беше успял да спечели този конкурс и да работи 2 г. на научна длъжност като асистент.Накратко казано, с труд и упоритост ти можеш да постигнеш всички изисквания, които ти отварят пътя към професурата. Но има едно-единствено, съвсем формално изискване - 2 г. да си бил на научна длъжност. Точно тук могат да ти подлеят вода. Много добре е обмислено
34
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 35Другите двама кандидати дали имат толкова публикации плюс такъв импакт фактор и дали надхвърлят изискванията за хабилитация?Който работи в научните среди знае, че за да имаш право да претендираш за хабилитация, освен останалите условия, трябва да отговаряш и на едно формално - да си работил минимум две години на научна длъжност. Асистент е най-низшата научна длъжност.Сега разбираш ли за какво става въпрос?
33
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Странни хора сте. Ако някой гражданин се беше оплакал от този лекар, щяхте да плюете по лекаря. А сега, понеже той се оплаква от системата, плюете системата. Не казвам, че не е прав, но няма и гаранция, че е. Не сте ли прекалено крайни в преценката си, без да сте запознати подробно със случая. Защо другите двама кандидати, недопуснати до устната част, не са се оплакали?
32
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До НеукЗависи какво разбираш под "учен". Днес да си учен е професия. Не само в България за да си на постоянно място в университет, ти трябва научна степен. Асистентите са на срочен трудов договор и за тях не важи. Но това не значи, че ако нямаш степен, не можеш да се занимаваш с наука. Ако статиите ти са добри, ще бъдат приети в научно списание и без да си доктор. И така е справедливо, защото не ти оценяват местоработата, а качеството на това, което си написал.