Краят на домовете за сираци: Остават 21, а преди 10 г. бяха 140

Само 1/5 от хората биха взели на семеен обяд дете от дом
6 ное 2019 13:05,
26

Едва 21% от хората биха взели на семеен обяд дете от социален дом, а близо 50% пък не биха приели тези деца да учат в един клас с тяхното. На този фон вече 10 години се работи по извеждането на децата от домове.

"На финала сме, само 21 дома остават, а в началото бяха 140", сподели пред Bulgaria ON AIR Евгения Тонева от Центъра за алтернативни грижи за деца.

Нещата се развиват много по-бързо от предвиденото. Официалният срок за финал на процеса на деинституционализация е 2025 г., а до края на следващата година вече и функиониращите 21 дома ще бъдат закрити, стана ясно още от думите ѝ.

"Парадоксалното е, че същото изследване показва, че над 95% от хората одобряват процеса на провеждане на деинституционализация, но когато трябва да направим стъпка към приемането на тези деца в личния си живот, се оказва много по-трудно", каза Тонева в "България сутрин".

Това, което хората би трябвало да знаят е, че повечето от децата, за които говорим, са талантливи, емоционални и преживяват същите неща, които преживяват и нашите деца в общуването си в градината и в училище. Но заради всичко, което са преживели, имат много съпротиви в себе си, за да функционират по начина, който ние бихме приели за нормален, разясни тя.

Следващата стъпка, според Евгения Тонева, е една пълноценна интеграция в обществото, което да ги посрещне не със съжаление, а със споделеност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
До 6 - продължение преди 4 години
От поколението на дядо ми - четирима братя, женитенадвама от тях работят, другите две снахи предпочели да са домакини. Само единият от братята останал в родното им място, другите дошли в София през 50-те години на 20-и век. В детските ми години ми слушах истории за вечното искане на пари от брата, чиято съпруга работи. Причините за исканите заеми били, че порасналите деца на другите двама братя претендирали за дрехи от "Тексим","ЦНСМ" и "Валентина", искат да идат на море и да им купят автомобили
23
0
 
1
 
! Отговори
До 6 преди 4 години
Да похарчи 180 000 за автомобил, но да не даде на брат си 12 000 за лечение е престъпление. Ако наистина се е случило така, както ти е разказал твоя познат.На мен са ми известни два случая, също възмутителни, но с обратен знак. От моето поколение - една разглезена ***, която пристана на 18 г. на кварталния нехранимайко, виснаха на врата на нейните родители, а когато те починаха без време, тя обикаля роднините и дрънчи пари, за да ги дава на съжителя си, който до днеси 1 ден не е работил.
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 13Льольо,.Не се прави на наивен. Бяло дете просто не остава в онези домове, освен в медицинските заведения за изоставени деца с тежки малформации. За бяло дете кандидат-осиновителите с години чакат на опашка. За такова дете се дават луди пари като подкуп.Хората не искат у дома си лица от онзи етнос, пък били те и непълнолетни. Ако поне няколко дена наблюдаваш този контингент, ще ти стане ясно защо не ги искат.Решението е - да се издирват родителите и те да си ги хранят!
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 15Уви, ти си прав(а) в предположението си.
20
0
 
6
 
! Отговори
Без наглост, моля! преди 4 години
Нормалните семейства в България са изправени пред трудно решимата задача как да си позволят да имат второ СОБСТВЕНО дете, от тяхната плът и кръв. Не защото не искат, а защо е трудно да осигурят условия за нормално (не луксозно) отглеждане на второ дете!А някакви са се заели да ни убеждават, че трябва да приемем свъхпроизводството на едно малцинство, което цвъка биологични единици и после ги захвърля. Да ги приемем с всичките им обременености! Да не ми приказват за таланти и емоции, срамота е!
19
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Човек изоставящ детето си не е човек....мисли ли сте докато гушкате вашето дете -кой го прави в тези домове?Доказано е,че без любов и обгрижване още от зародиш тези деца остават с психически отклонения...Колкото и да плаща държавата факт ,че по-добро място е приемното семейство
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Домовете за деца бяха меката на педофилите. И там беше корупция до шия и безнаказаност. Доколко сегашните приемните семейства са по-читави не знам. Предполагам, че докато не започнат присъдите и там, децата ще са в риск.
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредният нов начин да се дават пари на избирателите на ГЕРБ.
16
0
 
1
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Много хора се раждат на тази планета които дори не са официално регистрирани или са родени в малки общества и не ми се мисли какво става с тях..
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само не разбрах къде ще отидат тези деца? Домовете ги закриват, хората не ги искат, къде? Пак ли ще ги вземат онези от маалите и ще ги оскатяват, за да просят по-успешно?
14
3
 
6
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
горките дечица не са имали късмета на другите не са имали и късмета да отрастват в качественна държава с по цивилизовани и приемственни хора около тях
13
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
близо 50% пък не биха приели тези деца да учат в един клас с тяхното. Уау ... Нека сега и сираците ли мразите?!?
12
1
 
7
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
зомбитата ще обикалят и ще разкостват всичко което не е в предварително укрепени с каменни зидове и картечарски гнезда. Това което сега гледаме като фантастика със зомбита ни предстои в прекрасния момент когато парите не стигат за социални помощи на мързелите и познайте кои ще са пак потърпевшите от набезите на тези живи зомбита търсещи жива човешка плът която да погълнат за да оцелеят още 1 ден! Дупедатите ни няма да се мръднат да предотвратят предстоящия ужас по нашите земи!
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Повечето от тези деца, имат родители, които са ги дали в домовете за отглеждане. Сираците са много малко.
10
0
 
8
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Докато държавата стимулира *** да се развъждат и да захвърлят всичко що годе здраво защото за него се дават по малко помощи + после държавата почва да им дава помощи за да си вземат мини-*** обратно ще е така! Докато социалната политика не се насочи към раждането на деца на данъкоплатци, бъдещи граждани и данъкоплатци на тая държава ще затъваме все повече докато един прекрасен ден робите не станат прекалено малко, цялата система не рухне и не се окажем във филм на зомби апокалипсис където
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 8Внуците му? Силни се съмнявам, че човек който се хвали с пет цифрени бонуси на тримесичие на 28 години, ще чала на внуците си....Кoпелето има пари, просто не се на брат си и го остави, да се забатачи в дългове, въпреки, че за него беше една малка част от спестяванията му. Ако не помогнеш на брат си, кокто се е грижил за теб, и 200 мерцедеса са все тая ...
8
0
 
8
 
! Отговори
Някой преди 4 години
До Анонимен 6Тоя мерцедес сигурно ще го изплащат и внуците му. Иначе си прав - навъдиха се доста егоисти. Просто моите наблюдения са други. Имам близък поглед върху някои социални услуги в определен град: в центровете за настаняване от семеен тип са основно от ония. децата в приемни семейства - също. Все има някаква причина
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1Пораснаха вече.
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До някойТова с гледането, беше преди години. Сега е вълча работа. Един познат ми разказа, как имал нужда от 12 000 лева за лечение, помолил брат си, кокто преди години живеел в неговия апартамент, ама сега се издигнал, за заем. Брата казал, че нямал пари, а след 2 седмици пускал снимки във фейса с новия си Мерцедес за 180 000 лева. Представяш ли си, някой да гледа се царя на другия ... това е масово
5
1
 
18
 
! Отговори
Някой преди 4 години
"Това, което хората би трябвало да знаят е, че повечето от децата, за които говорим, са талантливи, емоционални"Повечето са тъмносини. Това притеснява хората, а не семейното им положение. Ама никой не го казва публично. И повечето не са сираци. Белите сираци си ги гледат роднини - рядко някой по необходимост попада в институция. Останалите са там при живи родители и с нашите пари ги отглеждат, за да тормозят после нашите деца. Имам поглед върху ситуацията и не говоря празни приказки.