"Средновековна слава" тръгва премиерно в "Операция История"

Първи епизод - на 24 ноември по Bulgaria ON AIR от 16:30 ч.
Обновена: 22 ное 2019 11:09 | 22 ное 2019 10:48, Анисия Иванова
"Средновековна слава" тръгва премиерно в "Операция История"
Снимка: Bulgaria ON AIR

Документалната поредица "Средновековна слава", която разказва за десет от най-славните битки в средновековната история на България, тръгва премиерно в ефира на Bulgaria ON AIR от 24 ноември. Късометражните филми, които включват анимационни възстановки на легендарни и бляскави победи от Средновековието на България, ще се излъчват всяка неделя в предаването "Операция История".
 
"В основата на българската държавност, както удачно беше казал някой, стоят две неща – перото и мечът. Мечът е защитавал перото, а перото е давало сила на меча. Ако в своята история България е имала период, когато е била една от най-могъщите европейски държави, това безспорно е Средновековието. Тогава са едни от най-големите български победи", казва водещият на предаването Росен Петров.
 
Първият епизод от документалната поредица е посветен на битката при Онгъла и ще бъде излъчен тази неделя в "Операция История" от 16:30 часа. Повече за поредицата в студиото ще разкаже един от авторите на рубриката - Иван Кънчев от сдружение "Българска история".

Сред останалите битки, които са пресъздадени в поредицата, са тази при Константинопол, сражението при Маркели, битката при Ахелой и др.
 
"Средновековна слава" е третата образователна документална видеопоредица на сдружение "Българска история" и ЗАД „Армеец“. Bulgaria ON AIR е медиен партньор на новия образователен проект "Средновековна слава".
 
Филмите от предишните две поредици "Българско военно чудо" и "Нашите пълководци" може да гледате в секцията "Исторически филми" на www.bgonair.bg.


Още от
Спонсорирано съдържание