2000 лв. заплата? Учителите трябва да я заслужат

Нормално е да има различно търсене, смята Диян Стаматов
29 ное 2019 22:55, Красимир Ангелов
126

"Увеличението на учителските заплатите не би могло само по себе си да върне кадрите в системата. То обаче е добра крачка и ще даде съвсем друга светлина на учителската професия", коментира в студиото на "Денят ON AIR" общинският съветник от ГЕРБ и директор на столичното 119-о СУ "Aкад. Михаил Арнаудов" Диян Стаматов.

Между 17 и 18% ще нараснат работните заплати на педагогическите специалисти в образователната система от 1 януари 2020 година. Това е записано в Анекса към Колективния трудов договор /КТД/, подписан от Министерството на образованието и науката и национално представителните синдикални и работодателски организации в системата на предучилищното и училищното образование.

Според документа учителите ще получават не по-малко от 1085 лв. основна заплата. Минималните възнаграждения на старшите учители ще достигнат 1120 лв., а на главните учители - 1176 лв. Директорите на детски градини и училища ще получават не по-малко от 1334 лв., а заместник-директорите - 1246 лв. За целта в бюджета за следващата година са заложени 360 млн. лв. повече за трудови възнаграждения на учителите. Предвидени са и 54 млн. лв. за увеличение на индивидуалните работни заплати на непедагогическия персонал.

"В отделните училища диапазонът е доста различен. Но за един 50-годишен учител например, заплатата би могла да надхвърли 2000 лв. Не бива обаче да се заблуждаваме, че това ще стане само в рамките на ангажимент към часовете. Подобно възнаграждение може да получи човек, занимаващ се с различни кръжоци, лекторски часове и други извънкласни проектни дейности", допълни Диян Стаматов.

Пред Bulgaria ON AIR той посочи още
, че столичната образователна система е най-многообразната у нас. Причината е, че в София имало най-много ученици, повече от 250 училища, голям капацитет от частни такива, както и доста детски градини.

"Поради този факт не бива да говорим за уеднаквяване на учебните заведения. Съвсем нормално е да има различно търсене, на места по-голямо, на други по-малко, просто защото учениците са с различен потенциал, интереси и собствен капацитет. Задължително е обаче в училищата до 7 клас висотата на летвата да бъде еднаква навсякъде", отбеляза гостът в студиото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
6
 
5
 
! Отговори
Даскал преди 4 години
До ПроСоТоНезнам работното ми време е от 7:30 и си Тръгвам около 15:00, прибирам се и имам 4 часа работа... Затова и ставките няма да са еднакви... Да подготвиш и да преподадеш един урок, да изпиташ, да направи контролно и тн... са нужни 1 час работа вкъщи за всеки нов урок...така че за 7 часа, не искам да съм Алчен, но видях как е в САЩ учителските заплати, там са на годишна база, базирана отново на часовете... Средно гимназиално ниво бяха около 33-5 000 $ годишно след отдръжките от данъци...
88
6
 
2
 
! Отговори
До №72 преди 4 години
До до 69Зависи.Ако човекът е кандидатствал в СУ, имай предвид, че имаше години, в които при максимален бал 24, човек не можеше да бъде приет в никоя специалност, ако балът му е под 22 и той кандидатства на общо основание. Но от някои изоставащи окръзи влизаха с бал 12 (тоест с четири тройки).Някои влизаха по списък, без да са се явявали на конкурсни изпити.Децата на АБПФК уж се състезаваха помежду си за определен брой места, запазени за тях, но /продълж/
87
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** унищожиха образованието в България.
86
1
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До ДаскалДо Даскалза минималната почасова ставка ДА!!!!!..Тук съм напълно съгласен!..но повтарям:-Тежко увредените ,деморализирани,некадърни ,слугински кариеристи,които дърпат конците на нашата Територия НЯМА КАК ДА ВЪВЕДАТ някакъв ред!!!!!!..За това ще гледаме "на Запад"...Докато не остане и един българин в Свещената ни Територия..и все пак,аз не бих ти препоръчал да агитираш за такова заплащане точно ти,защото учителите имат НАЙ-МАЛКОТО работно време в сравнение с останалите!
85
1
 
13
 
! Отговори
ддд преди 4 години
Ще почнете ли да говорите с Нето и Бруто сума. Защото нали, на тази заплата, дето трябва да се заслужи с допълнителни дейности и т.н. така малко чистата и сума за получаване и с едни има - нема 500 лв по - малко от това, дето го обяснявате. При бруто 2000 лв, чистата сума е около 1500...При 1200 около 800 чисто и т.н., *** чешете си още езиците НАГЛЕЦИ!
84
2
 
11
 
! Отговори
Даскал преди 4 години
И тука си имам теория...такова нещо като нинимална заплата не трябва да съществува.... Минимално почасово да...тогава да се види кой работи.... Така съм работил навън.Голям стимул ми е 20 лева на час на мен.Моята заплата е ограничена умишлено от държавата, но не от липсата на пари....Ние не сме бедна държава... В това съм се убедил хиляди пъти...и пак ти казвам 1200 лева е БРУТО....чисто споменах колко взимам, онова Брутото не го ям....ям "хляб и сирене" ама искам и "салам", не да го ям "средно"
83
0
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
НЕ МОЖЕМ ДА ОРГАНИЗИРАМЕ ОБЩЕСТВОТО СИ!!!!!ТОВА е трагедията!..а въпроса с даскалските заплати беше САМО повод да изложа мнението си..
82
0
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Даскал до Просотоама ВСЕКИ иска "справедлива пазарна цена на труда си",НЕ САМО учителите!!!..Обаче какво става?..-Минимална работна заплата за тия,които с труда си хранят и осигуряват учителите,И НЕ САМО ТЯХ!!..-само те да беха,"с мед да ги намажеш!"..та за останалите-минимална заплата 500 лв,обаче за учителите-1200....Е,питам аз:-ТИ,като учител ,идеш до хлебаря да си купиш хляб,а оня ти каже:-"Леб нема,отрезаха ми газа и тока",какво ще направиш?ВСИЧКИ СМЕ СВЪРЗАНИ!..Това е "соца"
81
1
 
8
 
! Отговори
Даскал до Просото преди 4 години
Обвинявай за Бизнеса Финикийците... Откакто са измислили онази форма на оценка като парите.....по-добро не е измислено....Ти ако може да живееш с голи думи за оценка, аз не мога... Медицината също не може...тези пари трябва да дойдат от някъде...Идват от хората, които работят, колкото повече дават, толкова повече ще получат....иначе мъдрия ни мързелив народ е казал " за толкова пари толкова работа".Аз не искам наготово да получавам нещо за труда си. Искам справедлива пазарна оценка на работа си.
80
2
 
8
 
! Отговори
Дидо преди 4 години
Като краен продукт за всеки учител,е нивото на образование и култура които са успели да дадат на учениците си.Около 30-40% от учащите се,са готови за днешния живот,който е различен от преди 25-30-години. 60% от тези подрастващи са необразовани,а 30% процента от тях,са полуграмотни.Момичетата момеят още на 14-ет години.
79
2
 
5
 
! Отговори
ДО Просото преди 4 години
Искам да кажа, че тая мисъл за "учителството е призвание, не професия" е от СОЦА...... сътворена от учителите, които са били на ниски заплати.... Какво пречи на една професия точно учителската да е от най-добре платените. Ама то се вижда разликата. В момента на пазара му трябват адекватни учители. Пример Софтуерните Академии, дали един учител там взима 800-900 лева заплатка....И айде за Богатия Човек давам ти пример Буров....дали не е научил хората на нещо, които са работили за него и за БГ...
78
1
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
та:-НАМА КАК да апелирам учителите да са "БЕДНИ"!!!Но няма как и да не се възмутя от факта,че като всичко в тая Територия,вкл. образованието и медицинската помощ, са приравнени до ..най-обикновен "БИЗНЕС"!!!..те това !..Който разбрал,разбрал....Ние ВСИЧКИ живеем в един СОЦИУМ,в едно общество!..Обществените интереси трябва да доминират над личните,защото иначе социума ни ще се разпадне...."Орел,рак и щука.."
77
0
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Даскалне разбрах защо намеси Левски и революцията,ама айде....Та:..-Само за последно:-Ти следиш ли мисълта си?-..Намекваш за някакъв "соц",а даваш за пример Христо и Евлоги Георгиеви и Васил Априлов..?!?!..Тия споменатите "социалисти" ли са били бре?..както и да е!..Само едно ще ти опонирам за последно:..-Викаш:-". Беден човек не може да научи на нищо добро учениците."..Извинявай,но по-голяма тъпня не бех чувал до сега!напротив:-БОГАТ човек може да "научи" учениците си единствено н
76
1
 
11
 
! Отговори
До 72 преди 4 години
Разсмя ме. На колко си годинки? Още ли вярваш на митове и легенди. 80% влизали във ВУЗ с протекции, как пък не, особено през 1983 когато е влязъл във ВУЗ този бивш учител. Имаше примерно такава привилегия - изкарал кандидат-студентския изпит с отличен успех. На практика 90% от приетите за студенти не ползваха привилегия, а който не ставаше за студент, окапваше още след първи курс.
75
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавните хрантутници и ромите на социални с какво са ги заслужили?
74
1
 
4
 
! Отговори
Даскал преди 4 години
Незнам за просветителите от килийните училища.... ама дори и Левски се е сетил, че за революцията и организацията...без кинти не може.... Добре че е имало и хора като Евлоги и Христо Георгиеви примерно, като Васил Априлов които да дават на непросветените и да ги пращат да учат навън, за да могат да градят след това България. Тия хора са имали кинти, за тва са станали нещата, както казва "бай Тошо" решава този, който има пари.. Той има влияние, той насочва развитието...иначе беден човек жив дявол
73
0
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Даскал до Просотоей,ама кой ти говори за "соца" бре?!Нашите ПРОСВЕТИТЕЛИ,още от времето на килийните училища,"социалисти" ли са били бре?!..бършите си нааканите *** НЕПРЕКЪСНАТО с тоя "соц" без дори да имате и най-бегла представа за това "Що е социализъм и има ли той почва у нас"....Като латерни сте..
72
1
 
6
 
! Отговори
Даскал до Запознат преди 4 години
Запознат съгласен съм за връзкарството, при мен стана с чист късмет да почна, сигурно съм един от малкото в училището, което преподавам. Реформите са нужни, но и те се правят с пари.... Като почнем да харчим 6 % от БВП за образование, тогава ще кажа, че сме ок....Сега се съгласи,че 900 лева заплата в голям град е нищо за сам човек,а ако си женен с дете и нямаш собствено жилище....На екскурзии ме води жената само и на почивки, никъде не съм я водил от сватбата с мои пари....
71
1
 
11
 
! Отговори
До 67 преди 4 години
Те имат ежегодни атестации.Реално за да стигнат заплатите до 1500 лева чисто трябва да работят по 12-14 часа на ден включително събота и неделя.Ти да не би вярваш на популизма на ГЕРБ, че са високо платени.
70
0
 
12
 
! Отговори
запознат преди 4 години
Заплатите на учителите няма да направи образованието по-добро. Не зная за София, Варна, Бургас, но за малките градове нещата стават все по-плачевни. О образованието навлязоха връзкари, които отдавна са забравили, че за завършили за учители. Сетиха се покрай високите заплати и захвърлиха сервитьорството и барманството, офисите от Мтел и подобви и започнаха да преподават. Трагедията е пълна. Те са хора на живота, не на сериозната работа. Пък и невежеството е налице. И неграмотността. Това е позор.

Спонсорирани публикации