2000 лв. заплата? Учителите трябва да я заслужат

Нормално е да има различно търсене, смята Диян Стаматов
29 ное 2019 22:55, Красимир Ангелов
126

"Увеличението на учителските заплатите не би могло само по себе си да върне кадрите в системата. То обаче е добра крачка и ще даде съвсем друга светлина на учителската професия", коментира в студиото на "Денят ON AIR" общинският съветник от ГЕРБ и директор на столичното 119-о СУ "Aкад. Михаил Арнаудов" Диян Стаматов.

Между 17 и 18% ще нараснат работните заплати на педагогическите специалисти в образователната система от 1 януари 2020 година. Това е записано в Анекса към Колективния трудов договор /КТД/, подписан от Министерството на образованието и науката и национално представителните синдикални и работодателски организации в системата на предучилищното и училищното образование.

Според документа учителите ще получават не по-малко от 1085 лв. основна заплата. Минималните възнаграждения на старшите учители ще достигнат 1120 лв., а на главните учители - 1176 лв. Директорите на детски градини и училища ще получават не по-малко от 1334 лв., а заместник-директорите - 1246 лв. За целта в бюджета за следващата година са заложени 360 млн. лв. повече за трудови възнаграждения на учителите. Предвидени са и 54 млн. лв. за увеличение на индивидуалните работни заплати на непедагогическия персонал.

"В отделните училища диапазонът е доста различен. Но за един 50-годишен учител например, заплатата би могла да надхвърли 2000 лв. Не бива обаче да се заблуждаваме, че това ще стане само в рамките на ангажимент към часовете. Подобно възнаграждение може да получи човек, занимаващ се с различни кръжоци, лекторски часове и други извънкласни проектни дейности", допълни Диян Стаматов.

Пред Bulgaria ON AIR той посочи още
, че столичната образователна система е най-многообразната у нас. Причината е, че в София имало най-много ученици, повече от 250 училища, голям капацитет от частни такива, както и доста детски градини.

"Поради този факт не бива да говорим за уеднаквяване на учебните заведения. Съвсем нормално е да има различно търсене, на места по-голямо, на други по-малко, просто защото учениците са с различен потенциал, интереси и собствен капацитет. Задължително е обаче в училищата до 7 клас висотата на летвата да бъде еднаква навсякъде", отбеляза гостът в студиото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
13
 
! Отговори
Даскал до Просото преди 4 години
Тая работа за призванието и Соца си я заври.... Беден човек не може да научи на нищо добро, учениците...Учителят трябва да има пари..., не да блъска и Събота и Неделя и цяло лято допълнителни работи, за да кърпи бюджета и да се отклонява от основното си "призвание" както го наричаш. Жена ми е на 24 и взима повече от мен. В момента е в майчински. В един скапан кол Център, обслужва *** англичани и норвежци, които не могат да си пуснат кабелната и взима 2000 лева. Ама да аз работя за призвание....
68
1
 
8
 
! Отговори
До Малина преди 4 години
В известната столична френска гимназия имат учителка по български със силно изразен диалект. Прякора и е Тиелефона, идва от загасете си Тиелефоните моля.
67
1
 
3
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 4 години
.profesiaata na uchitelia ,triabva da edna ot nai-prestijnite I nai-dobre zaplateni profesii v edna istinska darjava !!! Ako tova ne e taka ...rezultata e psevdo darjava sas vsichki proiztichashti ot tova posledici !!! Nie sme jiv primer za tova ...
66
8
 
4
 
! Отговори
до 69 преди 4 години
15 години стаж през 2000г, значи си завършил около 1985г. тоест са те приели около 1981г. Тогава 80 процента от студентите са приемани без конкурс-като деца на активни борци, деца на членове и кандидат-членове на политбюро, по точката за развитието на регионите(тоест номенклатура, препоръчвана от комсомолските секретари), по линия на РАБФАК. Ти как беше приет? А да-педагогическите специалности, дори и за тези с конкурсен изпит-за да влезеш-тройката беше достатъчна.
65
2
 
12
 
! Отговори
Бивш учител преди 4 години
Много ми е интересно, и как тоя , знаещ и можещ, ще се справи с 26 вечно интегриращи се ромчета, докарани с училищното автобусче от близки села, как ги вотивира, какви извънкласни дейностиим прилага, и най-вече-за какви пари ще се съгласи да прави всичко това, в училище, с "преобладаващо ромско включване"?
64
2
 
7
 
! Отговори
изпити за учители преди 4 години
В гимназиите проблемът е още от назначаването-както беше казано-без конкурс. Нека да се проведе конкурс за всяко едно свободно място, и конкурсът да е точно ипит по специалността. За да станеш чиновник-ходиш на изпит, за да станеш магистрат-ходиш на изпит, за да станеш военен, полицай-ходиш на изпит, дори за дипломатите вече има изискване за изпит. Само учителите са назначавани без конкурсен изпит. Новите заплати трябва да значат и повишени изисквания за квалификацията-а тя се докава на ИЗПИТ.
63
1
 
9
 
! Отговори
Бимш учител преди 4 години
Много пъти съм давал примера, при който , ученик, едва завършил с 3,00 при мен, влезе с връзки в жандармерията, и първата му заплата бе точно 2,5 пъти по-голяма от моята.Говоря за 2002 година, тогава взимах чисто 220 лева, с две висши образования по съвременните стандарти, и 15 години стаж като учител.На другия ден, буквално подадох предизвестие за напускане и отидох в частния бизнес. Много ще има да търсите....
62
5
 
9
 
! Отговори
Малина преди 4 години
Образованието и авторитета на учителите са съсипани отдавна. При соца - учители ставаха само тези, които не можеха да си намерят по-добра работа. За учители в София се назначаваха "хора" на разни "отговорни"другари, затова често учителки говорещи на диалект преподаваха български език и литература. Проблема не е нов, към него се прибавя задължителното обучение на ***, убеждението на някой родители, че демокрацията е свободия и налудничавите учебници - съставяни от соц професорчета.
61
5
 
11
 
! Отговори
изпити за учители преди 4 години
Редно е новите заплати да се обвързани с изискване за ЕЖЕГОДНА АТЕСТАЦИЯ под формата на изпит за учителите. На изпит да докажат знанията си, и това ежегодно. нужен е и атестационен конкурсен изпит при назначаване, а не сегашните връзкарски назначавания по субективна преценка от директора. В целия бюджетен сектор назначенията зависят от конкурсен изпит, само учителите са назначавани скандално-без конкурс. Атестацията чрез изпит не е нещо срамно, а неизбежна необходимост.
60
5
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Даскалколега,даскалството е ПРИЗВАНИЕ,НЕ бизнис!..ако толкова те дразнят "двайсетачките" на келешчетата,ами напусни!-Стани брокер!..Е да ,ама тогава нема да можеш да работиш по 3-4 часа на ден 3-4 дни в седмицата и да ползваш два месеца ПЛАТЕН отпуск през лятото....или викаш:-"Ше стана брокер!"..?
59
4
 
22
 
! Отговори
Даскал преди 4 години
5 години съм учител. Работя по 6 часа в училище и поне 4 вкъщи. Първите 2 години по 6....Взимам чисто 915 лева ми е последния фиш (НЕТНИ ПАРИ, НЕ БРУТО).....Средно месечно работя по 220 часа....без допълнителните глупости като квесторски истории, администрация и повече...Средно 4 лева на час..... Явно това съм си го заслужил....Учениците са 20-чка на ден, аз си нося сандвичи от вкъщи....Нещооо ни е много сбъркана системата, а този *** "експерт" да вземе да скочи от някъде....
58
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 61Ами ще робуват на бройката, като има делегирани бюджети. Като се замислите, всичко е именно зарази контрола и необходимостта да доказват, че си заслужават заплатите. Просто държавата априори разглежда учителите, преподавателите, лекарите, учените като крадци. Вероятно защото администраторът по личен пример не вярва, че е възможно да има честни хора. Оттам идват проблемите.
57
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пишештите тук имат ли изобщо някаква, макар и смътна представа какво става в образованието. Крепостни селяни/или роби, приковани на галера/ НЕ МОГАТ да възпитават свободни граждани, още по-малко контингент чалгаджии второ поколение.....
56
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблемът със размера на заплатите на учителите е в общото мизерно ниво на заплащане в България. Ако средната заплата в България беше на по-нормално ниво, примерно 4000-5000 лева, съвсем по друг начин щяхме да гледаме на тези "огромни" заплати на учителите от по 1100 лева.
55
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Парите са важни за всеки не само за учителите, но там проблемът е в самата система. Повечето училища робуват на бройката за сметка на качеството и се пишат оценки несъответстващи с реалните знания на учениците само и само да избутат напред и безхаберните им родители да са доволни. Дисциплината е под всякаква критика докато преди няколко десетилетия като играеше показалката трудно да кажеш гък в час, а сега кеф ти лафче, кеф ти чатче на смартфона и все едно са на кафенце не в час.
54
1
 
2
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 4 години
.da se varnem kam koreniet si tsennostite si !!! Mnogo shte boli I niama da e lesno I barzo !!! Lesno I barzo samo se rushi !!!Za da gradim obache triabva da go pravim zarhu zdrava osnova a tia ne e tazi ,koiato segashnite ni "priateli I partniori " ni nalagat ne bez nasha pomosht !!! Kazvam go zashtoto nie po nikakav nachin ne se saprotivliavame dori !!!Dopusnali sme da ni "upravliavat shaika predateli ,alchni ,prosti I kadlivi " ! Izhoda e revoliucia ! Te sami niama da si tragnat !Probujdane
53
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
този не го ли изгони Вожда ,защото ползва училищен сайт за политическа агитация??А уж Върховния е принципен ,я виж как изгони социалния министър ,или може би Стаматов е "лоялен" член на организацията , нещо се замълча по изцепките му , няма да се учудя ,ако е станал и общински съветник
52
7
 
26
 
! Отговори
Анелия преди 4 години
В последните години се наблюдава прилив на млади учители- само защото тези млади за друго не стават, а така им дават парички - те пушат и пият заедно с ученицие влизат в договорки с родителите. А директорките - истински калинки ! Гербаджийски назначения - програми, успехи и какви ли не глупости се ръсят само и само качествено да се усвояват едни пари. А тзи учители, които преподават както трябва, които изпитват както трябва, които оцняват както трябва- те не са на почит ! Финал на образованието
51
1
 
4
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 4 години
...problema e mnogo kompleksen !!! Parvoprichinata e v greshnia "civilizacionen kod ",koito niakoi antibalgari ,prodajnici I slugi na chujdi interesi si vaobraziha ,che moje da nalojat ! Ot tam I celia razpad I unishtojenie na darjavata ,darjavnostta,obrazovanieto ,zdarveopazvaneto ,promishlenost,selsko stopanstvo,nauka I armia I t.n. !!!Niama kak da se otrechesh ot sashtnostta si ...da pregarnesh chujda za svoia I da si mislish ,che neshtata shte varviat !!!
50
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма такива заплати .Няма и качествени учители .Има само гербаджийки *** ,които санират сгради от 60 те ф на миналия век и му викат образование .

Спонсорирани публикации