2000 лв. заплата? Учителите трябва да я заслужат

Нормално е да има различно търсене, смята Диян Стаматов
29 ное 2019 22:55, Красимир Ангелов
126

"Увеличението на учителските заплатите не би могло само по себе си да върне кадрите в системата. То обаче е добра крачка и ще даде съвсем друга светлина на учителската професия", коментира в студиото на "Денят ON AIR" общинският съветник от ГЕРБ и директор на столичното 119-о СУ "Aкад. Михаил Арнаудов" Диян Стаматов.

Между 17 и 18% ще нараснат работните заплати на педагогическите специалисти в образователната система от 1 януари 2020 година. Това е записано в Анекса към Колективния трудов договор /КТД/, подписан от Министерството на образованието и науката и национално представителните синдикални и работодателски организации в системата на предучилищното и училищното образование.

Според документа учителите ще получават не по-малко от 1085 лв. основна заплата. Минималните възнаграждения на старшите учители ще достигнат 1120 лв., а на главните учители - 1176 лв. Директорите на детски градини и училища ще получават не по-малко от 1334 лв., а заместник-директорите - 1246 лв. За целта в бюджета за следващата година са заложени 360 млн. лв. повече за трудови възнаграждения на учителите. Предвидени са и 54 млн. лв. за увеличение на индивидуалните работни заплати на непедагогическия персонал.

"В отделните училища диапазонът е доста различен. Но за един 50-годишен учител например, заплатата би могла да надхвърли 2000 лв. Не бива обаче да се заблуждаваме, че това ще стане само в рамките на ангажимент към часовете. Подобно възнаграждение може да получи човек, занимаващ се с различни кръжоци, лекторски часове и други извънкласни проектни дейности", допълни Диян Стаматов.

Пред Bulgaria ON AIR той посочи още
, че столичната образователна система е най-многообразната у нас. Причината е, че в София имало най-много ученици, повече от 250 училища, голям капацитет от частни такива, както и доста детски градини.

"Поради този факт не бива да говорим за уеднаквяване на учебните заведения. Съвсем нормално е да има различно търсене, на места по-голямо, на други по-малко, просто защото учениците са с различен потенциал, интереси и собствен капацитет. Задължително е обаче в училищата до 7 клас висотата на летвата да бъде еднаква навсякъде", отбеляза гостът в студиото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
3
 
13
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Ако резултатите са същите, какво правим? *** ли заплатите, или си мислим, че и тези са малко и даваме още толкоз?
48
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"...Който смята,че работата на учителите е лесна и доходна,да стане учител!.."............................................Само за сведение: Няма лесна работа! Даскалите да не се правят на мъченици
47
9
 
20
 
! Отговори
той преди 4 години
И 5000 да им дадете НИЩО, АМА НИЩИЧКО няма да се промени!!! На бас? Просто същите лелки ще вземат още 20 % повече. Наливане на едни пари в нищото.
46
1
 
3
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 4 години
.tozi govori vreli ne kipeli !!! V momenta imame razbita uchebna systema !!! Darjavata ne investira v obrazovanie ,uchenicheskite program sa natapkani s absoliutni "moderni " tapotii ! Saotvetno uchitelite sa prinujdavani da prepodavat neshta v ,koito te samite ne viarvat !!! Problema obache e dosta po- dalbik !!! Obshtestvoto ni e bolno,obezvereno I bez iasna perespektiva za badeshte (rezultat ot "demokraciata " )Mladite ne viarvat ,che tova obrazovanie shte im donese uspeh I realizacia !
45
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който смята,че работата на учителите е лесна и доходна,да стане учител!А на господина Стаматова,че ми писна да го гледам,санким други няма,ще кажа да влезе в едно училище в Столипиново,Филиповци или някое село,дето е на 100% с цветнокожи и тогава да казва кое е малко и кое много, и кой колко да получава
44
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В училище е страшно и ниското заплащане не е най-големият проблем. Агресивни родители, безцеремонни деца, тотален административен хаос и правила, идващи отгоре с безумни изисквания. Ако човек не чувства подобна работа като мисия, по-добре да не идва. Работата е благородна, но не го ли чувстваш така, ще намериш по-добри условия на много други професии. Колкото до заплатите, проглушиха на ушите на хората, а истината е, че един млад учител започва с чисти 700 лв. след всичките увеличения.
43
1
 
25
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
То и дупетатите трябва да си заслужат заплатите, но не би напротив сами си определят и заплатите, и бонусите като същевременно ваканцуват повече от учителит
42
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Бизнесмен"10 кандидата за едно работно място ..."Тогава университетите ще са ви виновни, че бълват безработни учители. Но няма как да стане. Учителските специалности са непопулярни. Учене трябва и се завършват по-трудно от много други.
41
1
 
18
 
! Отговори
Мунчо преди 4 години
Мъжката секретарка на Министерство на образованието пак се оака. Уплашиха се ,че ще се дигне народа на национална стачка заради болничните( поне КТ " Подкрепа" се разлаяха) и шатнаха главата на социалния министир, а плювчо се изпъна да стресне учителите, аджеба не си и помисляйте за стачка,че увеличение няма да видите... Ейй , толкова сте първосигнални в ГЕРБ, че и кучето на Павлов е велик мислител за вас....ама то с такъв вожд-такава партия.
40
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 47Странно, но вярно. Държавните ВУЗ-ове имат автономия, и там заплатите не се регулират от държавата. Ако не се лъжа, в СУ заплатите са около средното ниво, което, предвид факта, че става въпрос за София, е отчайващо. Основната заплата на професорите е колкото тази на учителите в същата София и по-малка. С колежите не съм запознат, но там вероятно е по-добре.
39
2
 
5
 
! Отговори
Бизнесмен преди 4 години
..."Увеличението на учителските заплатите не би могло само по себе си да върне кадрите в системата"... Аз пък ще попитам: 10 кандидата за едно работно място или един кандидат за 10 места, кое е по-добре? Първото е значително по-вероятно да се случи с подобаващо възнаграждение за съответното работно място.
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 44Странно звучи това, но може би вие работите в някой от новосъздадените колежи и там положението да е такова.
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 39 Още преди да си помислил да биеш шута вече ти е отхвъркнала зелката
36
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И 10000 да им дадат нищо няма да се промени ,авторитета на учителите вече е унищожен ,образованието ще продължи да бълва неграмотници !
35
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Да, трябва"Най-добре са във ВУЗ"Не става. Остаряла ви е информацията. В момента има засилена тенденция за отлив на университетски преподаватели към училищата. Спасяват се. И на учителите са им ниски заплатите, но много от асистентите в университетите си мечтаят за такива. Та дори и професори с мерак да станат учители имало според статистиката.
34
5
 
13
 
! Отговори
Да, трябва преди 4 години
да има стабилни знания по предмета, по който преподава, а също и педагогически умения.Не всички учители имат нужното високо ниво в тези две области.Но само онзи,който е бил преподавател в наше време, има представа какви нерви,усилия и неприятности струва това да бъдеш учител.Като сравниш дремането на заплати в БАН, където повече от 2/3 от висшистите са "гола вода", виждаш, че учителят следва да бъде поне 5 пъти по-високо платен.Най-добре са във ВУЗ. Хем е полезен,хем заплащането е подобаващо
33
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 40"Човек работи според това как му плащат."А, няма да се разберем така. Щом си се хванал на работа, ще работиш за толкова пари, колкото ти е писано в договора. Ако не те устройва, си търсиш друга работа.
32
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами не е честно това. Шофьорите взимат тези пари, че и повече, без да им се налага да водят кръжоци и да пишат проекти. Също не си носят работата вкъщи след края на работния ден. И не попълват имената на пътниците в електронни дневници.
31
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заплата от 2000 лева трябвало да се заслужи!!! Заради такива хора с подобно мислене 3 милиона избягаха завинаги от България, а България е в демографска катастрофа. 2000 лева е малко даже за начална заплата. Човек работи според това как му плащат. Като плащат 560 лева, работи като за 560 лева, а като му плащат 5600 лева, работи като за 5600 лева. В България искат да работят като за 10000 лева, а да плащат 600 лева заплата. Е, няма да стане.
30
15
 
2
 
! Отговори
До 38 преди 4 години
Аз да съм частник и да ми ревеш за Тея пари директно ти бия шута

Спонсорирани публикации