Как да задържим младите учени у нас?

Проект предвижда да работят в приоритетните области
Обновена: 11 дек 2019 22:06 | 11 дек 2019 22:01,
53

Как да задържим младите учени в България? Министерството на образованието и науката стартира национална програма "Млади учени и постдокторанти". Целта е да се привлекат, задържат и развият висококвалифицирани млади учени и постдокторанти като по този начин да се осигури качествено възпроизводство на човешкия потенциал за научноизследователска работа в България.
Още по темата

"Хубавото е, че когато става въпрос за иновации и наука, има диалог. През последните 10-20 години Европа инвестира много в качеството на научните изследвания. Трябва да обърнем обаче и внимание на количеството им. Опитваме се да наложим свързаност в политиката на национално и регионално ниво", коментира в ефира на Bulgaria ON AIR зам.-министърът на образованието Карина Ангелиева.

Проектът предвижда младите учени и постдокторантите да работят в приоритетните области на Националната стратегия за развитие на научните изследвания в България 2017-2030 г., тематичните направления на Иновационната стратегия за интелигентна специализация на България 2014-2020 г., научна инфраструктура от Националната пътна карта за научна инфраструктура на страната ни. Както и в проекти, финансирани от Рамковата програма на ЕС за научни изследвания и иновации, в проекти, финансирани от Фонд "Научни изследвания" или Национални научни програми.

"Обезпечаването на науката струва много пари. Нужни са много средства, основните от които отиват за добра научна инфраструктура, оборудване, консумативи", посочи още Ангелиева.

Срокът за изпълнение на програмата е три години, 2018-2020, а бюджетът ѝ е 15 млн. лв., разпределени по 5 млн. лв. на година.

Програмата има два модула. Първият е насочен към младите учени (до 10 г. след получаване на първа магистърска степен). Средствата по модула могат да бъдат използвани както за основни месечни възнаграждения на новоназначени млади учени (не по-ниско от 900 лв.), така и за допълнителни месечни възнаграждения (между 200 и 500 лв.) на вече назначени в организацията бенефициент млади учени.

Втория модул на програмата има за цел стимулиране на учените – асистент, главен асистент и доцент, отговарящи на условията за постдокторант (до 5 г. след получаване на докторска степен) и реинтеграция към научна кариера на перспективни учени, придобили първа образователна и научна степен "доктор", работещи в страната и чужбина. Предвижда се основно месечно възнаграждение за позицията постдокторант между 1500 и 3000 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
5
 
! Отговори
Нужна е логика преди 4 години
Знам, че сега ще гракнат ентусиазирани защитници на хората, които по някакви причини не са могли да завършат университет докато са били под 30 г. или на които умишлено е пречено да защитят докторантура.Съчувствам на такива хора, но те са в друга категория. На тях трябва да се помага по друг начин, ако наистина имат потенциал за научна работа.Когато става въпрос за млади учени, редно е стимулите да бъдат предназначени за онези, които са получили докторска степен преди да навършат 30 г.
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега властта говори едно, ама преди десет години се държеше с учените така, както хунвейбините по време на т.н. Културна революция в Китай (1966 г. 1969 г.). Младите помнят и едва ли биха желали от свидетели да се превърнат в потърпевши.
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как да запушим дупката на Титаник?
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В коментарите "Забелязахте ли?" и "Другата дивотия" се обяснява как, ако имаш връзки, можеш да си осигуриш удобно и добре платено местенце в научен институт като "млад учен", дори и да си навлязъл вече в третата възраст, но току що да си завършил висше образование или да си защитил докторантура.Някой може ли да обясни въз основа на каква логика са измъдрили тези правила? Да се усвоят едни пари за "младите учени", но никъде не се посочва възрастова граница!
14
1
 
7
 
! Отговори
Другата дивотия преди 4 години
2. Според втория "модул", ще има пари за стимулиране в качеството му на "млад учен" на онзи,който е получил докторската си степен преди не повече от 5 г. Само че той може да е защитил докторантура на 50 г. и дотогава да е бил консултант продавач! Само че благодарение на тази "Национална програма" ще го назначат на научна длъжност със заплата 1500-3000 лв. Професорите негови връстници, които вече25 г. вършат научно-изследователска работа в същия институт, ще са със заплати около 1000 лв. Логика!
13
2
 
6
 
! Отговори
t2 преди 4 години
1. БАН с всичките му имоти, станции и т.н. които се доят толкова години от дъртаците ченгета от Централно управление се закрива и разпродава.2. С парите се изгражда напълно нова и модерна база - примерно на 7-ми километър и се започва от ниво нула, което в сравнение със сегашното минус безкрайност е доста по- високо.
12
0
 
7
 
! Отговори
Забелязахте ли? преди 4 години
Никъде не се говори за възраст.1. До 10 г. след получаване на първа магистърска степен (Но някои започват да следват чак когато се пенсионират!) Или пък, завършил висше на 45 г. и въз основа на този "модул",ако е на 54 г. ще го назначат като "млад учен" с начална заплата900 лв, а той дотогава може да е работил като келнер! В същия институт ще работят за 650-700 лв 33-35-годишни хора, които са постъпили там на 23 г. и вече имат 11 г. научен стаж, но са минали 11 г. след първата им магистратура!
11
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имате ли представа какви безобразия ще се развихрят сега?По пет милиона годишно ще се разпределят между връзкарите, никой да не си въобразява, че ще се случи нещо друго.Припомнете си статията на М. Кортенска "В този си вид БАН е вредна за науката". Бедата е там, че не само в БАН е изцяло погрешен подходът спрямо науката и на първо място - спрямо способите за подбор на бъдещи учени.
10
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Как да задържим младите учени у нас?"Не можете. Бягат. Още докато са млади, щото знаят че после е трудно. Едно на ръка че парите са им малко, второ на ръка че са отвратени от беззаконието и корупцията в Територията.Тук вирее само Ганча Бизнесмена. Свиквайте :)
9
0
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
"Обезпечаването на науката струва много пари. Нужни са много средства, основните от които отиват за добра научна инфраструктура, оборудване, консумативи", посочи още Ангелиева.Аз пък мислех,че става дума за едни феодални старци,които харчат парите на лошия мат`рял,вместо да тези пари да ги усвояват нашите хора,т.е вашите.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не знам.
7
0
 
19
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
Стратегия за задържане в България на висококвалифицирани млади учени и постдокторанти чрез 900 лв. заплата и 200 лв- бонуси! Велика програма! Ще задържите висококвалифицираните учени!!! Дори ще започнат да се връщат! Влаковете няма да стигнат! Зер, къде на Запад биха получавали 400 евро заплата! Пригответе влакови композиции!
6
0
 
3
 
! Отговори
V преди 4 години
Така и не става ясно колко пари от американския данъкоплатец е взел Стив Джобс за дето направи компютъра достъпен за всеки ???????? А за смартфона колко пари е взел от данъкоплатеца ??????? Май там където има раздаване на народни пари резултати няма ;) Що тъй ??? Капитализма дава шанс на най добрите ,а не на вишистите . От там идват постиженията ,а не от народа. Никой не е длъжен на никого да плаща .Сами Стив казва че не е съгласен да плаща за виш кетап за да го учат неща които не му трябват ;)
5
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С нищо не може да се задържат младите учени! Най добрите със сигурност ще избягат от България дори и по 5 хил. лева заплати да им обещате. Просто България е провалена държава с токсична среда която не е благоприятна нито за кариерно развитие, нито за живеене, нието за отглеждане на деца. Най добрите учени ще отидат в САЩ защото там ума се цени високо. Там са и най развитите ртехнологичени компании във всички сфери. Американците приемат умни хора много лесно и веднага им издават визи за работа.
4
1
 
6
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 4 години
100000 лева заплата , 4 жени , 5 почивки в Дубай ....и пенсиониране на 35 ..
3
6
 
6
 
! Отговори
V преди 4 години
Никакви средства не трябват. Трябва капитализъм.А не народни пари .Така не става
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
с дебели вериги на краката!
1
0
 
12
 
! Отговори
СКС преди 4 години
"Как да задържим младите учени у нас?" - С условия и ЗАПЛАЩАНЕ!!!!