След срещата при премиера: Медсестрите вдигат палатковия лагер пред МС

Предстои подписване на официално поетите от правителството ангажименти
Обновена: 17 дек 2019 06:02 | 16 дек 2019 21:50, Анисия Иванова
150
След срещата при премиера: Медсестрите вдигат палатковия лагер пред МС
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Протестиращите медицински сестри вдигат палатковия лагер пред Министерски съвет. Това съобщи пред журналисти Мая Илиева, медицинска сестра, след срещата при премиера Бойко Борисов тази вечер.

На разговора присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

През изминалата нощ медицинските сестри останаха на палатков лагер под прозорците на Министерския съвет. Те настояват за достойни условия на труд, по-високи заплати и цялостна реформа в сектора. И още - държавата да направи така, че да зaдържа младите специалисти в страната. Недоволството им започва от началото на март месец. Първоначално срещата беше обявена за утре, но в късния следобед днес стана ясно, че ще се проведе тази вечер.

Още по темата

След срещата Мая Илиева посочи също, че очакват на 19 декември да се проведе среща с министър Ананиев след подписването на Националния рамков договор, на която да бъдат разписани официално поетите от правителството ангажименти.

"Срещата е първа крачка. Имаме обещанието за това, че ще работим заедно. Имаме уверението, че ще се помага за решаването на нашите проблеми и ще се опитваме да работим заедно за по-добро здравеопазване", каза една от медицинските сестри, участвали в срещата, цитирана от "Фокус".

По време на срещата медицинските сестри изказаха твърдения, че няма болница в държавата, която да работи по правилата, тъй като извънредните часове труд са извън нормите на Трудовия кодекс, а медицинските специалисти работят на повече от един трудов договор.

Техните искания са свързани с взимане на мерки за по-строг контрол в системата, както и заплащането на две минимални заплати като стартово възнаграждение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не трябваше да вдигат палатковия лагер!Ще ги излъжат пак!
53
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко Борисов е комунист-член на БКП!
52
2
 
14
 
! Отговори
панчо преди 4 години
До СТРАНДЖАТАточно този държавник не е всъстояние да изпълни нито едно от договорените изредени нещаако можеше или имаше желание до сега да го беше направил
51
5
 
18
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
така е в страни от третия свят като нашата чака се вожда да каже кво ще става а не институционално да си вървят добре нещатачрез проведени дълбоки реформитактиката на боко е да хвърли едни празни обещания за да спечели време до като те се събудят че са били подведени и излъгании така до следващите стачкуващи от следващия сектор или институция
50
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 51 не държавник, а мишок
49
13
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Държавник...
48
6
 
18
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 4 години
Омаял ги е, това му е силата на Боци. Да омайва с врели некипели. А да омайва женички е направо виртуоз. И са им са оплели краченцата, от възможността да се срещнат с бащицата. Обещал им е нещичко, вероятно и ще го изпълни частично, но проблемите им генерално няма да бъдат решени.
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И н е знам що за безобразие е да затвориш дете за да мълчи
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да попитам. На тая на бебето в килера де бе заключила какво лечение ще препоръчате тъи като дете на една година да затвориш в килера в Люлин София малко маи е за лекарства ми се вижда
45
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който не го е гледал видеото, да го гледа. Дано излезе нещо полужително накрая, че сегашната ситуация е трагична.
44
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ел Боко все е изненадан дали ще е от суша,наводнения или световната мигрантска криза.
43
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Перник за Коледа ще си подаряват 200Л бидони за вода.
42
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според мен, Борисов пуска поредния фитил. Какво ще замазваме сега, някой паток, Белене, теглене на някой и друг милиард заем, фалит на банка? Тая тактика с димките започва да се изтърква вече...
41
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз предлагам, депутати и министри, да се лишат от 50% от заплащането си, служебни коли инт.н. за да има и за сетрите, за децата и татковците, щот няма да останат бачкатори и ще си управлявате повелителното наклонение, знайте ли на кого?
40
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо изобщо има каквито и да е министерства, институции, организации? Его е тоя убавец. Направо цар да го правят. Фарс е това
39
1
 
27
 
! Отговори
ужас преди 4 години
Да, сестрите в прав текст казаха, защо имаше такъв отпор от лекарите за системата за пръстови отпечатъци. Защото се събират лични карти от хората и се пишат фалшиви болнични, фалшиви стендове , фалшиви операции
38
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как да отидат при ръководството на болниците, като самите те ги карат да лъжат и да надписват неща и фалшиви операции, за да им превеждат от касата колкото се може повече милиони.Изгледайте видеото от срещата. Едната медицинска сестра каза, че още преди месец го е казала на Ананиев , ама той знаел, ама трудно се доказвало.Жената каза в прав текст, как е кара да пише фалшиви епикризи, уж правени от доктори които въобще не били в болницата.Много интересно видео.
37
5
 
15
 
! Отговори
До Браво преди 4 години
Така, вярно е!НО защо не се обърнат към ръководството на болницата.Отишли при Борисов да му се оплакват и да искат пари? Да кажат тези и тези лекари ни карат да крадем.Да ама дали щяха да го кажат това,ако си деляха с лекарите 50/50?!
36
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ученикът задмина учителите си с пет обиколки.
35
3
 
30
 
! Отговори
БРАВО преди 4 години
Браво на сестрите Изгледайте видеото от срещата.Там сестрите казват неща , които всички знаем, но го казват от първа ръка без да се притесняват. Директно казват, че ги карат да крадат и лекарите ги карат да пишат фалшиви диагнози, фалшиви болнични за да източват максимално клиничните пътеки.