След срещата при премиера: Медсестрите вдигат палатковия лагер пред МС

Предстои подписване на официално поетите от правителството ангажименти
Обновена: 17 дек 2019 06:02 | 16 дек 2019 21:50, Анисия Иванова
150
След срещата при премиера: Медсестрите вдигат палатковия лагер пред МС
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Протестиращите медицински сестри вдигат палатковия лагер пред Министерски съвет. Това съобщи пред журналисти Мая Илиева, медицинска сестра, след срещата при премиера Бойко Борисов тази вечер.

На разговора присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

През изминалата нощ медицинските сестри останаха на палатков лагер под прозорците на Министерския съвет. Те настояват за достойни условия на труд, по-високи заплати и цялостна реформа в сектора. И още - държавата да направи така, че да зaдържа младите специалисти в страната. Недоволството им започва от началото на март месец. Първоначално срещата беше обявена за утре, но в късния следобед днес стана ясно, че ще се проведе тази вечер.

Още по темата

След срещата Мая Илиева посочи също, че очакват на 19 декември да се проведе среща с министър Ананиев след подписването на Националния рамков договор, на която да бъдат разписани официално поетите от правителството ангажименти.

"Срещата е първа крачка. Имаме обещанието за това, че ще работим заедно. Имаме уверението, че ще се помага за решаването на нашите проблеми и ще се опитваме да работим заедно за по-добро здравеопазване", каза една от медицинските сестри, участвали в срещата, цитирана от "Фокус".

По време на срещата медицинските сестри изказаха твърдения, че няма болница в държавата, която да работи по правилата, тъй като извънредните часове труд са извън нормите на Трудовия кодекс, а медицинските специалисти работят на повече от един трудов договор.

Техните искания са свързани с взимане на мерки за по-строг контрол в системата, както и заплащането на две минимални заплати като стартово възнаграждение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
13
 
! Отговори
Я па ти.. преди 4 години
До Анонимен 62 Москов единствен опита да направи реформа , но беше спрян и махнат. Не пиши глупости. Москов не е направил никаква реформа.
73
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наивни женички. Никога не се заемай с нещо, което не можеш да свършиш докрай.
72
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето,дойде добрия ,,цар'' и всичко оправи ....
71
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов уби с гранатомет човек когато беше главен секретар , за да унищожи свидетел срещу себе си. Официално го има по снимка сред мутрите преди да стане проект на генералския кръг. Избран е защото не е умен и е страхлив и са го взели , за да ги слуша, но след като забогатя си помисли, че наистина е гокямата работа. Дотук е откраднал лично за себе си около 13млрд.лв плюс 2млрд лв , които е платил на Сретан , за да се откупи.
70
5
 
31
 
! Отговори
Глааванак преди 4 години
Учудва ме наивността на сестрите! Ами вие вярвате ли на т.н. премиер! Този лъжец от международна класа! Просто слушайте и гледайте какво ще стане- и след около шест месеца ще бъдете пак на улицата със същите/ или леко завишени /заплати, с мизерно заплащане на нощния труд, и т.н. и т.н. Или вярвайки на една дебела книга- " блаженни са вярващите , и тяхно е царството небесно"!
69
7
 
3
 
! Отговори
lol преди 4 години
До Д-р Емил Илиевмалееее що не пишес че са направо bill gates до единкато си измисляш цифри, поне имай малко срам!за бедния скот всеки е милионер, освен той де.............. не ви ли писна една песен 100 години вече. този толкова трилиона правил, онзи направо си купи манчес унитед.. ала бала ГЛУПОСТИ и ФАБРИКАЦИИ
68
8
 
16
 
! Отговори
Финансист преди 4 години
Само срещи си урежда премиера, а все още не се е научил да се подписва. При това, на решения на Министерския съвет. Тези от НСО-то осъдиха ли вече Бойко Методиев, че им е откраднал една от колите? Той е лежал в чехословашки затвор за кражба на кола, време му е вече да лежи и в български. Между другото, Сретан Йосич го търси за да го вкара в сръбски затвор. Просто има да си му го връща човека.
67
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде е Мая ,защо я няма Мая ?
66
4
 
29
 
! Отговори
смешно преди 4 години
Срещнала се Тиквата с медицинските сестри и ги посъветвала да се намалят заплатите на докторите, за да има пари и за тях.......Може би следва да се намали и администрцията, която при Тиквата неудържимо расте; да се намали броя на депутатите и техните заплати, да се намали щата и парите за НСО, БНА, МВР---и най-вече да краде Тиквата по-малко...пък тоганва да посегнем на РЗ на лекарите, които и без това бягат от България, като от чума.... Прости медицински сестри, *** премиер, проста държава.
65
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещата тръгват от НС и лобистките закони, които защитават грубо и явно нечии интереси. Защо частните болници никнат като гъби в тая демографска криза? На какъв принцип се основава решението къде ще ги има и колко ще са? Защо държавните болници са търговски дружества? Здравеопазването е принизено да сергия, а пациентът е като ходещ банкомат. Доплаща, за да го лекуват и така два пъти фенансира пробитата кофа. Нищо че в нея се наливат милиарди пак наши пари.
64
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Надявам се да не останат отново излъгани на политици у нас вяра не може да имаш, въртят сучат и накрая се оказва, че всичко е в ущърб на хората.
63
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Също като тая де отиде в София в Люлин куписи книжка и висше образование с пари книжката им я уреди мъжът им образованието също и се чудя това момче докога ли ще им търпи капризите сигорно цял Люлин са изревали от нея
62
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Върнете органа,който закрихте за контрол над медицинските студенти и сериозната им подготовка и за контрол медицински работници!"в Министерството на здравеопазването имаше учебен отдел,който контролираше какво и как се преподава в медицинските ни университети и какви лекари се подготвят за здравеопазването ни.Отделът бе закрит по настояване на ректорите,за да.... процъфтява търговията с купуванена изпити."
61
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така е направена ситемата,че едни хора и лекари да точат пари и огромни заплати от касата,а останалите лекари,санитари и сестри,както и пациентите да са прекарани и потърпевши,най-много са прекарани пациентите по цялата тази верига и реално здравеопазване НЯМА,има само симулация.
60
1
 
44
 
! Отговори
Д-р Емил Илиев преди 4 години
Има доктори с над 200 хил. лв. доход на месец.Някои медици натрупаха по 20-30 млн. лв., въпреки че през целия преход бяха на заплата.нашата медицина е завладяна от средата на 90-те години предимно от мошеници, които доведоха здравеопазването ни до този печален край. Не знам докога българският народ ще търпи тези далавераджии на власт! Всички тези хора, които управляват медицината, създавайки касата и цялата тази система, за да обслужва забогатяването на частните клиники, болници и кабинети. Всичко е конструирано така, че да се граби колкото се може повече. Такава е презумпцията
59
2
 
26
 
! Отговори
д-р Емил Илиев преди 4 години
омня по време на социализма,че в Министерството на здравеопазването имаше учебен отдел,който контролираше какво и как се преподава в медицинските ни университети и какви лекари се подготвят за здравеопазването ни.Отделът бе закрит по настояване на ректорите,за да бъдат независими и самостоятелни и благодарение на това да процъфтява търговията с купуване на изпити.Особено в Медицинския университет в София,където този бизнес вече е взел чудовищни размери.Познавам студенти,които не са взели нито един изпит нормално,при тях всичко е купено и те тепърва ще лекуват хора
58
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо да се премахне статута на търговски дружества на болниците! След това да се раздели здравната каса на две - едната част да работи само с държавните болници, другата част след допълнително осигуряване да работи с частните болници! На целият медицински персонал да им се каже, ако работиш на частно на държавно не може и точка! Да се завърши процеса по вкарването на електронната здравна карта и картон! Всички окръжни болници да станат университетски и да се обучават кадри!
57
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора,питайте къде са парите от касата,ами санкционирайте лекарите,които получават по 200 000 лева месечна заплата и са на държавна работа,както и частните лекари и частните болници,които точат касата,питайте за строежа на нови болници,вместо да ремонтират старите!Питайте и Москов,който направи тази калпава грабежна реформа,източи касата и вкара отровни детски ваксини от Турция!
56
0
 
28
 
! Отговори
Ала-Бала преди 4 години
Изводи след дълго слушане на разговорите:1. Казните неща се знаят и по върхвете на държавата и в сферата на изпълнителите.2. Бониците са много и някой не са болници.3. Персоналът е малко и не може да покрие според изискванията щатовете в болниците.4. Пари има, но поне 30 % не отиват по предназначение и се отклоняват с корупциони механизми извън прякото медицинско обслужване. 5. Държавата няма пряк законен механизъм да увеличи заплатите на мед. сестри.6.Държавата се страхува да закрие бол
55
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То в България протестите са все от пет човека на кръст, как да има резултат за каквото и да било