На парите от роднините в чужбина разчитат цели села у нас

Емигрантите ни пращат повече средства от преките инвестиции
Обновена: 24 дек 2019 14:56 | 24 дек 2019 14:55, Камелия Цветанова
273
На парите от роднините в чужбина разчитат цели села у нас
Снимка: Reuters, архив

Над 920 милиона евро са насочени към България от емигранти, които работят зад граница за първите 9 месеца на годината. Много домакинства у нас разчитат на близки зад граница и за осигуряването на пари и за Коледа и Нова година.

Справката на БНБ показва, че най-много средства идват от Германия - почти 190 милиона евро. Следват парите от САЩ и Испания.

Оказва се че за деветмесечието парите от емигрантите надскачат значително преките чуждестранни инвестиции, предава bTV.

Парите от българи, които работят зад граница и изпращат пари у нас, нарастват за изминалите години - от 880 милиона през 2017-а до 922 милиона тази година.

У нас има цели села и квартали, чиито жители разчитат на свои близки, работещи зад граница.

От чисто икономическа гледна точка няма голямо значение откъде идват парите - дали от тук, или от чужбина.

Важното е, че влизат в икономиката като потребление, а това потребление стимулира бъдещи инвестиции, смятат икономистите.

Голяма част от чуждите инвестиции не са и съвсем инвестиции. Това са заеми, отпуснати от компаниите майки на българските им дружества, които ще трябва да се връщат. Разликата между емигриращите зад граница българи и тези, които се връщат се свива. Въпреки това онези, които напускат, все още са повече.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
26
 
! Отговори
Компетентен преди 4 години
Разчита и правителството, за да ни баламосват с невиждал растеж и просперитет на българина.
41
1
 
17
 
! Отговори
мак преди 4 години
Нищо чудно, че на един индивид се привижда растеж на доходите и просперитет.
40
3
 
35
 
! Отговори
ЕС преди 4 години
Най-бедни и първи по смъртност в света!
39
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато бяхме с Русия живеехме най-добре.
38
8
 
14
 
! Отговори
Гурбетчията остарява преди 4 години
Прибира се у дома. Тогава вариантите са два:1/ Ако не се е осигурявал, ще висне на социалните фондове, изградени от нашите вноски и ще чака социална пенсия. Тези, които е хрантутил с парите си, пращани от чужбина, какво ще ядат? На соц.помощи пак от парите на данъкоплатците ли ще чакат?2/ Ако се е осигурявал, *** ще вземе пенсия, с която в България ще живее много добре,ако не се налага с нея да храни готованците, на които е пращал пари от чужбина.Почине ли той, кой ще храни готованците
37
10
 
4
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
И при соца можеше да е така, но да не беше руски, а Титов социалзъм.
36
30
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А колко данъци плащат в България ....николко .....трябва да им се отнеме правото да гласуват с тяхните двайсет лева данък за къщата държава няма да има
35
31
 
3
 
! Отговори
Тези не ги жаля преди 4 години
В тези села няма ли условия за земеделие и животновъдство?А в кварталите? Щом са квартали, значи са в градове. Непрекъснато се говори и пише, че не достига работна ръка. Веднага следва хоров отговор "Няма да работя за ниска заплата!" С други думи, по-достойно е да си хрантутник наготово, някой да се блъска зад граница, та да ти праща пари да ядеш.Ако работниците са повече, могат да притиснат работодателя за достойна заплата. Мрънкащите безделници на никого не могат да повлияят.
34
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На запад мразят Русия, и средния и долния и горния цивилизован западняк мрази Русия в червата си и това може да го потвърди всеки който е живял и живее на Запад и е общувал със местните по темата. А за запдняциет българите са нещо като руснаците - винаги ще презират българите и ще ги броят за хора втора категория и българите ще им слугуват и мият улиците. Напразно се навеждат и напъват някои нашенци да демонстрират омразата си към Русия, с това печелят само още по голямо презрение.
33
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един българин просяк в Кьолн или Париж изкарва 40 евро на ден и нощувката и храната му е безплатна в приют за бездомни с топла храна и безплатно уайфай да се види с жената и децата в България по скайпето вечер като се прибере от просене, а на месец може да си докара от просене към 800 евро, 10 пъти повече от средната за Русия заплата 86 евро. Правото да просим пред катедралата в Кьолн и в Париж ни го даде членството в ЕС, един български просяк живее 10 пъти по-добре от руснака.
32
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турция реализира близо 9 милиарда оборот от руски туристи за 2019.
31
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като чета коментарите ми става ясно че българите МОЖЕ би ще заживеят добре след 10 поколения!А сегашният живот просто си го заслужаваме,не можем да се сърдим на никой!
30
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пращат докато има на кой , а след това - колапс ...............
29
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И тия в чужбина работят за нашата мафия
28
12
 
6
 
! Отговори
Франкфурт преди 4 години
Най-много пари идват от Рашка и Масква 6 млрд долара , не лъжете хората хахахахаха
27
0
 
11
 
! Отговори
ИЦО Х преди 4 години
Бойко си мисли че той им помага.
26
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се напрви като в Германия - лична пенсионна сметка и като живееш много дълго и ти свърши парите в личната пенсионна сметка спират пенсията и отиваш да просиш в у-баана или под квадригата. В Германия е най-справедливата пенсионна система.
25
1
 
24
 
! Отговори
Работник преди 4 години
Кажете на българите от чужбина като изпращат толкова пари да купуват и имоти че строителната мафия на Гроб май я закъса фатално
24
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само гурбетчиите, дошли си по празниците, се отпускат в магазините.
23
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Виновни са българите защото са прости и гласуват за Бойко Борисов от Банкя а не гласуват за Корнелия примерно или за некой друг, а ако простите българи гласуват за некой друг и некой друг дойде на местото на ГЕРБ заплатите моменталически ще скочат като у Люксембург и ще взимаме люксембургски заплати, но простите българи не го разбират това нещо защото са прости.