На парите от роднините в чужбина разчитат цели села у нас

Емигрантите ни пращат повече средства от преките инвестиции
Обновена: 24 дек 2019 14:56 | 24 дек 2019 14:55, Камелия Цветанова
273
На парите от роднините в чужбина разчитат цели села у нас
Снимка: Reuters, архив

Над 920 милиона евро са насочени към България от емигранти, които работят зад граница за първите 9 месеца на годината. Много домакинства у нас разчитат на близки зад граница и за осигуряването на пари и за Коледа и Нова година.

Справката на БНБ показва, че най-много средства идват от Германия - почти 190 милиона евро. Следват парите от САЩ и Испания.

Оказва се че за деветмесечието парите от емигрантите надскачат значително преките чуждестранни инвестиции, предава bTV.

Парите от българи, които работят зад граница и изпращат пари у нас, нарастват за изминалите години - от 880 милиона през 2017-а до 922 милиона тази година.

У нас има цели села и квартали, чиито жители разчитат на свои близки, работещи зад граница.

От чисто икономическа гледна точка няма голямо значение откъде идват парите - дали от тук, или от чужбина.

Важното е, че влизат в икономиката като потребление, а това потребление стимулира бъдещи инвестиции, смятат икономистите.

Голяма част от чуждите инвестиции не са и съвсем инвестиции. Това са заеми, отпуснати от компаниите майки на българските им дружества, които ще трябва да се връщат. Разликата между емигриращите зад граница българи и тези, които се връщат се свива. Въпреки това онези, които напускат, все още са повече.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Германия голям процент от доходите отиват за пенсионно осигуряване. Всеки българин мияч в Германия плаща част от заплатата си в пенсионния фонд с който плащат пенсии на немските пенсионери, грубо сметнато трима български миячи месечно им взима Германия от заплатата толкова колкото за да плати една немска пенсия.
21
1
 
39
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Докато живеем мизерно,заобградени с нагли мутри,които крадат като за световно, а същевременно и ни управляват ще е така.Весели празници на всички честни и достойни българи!
20
3
 
19
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
цифрата е в пъти повече предвид незасечените донесени в брой до тук добре но има проблем и че това ече много малка част от тези пари се инвестирват в нещо което да генерира доход а просто се похарчват основно за текущи разходи и на следващия ден трябва да се изпращат още и така кръгът се въртитва екато да даваш на някого соцялна помощ той да си покрие разходите и утрее пак да няма интересно как всички тези почти млрд идват от 'лошия' запад а не от изток
19
1
 
31
 
! Отговори
лъжи пропаганда преди 4 години
НЕ Е ВЯРНО, вчера сикаджийската мутра каза, че икономиката расте и всичко е ОК. Аз му вярвам на него и на Плевнелиев, не на някакви измислени факти.
18
2
 
11
 
! Отговори
дедо поп преди 4 години
До N 1 и 2Явно като малки са ви подхвърляли 3 пъти във въздуха, а са ви хващали 2 пъти
17
2
 
22
 
! Отговори
Агент Иван ВМРО преди 4 години
Докато ''Минисстерството на Правосъдието'' не бъде изваденот от ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ И ДА СТАНЕ -- ПРАКЯ ТРЕТА ВЛСТА, КАТО МИНИСТЪРА ДА Е ГЛАВЕН ПРОКУР, КАКТО Е В САЩ...ЗАБРАВЕТЕ ДА ИМА ЗАТВОР ЗА БОКО, ЗАТВОР ЗА ПОЛИТИЦИ ИЗАТВОР ЗА АДМИНИСТРАЦИЯТА--455 000 ПРАСЕТТА .А СЕГАШНИЯ МИНИСТЪР Е УНИКУМ---ДАНИ КИРИЛОВ = МИСТЪР БИЙН НОМЕР 2 , СЛЕД ПЛЕВНЕЛ .УНИКАЛНО ЗАСПАЛ НАРОД, ЯДОСВА СЕ ЗА СГРЕШЕНИ БУКВИ ПО ТВ..А МЪЛЧИ, КОГАТО ВДИГАТ СУБСИДИЯТА НА 8 лв. ????...СРАМ СРАМ СРАМ и смях , за вас племе .
16
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Техните деца плащат пенсиите на немските баби *******в Германия никой не плаща чужди пенсии,пенсионните всеки си ги влага в ЛИЧНА пенсионна сметка,имаш харчиш- нямаш не харчиш.в България всичко потъва в общия казан.
15
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 1 и 2Като ви чета умните приказки, ако ви дам една лопата ще се чудите от коя страна да я хванете. *** иначе сте много умни като на съвета коня
14
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Откъде идва растежът на БВП, с който се хвалят ГЕРБ??От парите на чужбинските гастарбайтери, които се харчат и отиват в джобовете на работоподарителите и в държавата като данъци.
13
2
 
8
 
! Отговори
Трийте, преди 4 години
истината не можете да промените. Пращайте парите и родителите ви цъфтят и връзват. Ако оживеят от страх, на сутринта са истински щастливи.
12
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Емигрантите са най-големия инвеститор в България. Ако се върнат, тарикатите свикнали да ограбват, ще включат и тях и страната ще забие още повече.Докато не се промени мисленето и управляващите, България няма бъдеще. Уникална държава - сами да съсипваме всичко, заради тънки комсомолски сметки. А честит ви див капитализъм, със социалистически начин на грабене.
11
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Икономиката расте както казват РОКИ и БОКИ... РаУтата е мноУ голяма... Много западни фирми се избиват за да могат да инвестират у нас... Тръма каза по ТВ то, че американците щяли да идват в БГ да се учат на икономика, щото раУтата много сериозна...
10
6
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 2 преди 4 години
Мери си приказките, че ще дойде Видов ден и за теб ! Тогава ще те питам: кон боб яде ли ?
9
4
 
34
 
! Отговори
Германия преди 4 години
До 1 и 2-прехранили сте ги!.....За всичко,което ви построиха с 40 !!!! Години труд вие ОГРАБИХТЕ ИЛИ РАЗПРОДАДОХТЕ! ЗАТОВА МНОГО ОТ ТЯХ НЕ МОГАТ И ЛЕКАРСТВА ДА СИ КУПЯТ!!!!" Умници"с.м.о.т.а.н и
8
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На "чистачите" от чужбина се държи почти цялата държата. Казвам чистачи, защото някои хора в бг си мислят че тея в чужбина са чистачи :)))).
7
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е нали Боко каза, че цъфтим? Как така пари от чужбина ни спасяват като у нас според него само дето не са започнали реки от мед да текат? Я пуснете някое изказване от обичайните пасажери в жипката да видим колко добре живеем.. не ни е срам!
6
0
 
55
 
! Отговори
Joko преди 4 години
Каква била работата ! Аз пък си мислех, че селата ни разчитат на далновидната икономическа политика на самозваните ни политици и упавляващи !
5
5
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако не са милиардите, пращани от емигрантите, в България щеше да има бунтове и Народът досега да е измел тикво-суджуците.
4
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дневната норма за транжиране на телешко трупно месо в Германия е 360 тона на смяна за 12 часа при 9 евро на час плюс безплатно жилище - апартаментите в Хановер са с по три стаи, като във всяка има по 6 легла на 2 етажа - българите живеят по 12 души в стая. С обща баня и една тоалетна. Иначе бежанците са със специален статут, настанени са в самостоятелни фамилни къщички в предградията, Германия им плаща на човек по 600 евро на месец и по още 180 евро за всяко дете.
3
41
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди 30 години бяхме в ямата на комунизма, а днес при деморакцяита и ЕС икономиката се развива, заводите никнат като гъби, бъгларинът се замогна, забогатя, върти западна кола по магистралите и прави тапи по празниците като пътува за чужбина, а пенсионерите меткат пачки с хилядарки от балконите. В своята 1300 годишна история българите никога не са живяли толкова добре както днес при демокрацията и ЕС, ЕС е най-прекрасното място за живот.