Заминаващи зад граница, връщащи се… броят им се изравни

България предоставяла все по-привлекателни условия за кариера
Обновена: 29 дек 2019 10:29 | 29 дек 2019 07:30, Камелия Цветанова
275
Заминаващи зад граница, връщащи се… броят им се изравни
Снимка: Dnes.bg

Броят на българите, които се завръщат от чужбина, почти се е изравнил с броя на заминаващите, коментира за БТА Емилия Клайн от Сдружението на българите с опит и образование в чужбина "Тук-Там". Организацията създава общност от наши сънародници от цял свят и има проекти и събития с професионална, образователна и социална насоченост в България и в чужбина.

"Според статистически данни през 2018 г. са се завърнали близо два пъти повече българи в сравнение с 2016 г.", посочва Клайн.

Същевременно пазарът на труда се нуждае все повече от висококвалифицирани кадри, а безработицата в България е достигнала исторически най-ниското си ниво. България предоставя все по-привлекателни условия за кариера за квалифицирани кадри и все повече българи виждат възможности за професионално и личностно развитие именно в родината ни, смята тя, като отбелязва като мотивиращ фактор за кариера у нас възможността да сa близо до семейството и приятелите си.

Едно от важните за "Тук-Там" направления е образованието и фондът за стипендии "Иди, учи и се върни" предоставя стипендии на млади и амбициозни българи, които планират да придобият диплома за висше образование в чужбина и да се завърнат обратно, обяснява Емилия Клайн. Тя посочва, че тази година е завършило успешно четвъртото издание на фонда, с което за целия период са помогнали на 17 блестящи кандидати, инвестирайки близо 120 000 лв, като амбицията им е да увеличават този брой.

"Надяваме се, че българите все повече ще осъзнават какви са ползите от това да натрупаш знания и опит в чужбина, за да можеш да се върнеш и приложиш наученото в България", казва тя.

Като най-значимата промяна за "Тук-Там" за 2019 г. Емилия Клайн посочва края на знаковия форум "Кариера в България. Защо не?" и раждането на идеологическия наследник на тази инициатива - "Кариерен Кошер".

"Кошерът" е събитие за кариерно развитие, ориентиране и споделяне и се превръща в динамична платформа за обмен на бизнес идеи, възможности за кариерно усъвършенстване и среща на хора с различен опит и етап от своя професионален път. Събитието, проведено на 4 септември под патронажа на президента Румен Радев и с подкрепата на Министерството на труда и социалната политика, предизвика вниманието на над 90 изложители и близо 1400 регистрации от хора с различен профил, опит и възраст.

Миналата година е създаден Клуб на завършилите в САЩ, който има над 650 членове, а през ноември е стартирал и Клуб на завършилите в Обединеното кралство, който само за месец е събрал 350 човека.

"Алумни клубовете са притегателен център за българи със сходен опит и образование, които на базата на общото си минало искат да създават бъдещи инициативи, събития и спомени заедно", посочва Емилия Клайн.
За 2020 г. вече е определена дата за следващия "Кариерен кошер" - 17 септември в Интер Експо Център.

Сдружението работи усилено и по съвсем нов кариерен формат, насочен към по-млади професионалисти и студенти, както и по подготовката за обявяване на нова платформа, която да предоставя точна и детайлна информация за България и интересно съдържание от различни автори.

"Този портал цели да вдъхновява и да ни свързва още по-качествено с България, независимо дали сме тук или там", обяснява Клайн. Намеренията на организацията са да продължат да развиват общността си от членове и съмишленици, които също вярват, че заедно може да направим България едно още по-добро място.

От създаването си през 2008 г. сдружението е достигнало до над 100 000 души чрез своите проекти, чийто фокус са хората, имащи желание да заминат и да се върнат; тези, които са в чужбина, но мислят за България и искат да останат свързани с нея и тези, които обмислят дали да се върнат, но още не са взели категорично това решение.
Организацията съдейства чрез проекти, свързани с образование, кариерно развитие и информираност и създава възможности за принос и ангажираност.

"През годините 21 000 души са присъствали на наши събития, а можем да преброим стотици истории на българи, които са се завърнали успешно с наше съдействие", разказва Емилия Клайн и отбелязва, че с всяка изминала година броят на българите, които стават част от тази общност, нараства.

"Всеки може да повлияе положително на България и заедно, от "тук" и от "там", можем да постигнем по-големи успехи", уверена е тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
7
 
36
 
! Отговори
Пилот преди 4 години
Фалшива новина. Тиквата се хвали с членската си книжка от БКП. А всички знаем, че комунистите много лъжат. Безработицата намалява заради напускащите.
19
9
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз вече 25 години сьм зад граница и не мисля да се врьщам както и останалите бьлгари който знам.
18
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не изключвам възможността да има някакво сближаване на броя на заминаващи и връщащи се, но това е защото не останаха хора които да заминават.
17
12
 
46
 
! Отговори
!!! преди 4 години
Връщат се заради празниците ! Сметнете отново след нова година.
16
13
 
50
 
! Отговори
Любопитен преди 4 години
А къде е надписът "Платена публикация"?И от къде ли се губят тия 50 000 души всяка година,при условие,че броя на индо-българите бързо нараства,а на турците е постоянен?
15
27
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
на някои хора много им липсва чалгата и се прибират в най- голямата чалготека на света
14
13
 
38
 
! Отговори
Барни Ръбъла преди 4 години
И аз се върнах,сега отивам до пещерата да се измия с пещерна водица щото у хай-тек ремонтираният "Студена" вода нема.
13
38
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДалиАко искате се връщайте бе, пука му на някого. Като почнете да се правите на велики НИЕ НЯМА ДА СЕ ВЪРНЕМ ай да ви таковам майката на сичките имигранти,
12
26
 
54
 
! Отговори
Дали преди 4 години
Никой няма да се връща в страна, в която няма качествени медицинско обслужване . Наистина ли писачите на подобни статии мислят че нормалните хора бихме се върнали на пенсионна възраст в държава, в която няма добре оборудвани болници, достатъчно линейки и качествена медицина? Да не говорим за битовата престъпност, разбитите улици и така нататък. Само с банани и ресторанти не се живее.
11
41
 
5
 
! Отговори
бизнесмен преди 4 години
ААА да отиват в Европа да опъват каиша цървулите, не ни трябват в България. Тука има достатъчно работна ръка.
10
10
 
72
 
! Отговори
истина е преди 4 години
ПРОПАГАНДАТА *** ГЕРБЕРИСТКАТА КЛИКА Е ПО ГОЛЯМА ОТ ТАЗИ В С. КОРЕЯ!!! ВСЕКИ ГЛЕДА ДА БЯГА ДАЛЕЧ ОТ ЧУМАВАТА ДЪРЖАВА !!
9
5
 
83
 
! Отговори
До 7 преди 4 години
Горе-долу е така. За безработни се броят само тези с регистрация в бюрата по труда. Тези без регистрация се водят икономически неактивно население. В България икономически неактивното население е около 1 млн. души. Някои от тях работят на черно, а други са в чужбина, ала фактите са, РЕАЛНАТА безработица е в пъти по-голяма от официално регистрираната.
8
4
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
връщат се да купят и после се връщат да стегнат някоя къща,която да ползватт за вила през отпуските,щото си мислят след време,като се пенсионират да се върнат с европейските пенсии ,ако дотогава не се е влошила тотално ситуацията тук
7
3
 
58
 
! Отговори
Human revolution преди 4 години
Абе ние мислехме, че броят им се разминава, гледай ти по Коледа стaват чудеса... Едни и същи хорa си идват за празниците и после заминават и броят им дори е равен. А броят на тези, които имат дипломи и имат образование в същото време равен ли е ? Може би някои могат да броят и до домат или поне тиква.
6
8
 
105
 
! Отговори
Мед.сестра в Германи преди 4 години
Взимам 3600 евро бруто на 35 часа седмично. Плюс 13 заплата ,Плюс 34 работни дни отпуска. Ама искам обратно при тиквун. В Перник. За 800 лв. Дето ще ми ги преведат след 3-4месеца. Моля за съдействие!!!Водата ще си я нося от Германия...
5
3
 
84
 
! Отговори
Американа преди 4 години
Само по празниците ли се изравни бройката?
4
3
 
90
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С адресна регистрация в Шумен съм. От 4 години съм в чужбина, последните 2 в Швейцария и не мисля да се връщам. Дали ме броят като завърнал се?А безработицата как се брои? С бройката на молбите за безработни ли? Смешни сте... Колкото и да прикривате, ситуацията - хората виждат истината.
3
3
 
29
 
! Отговори
До 1 преди 4 години
Затова отчита малко емигранти в чужбина.
2
5
 
54
 
! Отговори
До 1 преди 4 години
Уловката е, че държавата гледа колко хора са си сменили адресната регистрация и вместо в България, постоянният им адрес е в чужбина.
1
10
 
95
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има ли поне един , който да вярва на тая пошла пропаганда ?