Заминаващи зад граница, връщащи се… броят им се изравни

България предоставяла все по-привлекателни условия за кариера
Обновена: 29 дек 2019 10:29 | 29 дек 2019 07:30, Камелия Цветанова
275
Заминаващи зад граница, връщащи се… броят им се изравни
Снимка: Dnes.bg

Броят на българите, които се завръщат от чужбина, почти се е изравнил с броя на заминаващите, коментира за БТА Емилия Клайн от Сдружението на българите с опит и образование в чужбина "Тук-Там". Организацията създава общност от наши сънародници от цял свят и има проекти и събития с професионална, образователна и социална насоченост в България и в чужбина.

"Според статистически данни през 2018 г. са се завърнали близо два пъти повече българи в сравнение с 2016 г.", посочва Клайн.

Същевременно пазарът на труда се нуждае все повече от висококвалифицирани кадри, а безработицата в България е достигнала исторически най-ниското си ниво. България предоставя все по-привлекателни условия за кариера за квалифицирани кадри и все повече българи виждат възможности за професионално и личностно развитие именно в родината ни, смята тя, като отбелязва като мотивиращ фактор за кариера у нас възможността да сa близо до семейството и приятелите си.

Едно от важните за "Тук-Там" направления е образованието и фондът за стипендии "Иди, учи и се върни" предоставя стипендии на млади и амбициозни българи, които планират да придобият диплома за висше образование в чужбина и да се завърнат обратно, обяснява Емилия Клайн. Тя посочва, че тази година е завършило успешно четвъртото издание на фонда, с което за целия период са помогнали на 17 блестящи кандидати, инвестирайки близо 120 000 лв, като амбицията им е да увеличават този брой.

"Надяваме се, че българите все повече ще осъзнават какви са ползите от това да натрупаш знания и опит в чужбина, за да можеш да се върнеш и приложиш наученото в България", казва тя.

Като най-значимата промяна за "Тук-Там" за 2019 г. Емилия Клайн посочва края на знаковия форум "Кариера в България. Защо не?" и раждането на идеологическия наследник на тази инициатива - "Кариерен Кошер".

"Кошерът" е събитие за кариерно развитие, ориентиране и споделяне и се превръща в динамична платформа за обмен на бизнес идеи, възможности за кариерно усъвършенстване и среща на хора с различен опит и етап от своя професионален път. Събитието, проведено на 4 септември под патронажа на президента Румен Радев и с подкрепата на Министерството на труда и социалната политика, предизвика вниманието на над 90 изложители и близо 1400 регистрации от хора с различен профил, опит и възраст.

Миналата година е създаден Клуб на завършилите в САЩ, който има над 650 членове, а през ноември е стартирал и Клуб на завършилите в Обединеното кралство, който само за месец е събрал 350 човека.

"Алумни клубовете са притегателен център за българи със сходен опит и образование, които на базата на общото си минало искат да създават бъдещи инициативи, събития и спомени заедно", посочва Емилия Клайн.
За 2020 г. вече е определена дата за следващия "Кариерен кошер" - 17 септември в Интер Експо Център.

Сдружението работи усилено и по съвсем нов кариерен формат, насочен към по-млади професионалисти и студенти, както и по подготовката за обявяване на нова платформа, която да предоставя точна и детайлна информация за България и интересно съдържание от различни автори.

"Този портал цели да вдъхновява и да ни свързва още по-качествено с България, независимо дали сме тук или там", обяснява Клайн. Намеренията на организацията са да продължат да развиват общността си от членове и съмишленици, които също вярват, че заедно може да направим България едно още по-добро място.

От създаването си през 2008 г. сдружението е достигнало до над 100 000 души чрез своите проекти, чийто фокус са хората, имащи желание да заминат и да се върнат; тези, които са в чужбина, но мислят за България и искат да останат свързани с нея и тези, които обмислят дали да се върнат, но още не са взели категорично това решение.
Организацията съдейства чрез проекти, свързани с образование, кариерно развитие и информираност и създава възможности за принос и ангажираност.

"През годините 21 000 души са присъствали на наши събития, а можем да преброим стотици истории на българи, които са се завърнали успешно с наше съдействие", разказва Емилия Клайн и отбелязва, че с всяка изминала година броят на българите, които стават част от тази общност, нараства.

"Всеки може да повлияе положително на България и заедно, от "тук" и от "там", можем да постигнем по-големи успехи", уверена е тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
за коледа се изравнява...
179
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия, които споменават "миячи на чинии" не са си показвали носа извън пределите на родината, иначе щяха да знаят че навсякъде на запад се ползват съдомиални.
178
0
 
24
 
! Отговори
гост преди 4 години
Някой май много е закъсал за пари... я лихвари, я комунисти.. Търсят будали.
177
1
 
33
 
! Отговори
заминал преди 4 години
корупция, чалга, мръсотия, арогантни чиновици, по мияри по улиците- същата *** е както преди....
176
3
 
14
 
! Отговори
Парите.. преди 4 години
200 000 евро са 4 къщи извън бг. 3 под наем и 1 за мен.
175
0
 
20
 
! Отговори
do 183 преди 4 години
правосъдието е задача на държавата бе ***, а тя НЕ работи!
174
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е то за 200 хиляди евро ще си взема не апартаментче, а двустайна редова къща в Централна Европа. Не искам да живея в чалга кооперация.
173
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само семейството ми липсва там. Нито злобните лелички в магазините, нито колегите-връзкари и злобари, нито грънци и лютеници.
172
0
 
27
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
Ака българите не са в чужбина, кой ще купува апартаментите по 150-200 000 евра ?
171
0
 
27
 
! Отговори
Julie преди 4 години
Само едно не разбират - проблема не е в работата е парите... Проблема е, че като се върнах да прекарам празниците със семейството си, някой от моите прекрасни съседи, беше решил, че трябва да си хвърля празните бутилки през прозореца. Прави го от месеци, според роднините ми. Естествено отидох да почистя. Резултатът:1. 3-*** съседи ме гледаха все едно съм зелено човече. На никой не му беше хрумвало да почисти и ме смятат за луда 2. Въпросния индивид започна да хвърля на следващият ден отново
170
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Върнах се и сега съм в кол център, щото няма връзки и гръб от ГЕРБ.
169
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това са безсрамни герберски поръчкови лъжи, на които само някой, който не е подавал нос извън дома си може да повярва. В сравнение с днешната преса, медиите през соца бяха направо стожер на истината!
168
0
 
26
 
! Отговори
гост преди 4 години
Заглавието е за 1 април.
167
1
 
6
 
! Отговори
дедо поп преди 4 години
До 183Ти да не си Господ та ще решаваш кой къде ще живее?
166
1
 
26
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 4 години
Най-ниската безработица, защото няма вече кой да работи, а тези данни не знам откъде ги взимате, но са верни само за пропагандата на ГЕРБ. В скоро бъдеще не виждам как завърналите се ще се доближат изобщо до тези, които са се спасили, тръгвайки си !Може би тази новина е писана лично от Бойко, затова е и толкова абсурдна..човекът, толкова си може!
165
1
 
28
 
! Отговори
Barcelona преди 4 години
Човек като си оправи живота в чужбина за какво да се връща в България !
164
3
 
8
 
! Отговори
Русия преди 4 години
Повервахме като на Суджука дет ощи дири другото зарад водниот рижим у Пернико.
163
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До анонимния, който нямало да му бъде тъжно, че децата му ще живеят в чужбина - Ще си говорим, когато заминат. Не бързай. Аз също си мислех, че няма да ми е тъжно за Бг, когато заминах, но след едно десетилетие в чужбина си казах "Какво като имам малко по-хубава кола, нали пак бачкам за сметки, храна и една-две почивки (едната задължително в Бг)? Заради едната кола ли да живея с чужд народ?" И така. Отново съм тук и се чувствам супер, пък вие бягайте, щом си мислите, че там ще сте по-щастливи!!
162
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До QwertyТи си голям та.ри.кат... Исакш някой да ти постели и тогава да се върнеш... Брейй... Ми ела и направи ТИ качествено правосъдие, образование и т.н. Те от небето няма да паднат... Ние, които сме тук рано или късно ще си опаравим държавата, но тогава за тези, които пак искате на готово, заради което и бягате от България, ще има визи. ЕС скоро я го има, я не т.е. скоро ще трябва да избирате или при новите "европейци" или при българите. Изберете ли там, в Бг вече ще е трудно да се върнете.
161
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До гражданин200 000 евро... хахахах - с такава цена желаещи няма да намериш - нито българи, нито марсианци... Иначе аз интерес имам (от 5 години съм си отново в Бг, след 9 в Германия), но първо се поинтересувай, как вървят цените, пък тогава да говорим... Иначе аз лично познавам поне 30 човека, които се върнаха от чужбина и се чувстват супер в Бг, а тези, които мият чинии нито тук, нито в чужбина им е добре, но поне като са там могат да лъжат, колко са добре и колко са богати... :) ...