Заминаващи зад граница, връщащи се… броят им се изравни

България предоставяла все по-привлекателни условия за кариера
Обновена: 29 дек 2019 10:29 | 29 дек 2019 07:30, Камелия Цветанова
275
Заминаващи зад граница, връщащи се… броят им се изравни
Снимка: Dnes.bg

Броят на българите, които се завръщат от чужбина, почти се е изравнил с броя на заминаващите, коментира за БТА Емилия Клайн от Сдружението на българите с опит и образование в чужбина "Тук-Там". Организацията създава общност от наши сънародници от цял свят и има проекти и събития с професионална, образователна и социална насоченост в България и в чужбина.

"Според статистически данни през 2018 г. са се завърнали близо два пъти повече българи в сравнение с 2016 г.", посочва Клайн.

Същевременно пазарът на труда се нуждае все повече от висококвалифицирани кадри, а безработицата в България е достигнала исторически най-ниското си ниво. България предоставя все по-привлекателни условия за кариера за квалифицирани кадри и все повече българи виждат възможности за професионално и личностно развитие именно в родината ни, смята тя, като отбелязва като мотивиращ фактор за кариера у нас възможността да сa близо до семейството и приятелите си.

Едно от важните за "Тук-Там" направления е образованието и фондът за стипендии "Иди, учи и се върни" предоставя стипендии на млади и амбициозни българи, които планират да придобият диплома за висше образование в чужбина и да се завърнат обратно, обяснява Емилия Клайн. Тя посочва, че тази година е завършило успешно четвъртото издание на фонда, с което за целия период са помогнали на 17 блестящи кандидати, инвестирайки близо 120 000 лв, като амбицията им е да увеличават този брой.

"Надяваме се, че българите все повече ще осъзнават какви са ползите от това да натрупаш знания и опит в чужбина, за да можеш да се върнеш и приложиш наученото в България", казва тя.

Като най-значимата промяна за "Тук-Там" за 2019 г. Емилия Клайн посочва края на знаковия форум "Кариера в България. Защо не?" и раждането на идеологическия наследник на тази инициатива - "Кариерен Кошер".

"Кошерът" е събитие за кариерно развитие, ориентиране и споделяне и се превръща в динамична платформа за обмен на бизнес идеи, възможности за кариерно усъвършенстване и среща на хора с различен опит и етап от своя професионален път. Събитието, проведено на 4 септември под патронажа на президента Румен Радев и с подкрепата на Министерството на труда и социалната политика, предизвика вниманието на над 90 изложители и близо 1400 регистрации от хора с различен профил, опит и възраст.

Миналата година е създаден Клуб на завършилите в САЩ, който има над 650 членове, а през ноември е стартирал и Клуб на завършилите в Обединеното кралство, който само за месец е събрал 350 човека.

"Алумни клубовете са притегателен център за българи със сходен опит и образование, които на базата на общото си минало искат да създават бъдещи инициативи, събития и спомени заедно", посочва Емилия Клайн.
За 2020 г. вече е определена дата за следващия "Кариерен кошер" - 17 септември в Интер Експо Център.

Сдружението работи усилено и по съвсем нов кариерен формат, насочен към по-млади професионалисти и студенти, както и по подготовката за обявяване на нова платформа, която да предоставя точна и детайлна информация за България и интересно съдържание от различни автори.

"Този портал цели да вдъхновява и да ни свързва още по-качествено с България, независимо дали сме тук или там", обяснява Клайн. Намеренията на организацията са да продължат да развиват общността си от членове и съмишленици, които също вярват, че заедно може да направим България едно още по-добро място.

От създаването си през 2008 г. сдружението е достигнало до над 100 000 души чрез своите проекти, чийто фокус са хората, имащи желание да заминат и да се върнат; тези, които са в чужбина, но мислят за България и искат да останат свързани с нея и тези, които обмислят дали да се върнат, но още не са взели категорично това решение.
Организацията съдейства чрез проекти, свързани с образование, кариерно развитие и информираност и създава възможности за принос и ангажираност.

"През годините 21 000 души са присъствали на наши събития, а можем да преброим стотици истории на българи, които са се завърнали успешно с наше съдействие", разказва Емилия Клайн и отбелязва, че с всяка изминала година броят на българите, които стават част от тази общност, нараства.

"Всеки може да повлияе положително на България и заедно, от "тук" и от "там", можем да постигнем по-големи успехи", уверена е тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До GLOBALСериозно? Ти се шегуваш. Да не си от някоя секта дето им приказват подобни глупости?Вече за втори път чета същото само че по-обемно беше първото, а сега това е много кратко.Ще ти повярвам само когато всички държави по света премахнат визите, с очите си трябва да го видя. Що не идеш да кажеш това на Боко Суджука той сигурно ще ти повярва.
139
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Иван Пропуснахте икономическия растеж, чуждите инвестиции, светло бъдеще, цели проводници...
138
0
 
47
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Много ме развесели тая статия. Стилът е долу-горе същия като статиите за изключително добрия летен сезон тази година. Този вид статии може и да работят в Северна Корея, но тук изглеждат жалко и смешно.
137
1
 
37
 
! Отговори
Не извратен тип преди 4 години
Истиата е ,че тези които се връщат във България излизат на борсата за по 9 месеца,взимат по 1300 лева на месец и си почиват,когато борсата свърши и пак си отиват по работните места да бачкат за пари.
136
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупости, нетната емиграцията не може да намалее 50 000 до 0 за няколко месеца. Поредния глупав пиар. Хората не емигрират или не, защото така пише по новините, емигрират от безизходица.
135
11
 
11
 
! Отговори
УРА преди 4 години
Хора, радвайте се! България = лидер на Балканите, а скоро - и на Европа! Само при ГЕРБ, само при Генерал Борисов, успехите валят като пролетен дъжд! Възрождение-II, Златен Век, радост голяма! Всичко това, благодарение на Партията, благодарение на Лидера, за нас- за хората, за народа, за държавата! Ликувайте, другари - пардон - господа, граждани и селяни, щастливци сме ние, че живеем в такова славно време на неизброими успехи под мъдрото ръководство на Учителя, Банкянския Тато!
134
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 153Къде са? В София.
133
2
 
44
 
! Отговори
При всеки е различно преди 4 години
Много от емигриралите живеят с икономии, заети с нискоквалифицирана работа. Но за доста от тях работа по родните им места просто няма.Други заделят по малко пари или за подпомагане на близки хора тук, или за да спестят нещо. И накрая пенсия, с която в България ще живеят добре.Има и успели наистина. Но трябва да си отишъл там съвсем млад и да си се вписал в тамошната среда. Или да си станал в България висококвалифициран специалист и после да си намериш хубава работа в чужбина.
132
23
 
11
 
! Отговори
бг феномен:) преди 4 години
някой забелязал ли е, че 80% от българските родители натискат децата си да учат в английски, немски гимназии и веднага след това да отиват да следват висше в чужбина? 5 години по-късно, същите тези родители започват да се вайкат как децата им заминали и им е много мъчно, а виновна била държавата?
131
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора аз не вярвам на разни статийки от рода като на тая а вярвам на очите си и виждам пустеещи обезлюдени села и градове.Та викате врьщащи се ! Ами не виждам кьде са ???
130
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
заминаващи, връщащи се с иразвнен брой - май става дума за гастербайтерите,. които си идват за празниците и ония, които отиват да карат Н.Г. в сърбия у турция, а?
129
1
 
19
 
! Отговори
КакДаОстанатМладите? преди 4 години
Да пресметнат и да съобщят колко от служителите на БАН, които дори не са хабилитирани, а някои нямат и висше образование, но са оставени да заемат работни места по 4, 5, 6 години след като са навършили пенсионна възраст? А как товарят асистентите да вършат цялата изследователска работа? Доценти и професори само се подписват и взимат хонорар плюс заплатата за участие в проект без реално да са работили по него.Имате ли представа що е това лелка от БАН - наглост, мързел, ниска компетентност.
128
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
заминах от бг бях на 30г сега съм на 62г децатами се изучиха и те не ме пускат да живея в бг тук при нас ще си подобре татко къщата ни е пална а в бг ще сте сами с мама къщата ни е собственост нищо нени трябва повече работа имаме добре сме заплатени всички. ще купим и на братми къща около нас няма да ходиш никаде какво му е хубавото в българия кажи ми една черта която може да ни върне всички
127
43
 
7
 
! Отговори
Бивш емигрант преди 4 години
Много добре познавам успелити българи в чужбина. 90% са обикновенни бачкатори и чистачи и работят на минималната заплата от 1200 евро. Живеят в най-евтините и мизерни бърлоги за 400 евро. Накрая на месеца я спестят 100 евро за море в България я не. Иначе постоянно лъжат роднините и приятелите си колко са добре.
126
0
 
20
 
! Отговори
Обаче им се струва преди 4 години
малко михлюзлъкът до 65 г. и решиха професорите да дремят там до 68 г.Но и това им се видя малко. Навърши 65 или 68 г. и се пише в някой протокол, че е включен в изследователска задача, за която неговото участие е от решаващо значение. А той я дойде веднъж-два пъти месечно в института, я не. И в много случаи успява да остане на заплата още 2-3 години.Една "професорка" се беше разлютила, че я пенсионират на 70 г. и за отмъщение издейства чрез авторитетния си мъж смяна на директора на института!
125
2
 
22
 
! Отговори
До Анонимен 142 преди 4 години
Правилно го каза, старците в БАН.Какъв процент от работещите там са навършили пенсионна възраст? Но се ползват от измислената привилегия да се пенсионират по-късно.Всеки негодува срещу повишаването на пенсионната възраст, само в БАН още от времето на соца са си извоювали правото и мъже, и жени, ако са хабилитирани, да се пенсионират на 65 г. Защото тогава ученият бил в най-зрелия си период. Така е, ако е наистина учен. Но в БАН 90% от хабилитациите са с връзки и после - мързел на добра заплата
124
3
 
32
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
България връщайте се, че няма кой да храни милиционери и старшини хаха
123
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БЪЛГАРИЯ Е ПРИВЛЕКАТЕЛНА, А СТАРЦИТЕ В БАН ПРАВЯТ СВЕТОВНА НАУКА :)))
122
0
 
43
 
! Отговори
терминала преди 4 години
След празниците ще се обърне тенденцията.
121
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
2000г. Из обява за работа.Търсим млади до 25г. С висше. С езици. С 5г.стаж.по специалността.Мотивирани . С шофьорска книжка.