Бедствието в Австралия: Над 200 пожара изпепеляват гори и домове

24 са жертвите, над 100 000 са евакуирани, десетки са в неизвестност
5 яну 2020 17:28, Анисия Иванова
43

Продължава борбата с огненото бедствие в Австралия. Само за 48 часа са събрани над десет милиона щатски долара след призива на австралийски актьор за подпомагане на огнеборците в щата Нов южен Уелс. Правителството също обеща 14 милиона долара за борба с огнената стихия. Над 200 пожара изпепеляват гори и домове в югоизточната част на страната, като взеха живота на десетки хора и стотици хиляди животни. 

Противопожарната служба в Нов Южен Уелс издаде предпреждение, че неспирните горски пожари, генерират толкова много горещина, че създават собствени климатични системи, включително и сухи светкавични бури и огнени торнада. Пожарите в югоизточната част на континента продължават месеци, предшествани от дълъг период на жега и суша. В момента има над 200 активни горски пожара в цялата страна, съобщи Bulgaria ON AIR.

Над 100 000 жители са евакуирани от трите най-критични щата – Нов Южен Уелс, Виктория и Южна Австралия. Премиерът Скот Морисън е подложен на яростна критика заради неспособността на властите да се справят с бедствието, докато хилядипожарникари и доброволци рискуват живота си, за да спрат огъня.

Придружаван от силни ветрове и температури над 45 градуса огънят вече е опустошил над 6000 квадратни километра земя – площ, еквивалентна на територията на Белгия. До момента има 24 жертви, сред тях трима пожарникари, като този брой се очаква да се покачва, защото десетки хора са в неизвестност, .

Половин милиард животни са умрели в пожарите, сред които са домашни любимци, добитък и диви животни. Повече от 1200 домове са разрушени. Десетки хиляди домове в Нов южен Уелс и Виктория в момента са без електричество. В борбата с огъня се включи и армията.

В столицата Канбера качеството на въздуха е класирано като най-лошото в света, а жителите са призовани да не напускат домовете си.

Австралийската авиокомпания "Кантас" отмени полети до и от града за неделя. За днес прогнозата за югоизточната част на Австралия е за малко по-ниски температури и дъжд. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 19Селски какво общо има Грета в случая?
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имам приятел живеещ там разправя работата си е... мааатаа
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ги съди света за замърсяване на планетата.
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Един от Северозапада 25Нееееееее........когато горя Сибир се подиграваха, че руснаците с едни пожари не могат да се справят!!!Но нали знаеш приказката..........не рой яма другиму...........
26
8
 
2
 
! Отговори
fact преди 4 години
ми то си е колония за престъпници.....квво кат гори?
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако не сте виждали издигната стена срещу животни,може да видите в Австралия,там зайците са се размножили до около 300 милиона през 1991 г. и продължават да се множатhttps://youtube/watch?v=WybL2aNWjdA
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Бай ИванТам са си правили всякакви екперименти,вкарали са зайци за кеф,за да има какво да ловуват и по какво да стрелят и зайците стават толкова много и такава напаст,че заради тях други животни и дори хората пострадват,след това вкарват лисици,заради зайците,а там няма хищници и отново местните животни умират и други подобни експерименти и щуротии.Когато вършиш нещо без разум и без да мислиш за последствията,така се получава,затова прости и безотговорни хора не трябва да управляват.
23
8
 
19
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
Когато горя Сибир не ревахте и не събирахте дарения?
22
1
 
23
 
! Отговори
Геодезия-Картография преди 4 години
"6000 квадратни километра земя площ, еквивалентна на територията на Белгия". Площта на Белгия е 30 000 кв.км. 6000- това е почти колкото Софийска облат, примерно. Не можете и да преписвате, калинки.
21
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пожари-можари, при нас е по-зле. не мога да ги мисля. като дадат половината на нашите жертви по пътищата, започвам да им обръщам внимание.
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До КирилНяма го,цофисал е от задушливата миризма и е тупнал върху пясъка на плажа на място далеч от хора и спасители,нали се фалеше че ходел на недостъпни места и....сега мир на праха му
19
5
 
8
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
Гледах по телевизията как се борят с прасетата в Австралия ,беше преди две години .Собственикът на ранчото нае хеликоптер и хвърлиха Отрова в късчета месо ,после имаше много трупове и на прасетата и на други животинки .От тогава ми се промени мнението за хората там ,явни ингилизи двуличници .Тези пожари са благодарение на експлоатацията на природата и човешката лакомия да не забравяме ,че в този район умря и Големият бариерен риф .
18
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гретке,къде си бе рожбе?Няма ли да спасиш гората там,че ми е жал за дърветата?
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До AnonimnaИ аз имам такъв далечен роднина от западна Европа,който е откраднал и са му предложили или затвор или в колонията.Наистина са пращали затворници(престъпници) в колониите.
16
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Придружаван от силни ветрове и температури над 45 градуса огънят вече е опустошил над 6000 квадратни километра земя площ, еквивалентна на територията на Белгия. "И в статията пише глупости! Територията на Белгия не е 6000 кв.км., а 30 000кв.км.Няма как да е 6000кв.км., при полужение, че е около три пъти по-малка от България, а България е 110 000кв.км.
15
1
 
5
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
на санкции и са ненаказани и имат присъствие даже в Държави които не сме чували.Не се учудвам, защото на вас ви е позната Русия и Северна Корея. Другите са ви тъмна Индия. Добре, че е чичко Google!
14
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този пожар само Бойко може да го изгаси.
13
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде е умника Тръмп сега да дане накой гениален съвет както при пожара на Нотердам?
12
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Миналата година запалиха Амазония, сега Австралия....И нашия ред идва.....Това са тези за които няма визи, не подлежат на санкции и са ненаказани и имат присъствие даже в Държави които не сме чували.
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А колко са големи пожарите в Австралия, усетиха дори в Нова Зеландия. Снегът на този глетчер на Южния остров стана жълт от пепел от пожарите. Разстоянието ОТ ВРЪХ КУК до ПОЖАРИТЕ е над 2000 километра, проблизително колкото от СОФИЯ до ЛОНДОННовините на Нова Чел недочел ама бърза да го стари.Връх Кук е най - високият в Нова Зеландия...?? До там са 2000км. Аман от вашите внушения!