Автентично ли е мъжкото хоро в Калофер или съвременна атракция?

Коментар на фолклориста Лина Гергова и хореографа Петър Илиев
Обновена: 7 яну 2020 14:59 | 7 яну 2020 14:56, Анисия Иванова
115

Мъжкото хоро в Калофер разбуни настроенията между хората дали обичаят е част от историята ни, или не.

"Няма записи за съществуване на това хоро на Богоявление преди около 30 г.", обясни фолклористът Лина Гергова в студиото на "България сутрин".

Според нея е много вероятно тези културни нужди да са въведени като мъжка културна практика.

Още по темата

"В България имаме различни други такива фестивали. Например в моето село, също на Богоявление, има обичай "топене на невести". Това хоро в Калофер се преекспонира", допълни и хореографът Петър Илиев.

По думите на фолклориста трябва да се прави разлика между хорото и традиционната култура.

"Това е едно страхотно явление, което е атрактивно. Преекспонирането на фолклорната ни култура говори за страх от застрашена идентичност", обясни още Гергова.

Илиев сподели, че обликът на българския танц явно се е променил и това е проблем.

"В България има загубена връзка със старите хора и българската държава успя да унищожи селския начин на танцуване. В продължение на много години българският народен танц беше толкова академичен, няма го този хъс. Стремглаво се опитваме да сложим на всичко български етикет", каза още той.

Гергова обясни как се извършват вписванията в ЮНЕСКО: "Имаме 5 вписвания в листата на ЮНЕСКО - съборът в Копривщица е едно от тях, но хорото в Калофер не е вписано в нея".

"Притеснявам се какво ще видят чуждестранните туристи на събора в Копривщица. Видях вчера на хорото, хора които държаха тъпани и гайди, без да знаят как да ги използват. Тези костюми не са традиционни", каза още Петър Илиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По негово мнение хорото се е превърнало в някаква манифестация.

Според Гергова трябва да намерим баланса и да търсим достоверни източници на информация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
5
 
13
 
! Отговори
Я под студена вОда преди 4 години
Тия от статията са долни китайски ментета, а не експерти!
80
8
 
16
 
! Отговори
Цървул преди 4 години
На мой съсед,зет му е от Калофер и редовно участва в ТЕХНИЯ празник. Комшията,очарован каза - Хората там си пазят традициите и са истинските БЪЛГАРИ!На тези БЪЛГАРИ не са им е нужни нито ЮНЕСКО,нито репортажите на Хекимян, нито коментарите на етнографи или фолклористи
79
6
 
22
 
! Отговори
А бе преди 4 години
На кого пречи това хоро,автентично или не?Май само на шорошите,отявлени врагове на България!Да са благодарни,че все още не подхождаме към тях по автентичния български начин-с неокастрена сопа!Щото точно това заслужават!
78
10
 
12
 
! Отговори
в грешка си,драги преди 4 години
До до 77Изобщо не се хваля!Просто обяснявам как ние простолюдието живеем!Пет пари не давам за "велики" проекти и разни постижения!Изобщо не ме интересува Македония,НАТО,ЕС и Русия!Смятам за важно да подсигуря семейството си с дом(на 3 етажа)и нормално да живея!Защото живота е един,втори няма!Моите хора са задоволени и всичко ми е на ред!Изобщо не се терзая за глобалното затопляне,за озоновата дупка и други модерни притеснения!Имам добър доход и изобщо не съм опрял до здравните му вноски!
77
14
 
14
 
! Отговори
до 77 преди 4 години
Не съм човекът, с когото спорите, но направо ми е жал за тебе, като чуя с какво се хвалиш. Човек се хвали с това какво е видял по света, къде е ходил, по какви проекти е работил, семейно отношение, постижения в кариера и спорт, личностно израстване, книги и някъде на последно място- какво е ял... Това ти го казвам като фен на гурме кухнята и човек, обиколил 10 ресторанта с Мишлен звезди. После как да ми е жал, че взимате по 1500лв., бе хора?! Само вино, ракия и сланина ви е в главата...
76
12
 
23
 
! Отговори
бай ганьо преди 4 години
Повечето от тия "мъже" са безделници нито учат нито работят но пък пият и имат претенции колко са не знам какви юнаци. Големи юнаци, последни в света по всичко
75
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво значение има дали е автентично или не, забавляват си се хората и няма лошо. Какво друго му остана на българина - хляб и зрелища, а и всеки има право на своите пет минути телевизионно време.
74
13
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обикновен псевдо-патриотизъм. Тропка хорце в задръстването, тропка хорце пред Натодния театър. Окичил се с флага- голям патриот, ама заплатата я взима под масата, защото повече така щял да взима и не искал на тая държава да дава пари. Окичил разпадащото си BMW E60 с националния флаг, не слиза от него- окадява града, махнал катализатора за повече мощност, но хорца да тропка- пръв. И в Рилските езера тропка, защото е голям патрЕот. Патриотите с флага не парадират, те са честни и работливи.
73
13
 
13
 
! Отговори
баш шкембелия преди 4 години
До сегаБедна ти е фантазията как живеем ние шкембелиите!За Коледа заклах прасе 160 кила,имам 250 кила вино,за ракия няма да говорим,и до сега не знам кво е тва доктор!Не съм веган,не съм и обратен,имам си булка за чудо и приказ,имам и две момчета,и изобщо не съм опрял до твоите здравни вноски!Разбра ли,демократче!?:))))
72
5
 
8
 
! Отговори
Вихър преди 4 години
До историкПостоянно чета, но в повечето книги виждам, че историята е представена изопачено и в нечии интереси!!!Както виждам и ти си историк на Америка за България, защото от издание спонсорирано от тях започна това оплюване!!!
71
7
 
12
 
! Отговори
Бровос преди 4 години
Отлично по коминтерновски!В Бълария няма нищо автентично.Тя никога не е съществувала,няма традиции и обичаи.Всичко започва през 1944 г.Трябва да се следва априлската линия,никви такива глупАсти.
70
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Честит имен ден на всички именници! Да ви е живо и здраво името, със здраве да го носите!
69
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съберете се всичките кръгли нули дето плюете по цел ден тука в коментарите и направете протест срещу хорото. Та да ви видим десетимата изпаднали хорица на какво мясате хахххххахахаххахаха у бе. уееееееееее от толкова години по цял ден реване и писне, че са неудачници и никой не им се връзва хахахаххах
68
4
 
5
 
! Отговори
тричане преди 4 години
До автентичен ГаньоТам където има тричане е имало много гърци, но обичая си е останалл Хората го правят, за да смирят природата. Защо по Гергьовден няма природозащитници за убитите агънца, а за тричането има? Оставете традициите. Те винаги са била са спиране на дъждове, за спиране на суша и др. подобни. Тричането е , да няма наводнения, суша и др. природни бедствия! Гергьовден е едно жертвоприношение. Имало го е и ще го има. Създаваме нови , а забравяме старите и ги отричаме!
67
7
 
14
 
! Отговори
историк преди 4 години
До ВихърТОВА НЕ Е НАШЕНСКО! Това го няма в историята ни! Прочетете!Това е същата "традиция", каквато е, да хвърляш салфетки пиян в кръчмата.
66
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Честит празник!
65
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тонката, имаш фенове и фенки.
64
6
 
12
 
! Отговори
сега преди 4 години
Всичките тез шкембелии, стояли и яли по дивана цяла година, сега ще се натръшкат болни. А свестният данъкоплатещ ще плаща. Д и в @щината не е само по племената. Те са така- нямат хляб, нямат здраве, но танцуват и това им е достатъчно.
63
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 57То си е тяхна работа. не си ти или тия дето плюете хората дето да кажат къде какво да се случва. С безгласни букви като вас никой не се съобразява.
62
9
 
23
 
! Отговори
Вихър преди 4 години
Ами хайде всичко нашенско от 10,20,30,50...100....1000години да го заменим с гей паради, джендерство и тем подобно традиции от 5000години и да приключваме!!! Да си получите бонусите от Тръмп и да мирясате!!!