Автентично ли е мъжкото хоро в Калофер или съвременна атракция?

Коментар на фолклориста Лина Гергова и хореографа Петър Илиев
Обновена: 7 яну 2020 14:59 | 7 яну 2020 14:56, Анисия Иванова
115

Мъжкото хоро в Калофер разбуни настроенията между хората дали обичаят е част от историята ни, или не.

"Няма записи за съществуване на това хоро на Богоявление преди около 30 г.", обясни фолклористът Лина Гергова в студиото на "България сутрин".

Според нея е много вероятно тези културни нужди да са въведени като мъжка културна практика.

Още по темата

"В България имаме различни други такива фестивали. Например в моето село, също на Богоявление, има обичай "топене на невести". Това хоро в Калофер се преекспонира", допълни и хореографът Петър Илиев.

По думите на фолклориста трябва да се прави разлика между хорото и традиционната култура.

"Това е едно страхотно явление, което е атрактивно. Преекспонирането на фолклорната ни култура говори за страх от застрашена идентичност", обясни още Гергова.

Илиев сподели, че обликът на българския танц явно се е променил и това е проблем.

"В България има загубена връзка със старите хора и българската държава успя да унищожи селския начин на танцуване. В продължение на много години българският народен танц беше толкова академичен, няма го този хъс. Стремглаво се опитваме да сложим на всичко български етикет", каза още той.

Гергова обясни как се извършват вписванията в ЮНЕСКО: "Имаме 5 вписвания в листата на ЮНЕСКО - съборът в Копривщица е едно от тях, но хорото в Калофер не е вписано в нея".

"Притеснявам се какво ще видят чуждестранните туристи на събора в Копривщица. Видях вчера на хорото, хора които държаха тъпани и гайди, без да знаят как да ги използват. Тези костюми не са традиционни", каза още Петър Илиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По негово мнение хорото се е превърнало в някаква манифестация.

Според Гергова трябва да намерим баланса и да търсим достоверни източници на информация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
14
 
16
 
! Отговори
iii преди 4 години
Няма лошо да си танцуват. Рискуват само собственото си здраве. Обаче диво скудоумие е лансирането на селянията им за световно културно наследство.
60
2
 
0
 
! Отговори
Б.М. преди 4 години
До nikiЕвала, баце!
59
0
 
3
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
освен да ппоздравя Днеса друго не мога. Страхотен иизбор на коментатори и хората си казаха всичко. Точка.
58
5
 
11
 
! Отговори
До 57 преди 4 години
Ооо, то щото да се напише като куче и да се хвърлиш в реката януари месец е голямото постижение.
57
4
 
5
 
! Отговори
Някой знае ли преди 4 години
Каква е бъбречната заболяемост в Калофер и околността?
56
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тове жречески танц с хилядолетна традиция. Отделен въпрос е дали се изпълнява както трябва. Но по-добре така от колкото християнски изкривявания с хвърляне на кръстове...
55
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оня ден някъв предложил на приятелката си, след като излезнал от реката и репортер го пита какво щял да направи, ако му била казала "не" и оня вика: "щех да я хвърли у реката". Правете сметка какви са тия дето я почитат тази "традиция".
54
13
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оставете хората на мира бе. Като им е кеф ще си играят хоро колкото си искат. Само серсеми тука дето плюят по цял ден и нищо не са постигнали в жалкия си живот.
53
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 39С това мъжко хора ще превлечем руските туристи.Пред реката ще се продава водка.
52
19
 
37
 
! Отговори
niki преди 4 години
Палячовщина. Купчина 'мъже', наливали се цяла вечер и не знаят къде се намират и сутринта за да ги покажат по телевизора влизат пияни като мотики да се накиснат.Тия минимум половината ще са с пневмония на другия ден.Просто ми е писнало да гледам някакви пияни селян*ури по телевизора и да ми го представят като все едно трябва да се гордея с това?!
51
2
 
5
 
! Отговори
Рос преди 4 години
При ниска има възпаления.
50
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнтонПо цял ден някой си мисли да заличи всичко българско.Те хората сами си решават дали да спазват бг традицията или не.
49
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз хора не танцувам. Даже с приятелката сме решили да заменим на сватбата ни народната музика с кей поп музика.
48
17
 
28
 
! Отговори
Антон преди 4 години
Искат да ни обезличат като нация! Западняците се плашат от нашите традиции - и не защото сме страшни, а защото тези обичаи, тези традиции, вярата, семейството са ни запазили като народ през най-тъмните моменти от историята ни! Това ги плаши и целта е да заличат всичко българско. Какво значение има това хоро дали се играе от 30 или 300 години. Нека да го играят, на никой не пречат, нищо лошо не правят! Браво на всички тези българи. Стига с хелоуина, джендърите, веганите и подобна помия.
47
10
 
23
 
! Отговори
Н.Б.-1/2 калоферка преди 4 години
Аз съм на 61 години и помня мъжкото хорото и изваждането на кръста от водите на Тунджа от дете. Така че, преди повече от 30 г. е този обичай.
46
17
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не разбирам полемиката в коментарите. Влизането в студена вода на кръстов ден е хилядолетна традиция. Сега конкретното проявление е играене на хоро. Взема се символиката за покръстването и към нея се добавят народни танци и музика.... Какво точно му е лошото ?!Ако критиката е, че имало непристойно поведение на някого от присъстващите дай да забраним всички други обществени прояви по презумпция.Това ме дразни в народо-психологията, щом нещо стане известно се намират злобари да го хулят.
45
20
 
17
 
! Отговори
ЗЛАТКО ЯНКОВ преди 4 години
Да си потопя топурдаците във водата било КУЛТУРА ! И в пиянски движения да викам несвързано !!ТОВА Е ЧАЛГАДЖИИСКА ПРОСТОТИЯ НА БАЙ ГАНОВСКИТЕ *** от КАЛОФЕР .ЕМИ И В ГЪРЦИЯ ИМА МЪЖКО ХОРО ВЪВ МОРЕТО--ВСЕКО ЛЯТО ГЪРЦИТЕ ТАНЦУВАТ ПОТОПЕНИ ДО ТОПУРДАЦИТЕ И ИГРАЯТ ХОРО .
44
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всъщност това е празникът Водици и съществува от незапомнени времена. На 5 януари се е правела "мълчана вода", на 6 януари за здраве и сила с ледена изворна вода са се къпели мъжете, а на 7 януари - жените. Ако нещо е добавено преди 30 години, това е хорото и няма нищо лошо в едно хоро! Кръстът не знам по кое време е добавен, явно това е опит на църквата да се присламчи към неизкоренимите в душата на българина езически обичаи.
43
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До рускиняХристияне в този ден влизат във водата - погледнете Русия - мъже, жени влизат в ледени води.-----И от колко време е тая "традиция" в Просията?
42
8
 
11
 
! Отговори
Частушки преди 4 години
До рускиняНай-големите *** са братишките, за литър самогон продават родину.