София подава вода на Перник: Нямало опасност за столичното водоподаване

Това щяло да стане с байпасово съоръжение, стана ясно в МС
Обновена: 18 яну 2020 10:17 | 18 яну 2020 10:10, Петя Славова
321
София подава вода на Перник: Нямало опасност за столичното водоподаване
Снимка: БГНЕС

Столична община да подава вода на Перник. Това предложение ще направи правителството в понеделник като за целта ще бъде изградено байпасово съоръжение от Мало Бучино към Перник, който да подава обем от 300 литра в секунда.

Това съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов на извънредна среща в Министерски съвет за водната криза в Перник.

Още по темата

Тя бе организирана от премиера Бойко Борисов, а на нея присъстваха министърът на икономиката Емил Караниколов, министърът на екологията Емил Димитров-Ревизоро, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, столичният кмет Йорданка Фандъкова, кметът на Перник и негови колеги от други градове, както и областни управители.

"Обемите за които говорим са около 700 000 куб. литра на месец. Това е специално насочена вода за нуждите на Перник. Срокът за изпълнение е между 35-40 дни", каза още той, цитиран от Нова тв.

С байпасовото съоръжение ще може да се подава вода от Перник към София. Това няма да ощети софиянци. "По никакъв начин няма да бъде ощетено водоподаването на София”, заяви категорично кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Към нас беше отправено предложение да помогнем за осигуряване на допълнителни количества вода от водосбора на "Белмекен" към Перник през водопреносната мрежа на София. Това може да се случи само с решение на Столичния общински съвет. Ще инициирам в понеделник извънредно заседание на Комисията по инженерна инфраструктура на СОС, на което да присъстват министрите на икономиката, на регионалното развитие, кметът на Перник, за да може общинските съветници и гражданите на София да разберат всички детайли", обясни столичния кмет.

"Към момента водата в яз. "Студена" може да покрие едва 2 месеца, но ние не можем да разчитаме само на природата", уточни Емил Караниколов. 

Според кмета на Перник Станислав Владимиров, този вариант за водоснабдяване от "Белмекен" ще даде гаранция и сигурност за неговия град.

"Последните два месеца имаше краткосрочни и дългосрочни мерки, които бяха начертани. Някои от тях се изпълниха, някои от тях отпаднаха по нецелесъобразност. Подмени се голяма част от подземната ни инфраструктура", каза още той, цитиран от "Фокус". 


 "Справките показват, че дебитът, който е необходим за Перник е наличен и през годините е относително постоянен", коментира и министърът на околната среда и водите Емил Димитров след срещата при премиера Бойко Борисов.
"В изпълнение на вашите указания и с помощта на Министерство на енергетиката ходих, проверих на място, беше ми оказано съдействие. За периода от 1993 г. до 2019 г. подобно пренасочване на вода извън събирателните деривации, предназначени за София е правено януари – 16 пъти, февруари – 14 пъти, март – 13, април – 11 и май 11. От 1993 до 2019 г. това са две деривации", каза още Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


321
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вчера казвахте,че София няма да подава вода,днес точно обратното.Айде разберете се коя лъжа да излезне верна де еееее.
138
1
 
10
 
! Отговори
капитализъм преди 4 години
Капитализмът е жестока система, а в БГ-вариант капитализмът и демокрацията се изродиха в чудовищно жестоки системи..............................................да, свиквайте, селяни прости.............на тая територия кражбите, далаверите са се превърнали в хоби и спорт за всеки втори българин!!!Добър ден, селяни прости!!!
137
4
 
11
 
! Отговори
капитализъм преди 4 години
Прти капитализма и демокрацията е така.................вода няма да има, храната ще е скъпа и пълна с отрови, Е-та и консерванти................ще ядете боклу***ци и ще умирате от рак на 50 години...............свиквайте!!!
136
4
 
13
 
! Отговори
капитализъм преди 4 години
Ще ходите мръсни, немити и жадни, няма за какво да ревете.................хаха!!Нали искате капитализъм и демокрация??Който не скача е червен...................хаха!!!Но скачат само маймуните..............................хаха!!!
135
1
 
16
 
! Отговори
вода преди 4 години
Водата ще стане по-скъпа от нефта................баба Ванга го беше казала навремето, и това нейно пророчество ще се изпълни!!!
134
5
 
15
 
! Отговори
капитализъм преди 4 години
Капитализмът е жестока система...............няма да има храна , вода, бензин и домове за всички, едни ще имат много, други ще умират от глад и ще ровят в кошовете за ***!Нали искахте капитализъм и демокрация и затова скачахте по площадите преди 30 години??Добър ден, селяни прости!!!
133
1
 
16
 
! Отговори
oxo преди 4 години
ох бабанкаа, яки сметки за вода за софиянци, ох на батя, добре ли ви иде, герб били добрите, лошите бсп не ги щете, ох на батя умниците, само така за вас, от ден на ден по-скотско съществуване, уж сте в европа уж герб добри и няма по-добри а по-зле и по-зле, що така бре. Ми щото сте прости и *** и обратното, щото няма как да сложиш мутри на власт и да ти се оправи живота, нямааа, ако нямате по-добри от мутрите значи проблема си е у вас и спасение за вас няма, никой няма да се мръдне за вас.
132
0
 
10
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
"За тези,които са завършили неолибералното и демократично образование ще подчертая две глупости в дописката:"" 1/ще бъде изградено байпасово съоръжение от Мало Бучино към Перник, който да подава обем от 300 литра в секунда." и 2/"Обемите за които говорим са около 700 000 куб. литра на месец""Някой трябва да е с ителекта на амеба,за да напише тази глупост.Ако някой не прави разлика между литър/кубически децилитър/ и кубически метър да си каже300х3600х24х30=777 600 000литра,което е= 777 600м3
131
0
 
20
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ЯЗОВИР СТУДЕНА СЕ НАМИРА НА 30 КИЛОМЕТРА ОТ ЯЗОВИР ИСКЪР ЗА ДА СЕ ПУСНЕ ТРЪБА ОТ ТАМ ЩЕ ОТНЕМЕ ГОДИНИ!!!А БОРИСОВ МАНДАТА МУ СВЪРШВА ДОГОДИНА!!!!ЧУДЯТ СЕ ОТ ГЕРБ С КАКВО ДА ИЗЛЪЖАТ ПЕРНИЧАНИ ОТНОВО , ЧЕ ДА НЕ ГИ ВДИГНАТ ВЪВ ВЪЗДУХА!!!
130
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вода се краде в огромни количества, както от промишлени предприятия, така и от частни абонати. Нали се сещате, че 75-80 % загуби няма как да са от спукани тръби. Градовете щяха да станат езера...
129
0
 
21
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ЛЪЖАТ!!!!!!!!!!!! ПОДОБНО СЪОРЪЖЕНИЕ ЩЕ ОТНЕМЕ ГОДИНИ ДА СЕ НАПРАВИ!!!!ПРАВИТЕЛСТВОТО НА БОРИСОВ ОФИЦИАЛНО ПАДНА И СЕ ЧУДИ КАКВО ДА ИЗЛЪЖЕ ДА ОСТАНЕ ОЩЕ МАЛКО НА ВЛАСТ ДА ПРОДЪЛЖИ ДА ИЗТОЧВА ДЪРЖАВАТА!!!БСП,ДПС, ВОЛЯ И АТАКА ГЛАСУВАХА ВОТ НА НЕДОВЕРИЕ!
128
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съгласен съм, но само ако направят водата в София по 13 ст/кубик.
127
1
 
10
 
! Отговори
анти 2 преди 4 години
Правилно, българинът не е за демокрация, българинът си е за дикатура и твърда ръка, на тая територия всеки краде , от простата чистачка до министъра!!!
126
2
 
8
 
! Отговори
селчо преди 4 години
Имам дворно място около 500 кв/м.Гледам си овошки и зеленчуци.От 35 години си имам кладенец с помпа. Направих си труда да сметна, колко бих плащал / на база дебита на помпата, времето за поливане и цените на питейната вода/ ако за поливане ползвах питейна вода. Излезе над 300 лв. на месец в активния поливен сезон.Парадокса е, че повечето ми съседи също имат дворове с овошки и зеленчуци, но нямат кладенци. Плащат по-малко от мен за питейна вода.Вместо кладенец си имат байпаст на питейните води!?
125
1
 
11
 
! Отговори
ayyy преди 4 години
не бе, хич няма да удари софия, те софиянци отде да разбират че хем криза и за тях, хем и сметката на стомана и на перничани ще плащат, скоро ще усетят че им празен джоба ама на софиянци не им пука, искат си герб и си го пазят да не падне, нека им е, не ми е жал, да си сърбат попарата.
124
0
 
12
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Българина не е за управляване, щото тогава много се краде !!Българина е САМО за командване от Военен режим !
123
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-добри управници от тези които предлагат ГЕРБ , БСП и ДПС няма и няма да има. Ще ни управляват докато свят светува.
122
1
 
14
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
До Waffen SSСкачаха против бай Тошо,а става от ден на ден, по-лошо !
121
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха ха 700 тона на месец вода това само за детските градини ли е ?Бочето пак лъже или го лъжат щот е п.р.о.з.д
120
1
 
14
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
До АНТИ/// Ами скачахме.Както се казва,ако знае човек къде ще падне ,меко ще си постеле.Тази,които задаваха ритъма на подскоците под слогана :"Който не скача е червен",знаеха за какво скачат.Едни скочиха в мин.председателски кресла,други в министерски кресла,други станаха дипломати,трети собственици на измислени институти,но всичките високо материално състояние,което много често /винаги/е с неизяснен произход.Няма хората да подскачат напразно като онези от площада