Възстановиха ВВВУ, Радев: Авиация се гради с дух, ум и сърце

18 г. училището беше факултет "Авиационен"
49
Възстановиха ВВВУ, Радев: Авиация се гради с дух, ум и сърце
Снимка: Президентство

Президентът Румен Радев изрази удовлетворение от възстановяването на Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия. По думите му това е морален акт на възстановяване на гордия български авиационен дух и достойнство.

"То е действие, което дължахме на вековната ни авиация, на поколенията преподаватели, летци и авиационни специалисти, на нашите учители с побелели коси, които отдадоха младостта и силите си на българската авиация", каза Радев.

Държавният глава припомни усилията на няколко поколения авиационни командири и цялата авиационна общественост за възстановяване на Висшето военновъздушно училище след отхвърлянето на проекта през март миналата година, което доведе и до решителната намеса на президентската институция.

"Днес съм удовлетворен, че въпреки загубеното историческо време, празните обещания, безхаберието и съпротивата, със систематичния натиск на авиационната общественост възстановяването на висшето училище е факт. Това е пример, че всички институции и отговорни фактори сме длъжни да работим заедно, когато каузата е бъдещето на България“, посочи Румен Радев. 

По думите на държавния глава този ден е посветен на бъдещето на българската авиация и нация, защото слага край на огромна несправедливост – закриването преди 18 години на Висшето военновъздушно училище и свеждането му до Факултет "Авиационен" към Националния военен университет.

В словото си Румен Радев подчерта, че училището трябва не просто да бъде възстановено, но и да разгърне нова по дух и съдържание дейност, адекватна на предизвикателствата на бъдещето, бързото развитие на авиационните технологии и на модернизацията на Българската армия. Затова е необходимо ръководството на висшето училище да разполага с достатъчна самостоятелност и гъвкавост да реагира на динамичните процеси с иновативни форми и методи на обучение и с насочени към бъдещето учебни планове и програми.

“Очаквам от ръководството не само в най-кратък срок да възстанови традициите на военновъздушното училище, но и да го превърне в атрактивен образователен и научен център, притегателен за младите и целеустремени българи с качеството на авиационното образование и авиационната наука”, подчерта президентът.

Румен Радев изтъкна необходимостта от дръзка визия и вдъхновена и неуморна работа, за да може училището не само да отстои своята водеща роля във военно образователната ни система, но и да се утвърждава като център за подготовка на кадри за гражданската авиация, с доказана ефективност и безопасност. "Авиация се гради с дух, ум и сърце", каза още държавният глава.  

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили прие почетния караул, след което се състоя ритуалът по връчване на бойното знаме на ВВВУ "Георги Бенковски".

Възстановяването на Висшето военновъздушно училище е изправяне на една несправедливост, заяви пред журналисти вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той нарече "недалновидност" и "глупаво решение на политиците от 2002 година" за преструктуриране на училището във факултет.

"За съжаление така се случва в България - първо се руши, после трябва да се възстановява. Не беше лесно да се вземе решението да се открие ВВВУ - съпротива имаше от всякакви заинтересовани, но днес вече е факт", подчерта Каракачанов. По думите му тепърва в училището ще се разкриват факултети, през следващите две-три години ще бъде възстановен сградният фонд.

"Тази година ще бъде довършено обучението на курсантите, които са в досегашния авиационен факултет. От следващата година ще се увеличи приемът. Отпуснати са средства, за да може да се възстанови материалната база. Новият ръководител на училището има много сериозни амбиции", изтъкна министърът.

Докато аз съм министър на отбраната, той ще получава подкрепата на МО - това, което се случва е и връщане на една традиция, отбеляза Каракачанов. Министърът се надява, че в следващите две-три години ВВВУ ще се доближи до нивото на Военноморското училище и така ще дава възможност да се обучават не само летци и технически персонал за нашата авиация, но и от други страни.


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
4
 
! Отговори
Дядо Соци преди 2 месеца
Вече се бях притеснил че деня преваля , а няма нищо за Путин, Корнелия и Радев. Сега вече съм спокоен.
43
1
 
1
 
! Отговори
Така е .. преди 2 месеца
Въстановяването става за обучение на пилоти за Ф-16. Ако не бяха купени ,нямаше да има ВВВУ.
42
0
 
3
 
! Отговори
ВЕЧЕ СТАНАХА 55 преди 2 месеца
ЯВНО Е ДОСТОВЕРНО ТВЪРДЕНИЕТО ЧЕ КОГАТО ГОСПОД Е РАЗДАВАЛ УМ И РАЗУМ ВОЕННИТЕ СА БИЛИ НА УЧЕНИЕ.
ДА СЪЗДАДЕШ ТАКОВА УЧИЛИЩЕ ИЗВИНЕТЕ «УНИВЕРСИТЕТ» В СЕГАШНИТЕ УСЛОВИЯ В НАС ГРАНИЧИ С БЕЗУМИЕ ИЛИ ЧЕТКАНЕ НА САМОЛЮБИЕ
ТОВА НЕ СЕ ПРАВИ В СТРАНА В КОЯТО ВЕЧЕ ИМА 54 НЕНУЖНИ УНИВЕРСИТЕТА И ЕДВА ЕДИН Е НА 1460 МЕСТО В МЕЖДУНАРОДНИТЕ КЛАСАЦИИ.
В СТРАНА НА КОЯТО ДИПЛОМИТЕ ЗА ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ НИКЪДЕ НЕ СА ПРИЗНАТИ
СТРАНА КОЯТО ВЛАСТИМАЩИ СИ ЧЕТКАТ САМОЛЮБЕТО С УНИВЕРСИТЕТИ
ОПРАВЕТЕ СИ ОБАЗОАНИЕТО
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Цяло училище за 5 самолета!
Ами да така е те имат голяма история от създаването им през 50 те години!
40
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"10 % шанс да получим самолетите, които сега са само на хартия!!"


Баща ти и той смяташе, че вероятността да се появиш на белия свят е само 10%..........но ето тук си и пишеш глупости.
39
0
 
3
 
! Отговори
Stoedin преди 2 месеца
Абе трябва си и ъкъл.
38
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Човека който унищожи българската авиация и който се повлачи по-задник да я ликвидира с недоносчетата Грипен сега ни баламосва с благи приказки как възстановява ВВВУ.
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вуза го възстановиха - хубаво, а ще съберат ли достатъчно студенти?
36
2
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 2 месеца
Училището за елитни крадци като Мишето и Румката е открито отново! Да му е честито и да почерпи! А чий го дири там Иван?
35
0
 
15
 
! Отговори
Полковника до 23 преди 2 месеца
Само за ваше сведение има около 1500 военни които са на двойна хранилка от началото на 2016г.до ден днешен продължават на заплата и пенсия-от генерал до най-ниския чин затова сме в такова състояние.....за съжаление и БОРИСОВ ЗНАЕ ЗА ТОВА!!!
34
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 32 Льо Президон
Тия тараляски ф16 дето ще ги вземем сърбите ще ги свалят кат прабци с ситемите си паницър а сега ще взимат и 400С
33
5
 
21
 
! Отговори
Прецедентът Радев преди 2 месеца
Кой беше шеф на авиацията години наред доскоро - льотчика Грипен Радев ! Затова сега авиацията ни е на този хал.
32
11
 
8
 
! Отговори
Льо Президон преди 2 месеца
Възстановиха ВВВУ, Радев: Авиация се гради с дух, ум и сърце ..... е и няколко F16-ки .... на старо... дет' ни ги продават без гориво и боеприпаси... и ще пристигнат след 5-6 години ... надявам се на собствен ход ... ама ние вече ги платихме ...
31
5
 
11
 
! Отговори
men преди 2 месеца
ВВВУ или за по лесно ВуВуЗел. ще джиткат на симулатори по цял ден, ще чешат скротумите и ще си душат пръцните. също като радев, подрисоф генералисимуса и техните подопечни слави актьори. ВЪЖЕТА.....
30
5
 
15
 
! Отговори
Чебурашка преди 2 месеца
Не знаех, че за президента трябва да се говори като за мъртвец-или добро или нищо! Бъдете живи и здрави. ВОЙНАТА Е МИР - СВОБОДАТА Е РОБСТВО - НЕВЕЖЕСТВОТО Е СИЛА
29
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 29

Тва е остаряла концепция от времената на Втората световна война. Сега вече се ползват безпилотни самолети, спътници и т.н. И особено ракети. Може да си завоюваш каквото си искаш въздушно пространство но ракетите летят малко по-нависочко.
28
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 25

Итребителите са за :"завоюване на въдушно превъзходство". При едни съвременни военни действие който владее въздуха-владее всичко.
27
5
 
5
 
! Отговори
До Чебурашка преди 2 месеца
Хехе, я кажи къде и колко ти плащат да тролиш с тая смешна картинка и тоя смешен ник???
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 23

Както сам се е изразил Радев - "учители с побелели коси". Тоест преподаватели няма, лаборатории няма, лаборанти няма, изследователи няма, учени няма. Само ще обучават малко шофьори и толкоз.
25
10
 
18
 
! Отговори
Пешо преди 2 месеца
Радев-Крадев може да лети само на чехъла на неговата Деса Стюардеса.