България иска да върне образованите млади – търсят се 10 хил. служители

На бизнеса му трябват висококвалифицирани служители
24 яну 2020 17:00,
248
България иска да върне образованите млади – търсят се 10 хил. служители
Снимка: БГНЕС

Много страни вече имат мерки за връщане на младите си хора обратно. Целта на България е да върне хората с добро образование в страната. Дали мерките, които са предвидени са подходящи, все още е трудно да се каже. Така Лидия Шулева, бивш вицепремиер, коментира инициативата на правителството за връщане на млади хора у нас, която предвижда отпускане на средства на семействата за наем за година и детегледачка в рамките на няколко месеца.

„На фона на широко отворените европейски врати и свободното движение на хора е доста трудно на по-слабо развитите икономики да задържат младите хора“, заяви Шулева пред Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

По думите на бившия вицепремиер в България регистрираното търсене е за 10 хил. висококвалифицирани служители, като вероятно това не са всички.

Според Шулева предвиденото заплащане на детегледачка в рамките на четири месеца за младите, върнали се от чужбина, не дискриминира родителите у нас, тъй като подобна програма действа и за тях.

От идеята за създаване на детски кътове в някои компании, имащи желание за такива, също ще могат да се възползват и родителите в България.

По отношение на отпуснатата сума на завърналите се семейства за наем през първата година Шулева смята, че това би помогнало значително на младите хора, които в повечето случаи нямат собствено жилище.

Гостът коментира и предложението на ВМРО непушачите да получат по два дни допълнителен годишен отпуск. По нейни думи това до голяма степен зависи от работодателите, тъй като този стимул ще е за тяхна сметка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НЯМА ДА СЕ ВЪРНАТ ЗА ДА РАБОТЯТ ЗА ДЕБЕЛИЯ ЛЪЖЕЦ ВЛЮБЕН С РУСКО-ТУРСКАТА ТРЪБА.
148
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
2 западни езика, заплата 1200 лв. в София, цени европейска, наеми за София високи. Върнете се!!!
147
1
 
23
 
! Отговори
кажи за златото преди 4 години
Я, госпожо, разкажи за златото - условията защо са такива? колко взе комисионна за този обир??? кажи,кажи.....
146
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
154, ве кой иска да ти ходи в тоя говнярник шофия ве, стой си там, дишай си чистия планински въздух и се кефи.
145
20
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Почнаха да се връщат... - при ГЕРБ... - но ако дойдат шумкарите...
144
0
 
25
 
! Отговори
Гурбетчия преди 4 години
Само и им вижте мисленето на тея ще ли да "връщат", то да не са овци да ги връщат от единия байр на другия. Овчарско мислене....
143
1
 
26
 
! Отговори
Чужбина преди 4 години
Оправете заплатите малумници
142
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да се върнат да станат слуги на необразованите крадльовци от герб които само това могат
141
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво точно прави за да ги върне? Продължава да налага мутрокомунизъм....няма да стане
140
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
нали бай балгар чорбаджи патийния бизнесмен е велик, защо са му работници? нали е връзкар да се оправя там с рушвети и връзки и кражби както винаги се е оправял.. а, и да си усили смърдящата чалга защото е велик
139
0
 
28
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
И защо да се върне един висококвалифициран млад човек, който със сигурност вече си е намерил работа? За наем от 100 лв. на месец? За пенсия от 500 лв.? За здравеопазване, за което трябва да си плаща и да се моли да остане жив? За несигурност за живота и здравето на децата си? Причините, поради които този млад човек е заминал, НЕ са се променили! Включително и лъжите на правителството. Като тази, че това не едискриминация, защото имало подобни програми за родители, т.е. НЯМА за НЕродители!
138
19
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
- Зимни и летни курорти претъпкани от българи- КПП-тата изнемогват от българи почиващи в чужбина- СПА центровете се пукат по шевовете- Хотели, ресторанти и нощни заведения... - фул- Масови задръствания, а в колите по един човек... - всеки гражданин с кола- Банките с рекордни влогове- Масово строителство на инфраструкторни обекти- Премиер с международен авторитет и признание- възрастни хора изхвърлят през балконите пари и ценности...Как няма да се върнат...
137
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не искам повече хора в София - стойте си по западните гета... А за плащане на псри дума да не става....
136
4
 
15
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
Най важният капитал на една държава са държавниците ( управляващи) ,образование и читава многочислено население.В България управляващите във времето не бяха държавници, а клептомани,образованието на автопилот, населението с отрицателен показател и мигриращи,спасявайки се от червената мафия!
135
1
 
26
 
! Отговори
Иван Иванов преди 4 години
Да с такива заплати.. ще се изтрепят да се прибират! Бизнеса.. хаха вчра чета.. ТЕЦ Бобов дол търсят главен счетоводител - заплата 1200 лв! ;)
134
1
 
7
 
! Отговори
До 144 преди 4 години
СЪС две висши образования....Чудя се кой ти е дал основно.Претенции без покритие.
133
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ще се върнат на вълна в петък..тия с предложението са наясно че няма държава в ЕС която да има заплата от 600 евро ..тоест и минималната им..цирк Дружба)
132
3
 
62
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 4 години
Преди 10 години започнах работа в една мебелна фирма. Шефът ни плащаше зле, но се търпеше. Роди ми се дете и му казах , че или ми вдига заплатата с 200лв или си заминавам. Преди 2 години се прибрах от Испания за да си подновя книжката и минах да видя старите си колеги. Същият този наперен шеф сега бачкаше като луд с двама останали пенсионери и реве, че няма работници. Умрях от кеф като го видях
131
3
 
13
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
реформирайте институциите и всичко ще си дойде на място по много естествен начин
130
1
 
31
 
! Отговори
х преди 4 години
Една държава е държава, когато дава хляб на най нискообразованите.Висококвалифицирани се търсят навсякъде, обаче там хората дават и 80% по големи заплати.Когато нискоквалифицираната работна ръка е добре, тогава и висококвалифицираните ще са добре.В България всичко е обърнато.