България иска да върне образованите млади – търсят се 10 хил. служители

На бизнеса му трябват висококвалифицирани служители
24 яну 2020 17:00,
248
България иска да върне образованите млади – търсят се 10 хил. служители
Снимка: БГНЕС

Много страни вече имат мерки за връщане на младите си хора обратно. Целта на България е да върне хората с добро образование в страната. Дали мерките, които са предвидени са подходящи, все още е трудно да се каже. Така Лидия Шулева, бивш вицепремиер, коментира инициативата на правителството за връщане на млади хора у нас, която предвижда отпускане на средства на семействата за наем за година и детегледачка в рамките на няколко месеца.

„На фона на широко отворените европейски врати и свободното движение на хора е доста трудно на по-слабо развитите икономики да задържат младите хора“, заяви Шулева пред Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

По думите на бившия вицепремиер в България регистрираното търсене е за 10 хил. висококвалифицирани служители, като вероятно това не са всички.

Според Шулева предвиденото заплащане на детегледачка в рамките на четири месеца за младите, върнали се от чужбина, не дискриминира родителите у нас, тъй като подобна програма действа и за тях.

От идеята за създаване на детски кътове в някои компании, имащи желание за такива, също ще могат да се възползват и родителите в България.

По отношение на отпуснатата сума на завърналите се семейства за наем през първата година Шулева смята, че това би помогнало значително на младите хора, които в повечето случаи нямат собствено жилище.

Гостът коментира и предложението на ВМРО непушачите да получат по два дни допълнителен годишен отпуск. По нейни думи това до голяма степен зависи от работодателите, тъй като този стимул ще е за тяхна сметка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
1
 
8
 
! Отговори
Швестер Велко преди 4 години
Ако се хванат на тази партенка, това ще покаже и колко са Убразовани....Лъже да те мажем! Тия Индианци от ГРОБ съвсем се оляха....
188
1
 
13
 
! Отговори
Факт преди 4 години
В България има очевиден недостиг на квалифицирани служители, което можеше да се предвиди още през 1991-1992 години и всички години след това, но демократите бяха заети да крадат, а не да работят за доброто на България. Сега е пак същото, но дебеловратите демократи сега трудно си намират роби за работа и по стар навик карат държавата да плаща вместо тях.
187
2
 
11
 
! Отговори
Петков преди 4 години
Мара Габриел се беше напушила с нещо и имаше видения за милиони търсени ИТ програмисти в Европа. Това си беше чиста партенка защото фирмите имат нужда от много по-малко програмисти. И ако програмиста иска заплата 5000 ще трябва да произведе продукт за 10 000 за фирмата.
186
2
 
19
 
! Отговори
Рамбо преди 4 години
Уж се търсели много хора обаче няма никаква конкретика: коя фирма ги търси, колко пари ще дава, дали въобще ще дава пари... Държавните служители са 2 пъти повече от работниците на частниците и тези работници изкарват и своята заплата и тази на държавните.
185
1
 
22
 
! Отговори
младеж преди 4 години
Ще се върна,ама иска чакане! В странско вземам 2000паунда,а тук да се лангъркам и да вея крачоли за 600 лв? Просто българският крадлив боков антураж да забрави за нас!Хубав ден!
184
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще се върнат, ще бъдат за пореден път излъгани и пак ще си заминат. Нещата видимо не вървят добре за тези там камо ли за завърналите се. Няма смисъл от патологични експерименти.
183
1
 
33
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Това, което държавата трябва да направи, за да има хора, които да работят в България е, да стимулира или принуди дебеловратите демократи-бизнесмени да плащат нормални заплати без сива икономика. Това разбира се няма да стане, защото държавата е на дебеловратите демократи и се изпълняват техните искания. Например да се работи по 9 часа на ден, да не се плащат болнични, минималната заплата да е 60% от медианата, т.е. 430 лева, да отпадне добавката за стаж и т.н.все неща, гонещи хората от България
182
0
 
24
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Това предложение за стимулиране на завърналите се е типичен пример за некадърността на управляващите демократи. Ако го реализират, за един завърнал се ще изгонят допълнително пет човека. Трябват стимули за работа в България, т.е. за всички, без значение дали сега са в България или в чужбина. Примерно, минимална заплата от 1400 лева, средна заплата от 3500 лева, детски за всички като процент от заплатата, свеждането на сивата икономика до средните за ЕС нива, данъчни облекчения за младите при по
181
0
 
25
 
! Отговори
Дърт си, преди 4 години
Но не съм сигурен, че е за съжаление:)Ако си над 30- 35 независимо от образование, професионален опит и допълнителнапрофесионална квалификация дори не отговарят на кандидатурите ти за работа. В тикволенд всичко е със затихващи функции. Единствено изключение прави безочието и лакомията на групичката на тиквите.
180
0
 
18
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Проблемът в България са демократите, които ни управляват след 1989 година. Демократите в България са смес между криминалните престъпници, бивши спортисти и некадърниците по времето на соца, които се обявиха за репресирани и се издигнаха с подрипваме и реване по площадите. Едни от първите демократи бяха борците, които сега наричаме мутри. Демократите са бизнесмените в България и техните милиони са от нашите мизерни заплати, които изгониха милиони и продължават да гонят българите от България
179
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България иска а те дали искат да се връщат. АКО СЕ ВРЪЩАТ 3-*** 10-НА НАПУСКАТ.
178
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм на 50 и живея от 20 г в Германия. Да се връщам ли, или съм много дьрт вече?
177
2
 
24
 
! Отговори
Смирен депутат преди 4 години
610,лв минимална заплата-450лв чисто е мотивираща заплата за българите от чужбина да се върнат.
176
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ората са гладни.
175
1
 
43
 
! Отговори
Пародия на държава преди 4 години
Не разбрах за нормални заплати от 5-10000 евра ли говорят или за български робски подаяния от 500-1000лв. И после точки и класирания за кинти по детски градини и училища. За останалите безумия не говорим. А мутрокомунягите кръв ще с ерат но повече от 1000 кинта не дават. Ама балъци няма и няма и да има. И вносни балъци също.
174
1
 
25
 
! Отговори
Ангел преди 4 години
По голяма дивотия не бях чувал а живея в този *** който някой наричат "държава" от 40 години
173
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-големият в света Исторически парк до Варна върна над 400 млади българи чрез добри заплати и добра среда
172
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То и образованите стари, останали в Бг, не искат вече да им работят за жълтите копейки, а на младото от Запад налитат, брей-брей...
171
10
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Почнаха да се връщат... - при ГЕРБ... - но ако дойдат шумкарите...
170
1
 
32
 
! Отговори
Г преди 4 години
Ще върнете вятър! С такава система на управление - народни душмани и чорбаджии изедници, ще има да чакате второ Априлско въстание! Ама с тези американски ***- управници и дяда ви Иван вече няма да ви спасява. Няма да има втора Шипка ...