Първенци сме по внос на сухо мляко. Какво сирене и кашкавал ядем?

Няма как да има сирене от 5 лева, категорични са експерти
Обновена: 25 яну 2020 17:20 | 25 яну 2020 10:22, Красимир Ангелов
247
Първенци сме по внос на сухо мляко. Какво сирене и кашкавал ядем?
Снимка: Булфото

България е сред първенците по внос на сухо мляко в Европа. Данни от 2019 година показват, че за четири месеца страната ни е внесла 2 736 тона сухо мляко. Това е повече, отколкото Унгария, Чехия, Гърция, Португалия, Румъния и Финландия, съобщава Нова телевизия.

В мандра в силистренското село Искра всеки ден се произвеждат между два и четири тона сирене и кашкавал. Минимум шест литра мляко са нужни за производството на един килограм сирене, двойно повече - за килограм кашкавал.

Още по темата
"Най-хубавият български млечен продукт става от истинско мляко. Самият потребител е свикнал с този вкус. За нас е логично в качествени продукти да не влагаме друго освен български млека, изкупени от български ферми", каза собственикът на мандрата Илхан Шахин.

Всеки литър мляко струва на мандрата между 65 и 85 стотинки, а простите сметки показват, че няма как килограм кашкавал да излезе от производителя за по-малко от 13 лв., а сирене за 8 лв. 

Така по всяка вероятност ако купувате сирене с доста по-ниска цена, то в него има сухо мляко.

"Цената е един от най-добрите ориентири, но не е единственият. Попадали сме на скъпи продукти, които са били очевидни ментета. Наистина няма как да има сирене за пет лева, но това, че струва 12 лв. – също не е гаранция", посочи д-р Сергей Иванов от Асоциация "Активни потребители”.

Според експертите основната причина за вноса на сухо мляко е липсата на българска суровина. "Когато животновъдството не може да даде достатъчно количество сурово мляко, тогава производителите закупуват млечната суровина отвън. Ние имаме дефицит, но и съществуват производители, които са изцяло в един сектор, в който се опитват да свалят цената по всякакъв начин", добави Иванов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
18
 
! Отговори
Четете етикета! преди 4 години
Купих от една верига сирене на промоция от 10 на 7 лв. и като ми го подаде продавачката от щанда с витрината прочетох на етикета пише съдържа сухо мляко а на витрината не пише!
11
5
 
23
 
! Отговори
Ликвидация преди 4 години
Га Фил Кенеди ви изкла десетките милиони скот - крави, овце, кози и затри стотици ферми и предприятия не ривахте ?
10
4
 
28
 
! Отговори
Mrmr преди 4 години
Правил съм си сирене в домашни условия - от 5 литра мляко - около кг сирене. Да смятаме: 5 по 85 ст. прави 4.25 лв. за килограм сирене. За кашкавал - един път сме правили от 7 литра мляко - 1 кг кашкавал. Или да застрелям учителката си по математика?
9
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че то мандрите са повече от кравите за какво качество да говорим.
8
4
 
59
 
! Отговори
отвратен преди 4 години
Правителството здраво дои робите , и сега ще слагат такса водомер за всеки месец която трябва да се плаща , без значение дали ползваш вода ! Това е най-мизерната страна на тази планета !
7
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затова пък изгонихме руските шпиони, които подриват индустрията. Сигурно скоро ще се оправим и ще си хапваме кашкавал от истинско мляко.
6
6
 
33
 
! Отговори
селтак преди 4 години
Ами със заплата от 500лв. ,нормално е да ядем палмово масло за 5 лв. ,а не истинско сирене за 15-200лв!
5
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То хора не останаха и трябва да се внасят, те за крави и млекодобив си говорят. Това е един от многото показатели на загиналото селско стопанство.
4
6
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Познайте без да се напъвате защо го внасяме и какво се прави от него. Държава от 6 млн внася повече от големи държави с 30, 40 млн и следователно всичката храна в БГ е менте. Който е ходил на запад знае и е опитвал истинска храна, а не като нашите ***. Няма контрол, бедни хора, няма закони, пълна скръб
3
9
 
49
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Навремето имахме истинско българско мляко, истинско българско сирене и истински кашкавал.
2
2
 
27
 
! Отговори
Роко преди 4 години
Сухи мезета от сухо мляко.
1
5
 
53
 
! Отговори
родител преди 4 години
В тази държава няма нищо като за хората ! Всичко е един фалш, лъжа и лицемерие ,че и да си мислим колко много боко обича народа -робски!!Който може да бяга ,колко то се може по бързо ,защото никой не ти гарантира живота !

Спонсорирани публикации