Първенци сме по внос на сухо мляко. Какво сирене и кашкавал ядем?

Няма как да има сирене от 5 лева, категорични са експерти
Обновена: 25 яну 2020 17:20 | 25 яну 2020 10:22, Красимир Ангелов
247
Първенци сме по внос на сухо мляко. Какво сирене и кашкавал ядем?
Снимка: Булфото

България е сред първенците по внос на сухо мляко в Европа. Данни от 2019 година показват, че за четири месеца страната ни е внесла 2 736 тона сухо мляко. Това е повече, отколкото Унгария, Чехия, Гърция, Португалия, Румъния и Финландия, съобщава Нова телевизия.

В мандра в силистренското село Искра всеки ден се произвеждат между два и четири тона сирене и кашкавал. Минимум шест литра мляко са нужни за производството на един килограм сирене, двойно повече - за килограм кашкавал.

Още по темата
"Най-хубавият български млечен продукт става от истинско мляко. Самият потребител е свикнал с този вкус. За нас е логично в качествени продукти да не влагаме друго освен български млека, изкупени от български ферми", каза собственикът на мандрата Илхан Шахин.

Всеки литър мляко струва на мандрата между 65 и 85 стотинки, а простите сметки показват, че няма как килограм кашкавал да излезе от производителя за по-малко от 13 лв., а сирене за 8 лв. 

Така по всяка вероятност ако купувате сирене с доста по-ниска цена, то в него има сухо мляко.

"Цената е един от най-добрите ориентири, но не е единственият. Попадали сме на скъпи продукти, които са били очевидни ментета. Наистина няма как да има сирене за пет лева, но това, че струва 12 лв. – също не е гаранция", посочи д-р Сергей Иванов от Асоциация "Активни потребители”.

Според експертите основната причина за вноса на сухо мляко е липсата на българска суровина. "Когато животновъдството не може да даде достатъчно количество сурово мляко, тогава производителите закупуват млечната суровина отвън. Ние имаме дефицит, но и съществуват производители, които са изцяло в един сектор, в който се опитват да свалят цената по всякакъв начин", добави Иванов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
24
 
! Отговори
морски преди 4 години
Ако знаете, как и от какво е направена храната ол инклузив, няма да я докоснете !
31
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скачат за хазарта,че бил вреден,а тровят по всякакъв начин хората с вредни храни.
30
4
 
15
 
! Отговори
Ооо преди 4 години
След като всички са ни писали като аграрна страна - на ръба на Европа - да се спре вноса на всички плодове, зеленчуци, които се произвеждат и у нас . Същото с месото и млечните! Едно мито на килограм би било също добро !
29
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
После защо сме болни и защо болниците са пълни и ззащо имало болнични! Те не виждат как фирмите ни тровят и вместо да ги вкарат в затвора те им налагат някакви мижави глоби и след месец пак са на пазара!
28
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Чети етикета"! Това са глупости, етикета е камуфлаж,в продукта само нас ни няма!
27
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В тази държава, всичките селяни отидоха в градовете и сега реват.Ами, така е в големия град, откакто се помня ядем всякакви химикали.А вие, като искате натурални продукти, не живейте в градовете!На село хем въздух без фини прахови частици, хем качествено сирене и кашкавал.Така че, не ревете!
26
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами няма крави,овце,***!Откъде мляко и месо!?Всичко е внос на бракувани *** от целия свят!С европейски средства уж за развитие на селското стопанство се строят частни резиденции наречени "къщи за гости"!Погребани веднъж завинаги пари които никога няма да имат възвръщаемост!
25
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Влезте в някоя фабрика за хляб да видите как се прави хляба...., едва ли повече ще опитате! Всичко в България е мафия!
24
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До запознатНа турците само хляба е над 400 вида!
23
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма контрол, въобще не си мислете че на етикета всичко е спазено и всичко отговаря на истината, дълбоко се заблуждавате! Етикета нищо не показва, трябва контрол ежедневно върху мошениците- фирми!
22
2
 
19
 
! Отговори
до някои от прежните преди 4 години
Въпросът не е таксата водомер(има я по цял свят), а дали куб.вода ще стане 15цента, колкото ми е в западна европа.А по темата - сухото мляко е като захарта , и двете се добявят в стотици продукти , за които не подозирате.
21
5
 
31
 
! Отговори
запознат преди 4 години
Защо трябва да сравнявате със Запада ?!В Турция, храната е по-качествена и в пъти по-вкусна !Носят ми оттам продукти.Доволен съм, разбира се !
20
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма контрол над храната, напроаво си е нулев контрола защото фирмите си плащат за да си затварят очите контролните органи! Умишлено се трови народа това е истината!
19
1
 
29
 
! Отговори
123 преди 4 години
Няма контрол. Търговеца за пари е готов да продаде дори и отрова.
18
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук в Германия ядем истинско бяло саламурено сирене, с името Фета естествено, но пък вкусът е като на българското сирене от миналото. Жалко наистина, че вече нямаме никакви поводи за гордост от България.
17
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С Бойко Борисов е така! Дори и в Активията, дето уж има Лактобациликус булгарикус и е доста скъпа също се прави от сухо мляко! С Бойко е така всичко е на авто пилот, а тоя си прави ХЪБОВЕ
16
6
 
18
 
! Отговори
така ли преди 4 години
До БългаринВиж ти!?Значи сме имали истинско сирене!?Ами като драпахте да ядете тоалетна хартия и да се бършете с банани,така ще е!Някой да е обещавал,че при демокрацията ще ядете хубава храна?Никой,нали!?Е,сега яжте квото ви дават,и се гордейте че сте горди демокрасти!Няма проблем!
15
4
 
32
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Всичко е изчислено, да бачкате без да виждате бял ден до 50г , а там ще започнете да се разболявате и малкото събрани пари ги давате за здраве и умирате, така парите ви отиват в здравната система а от там в джобовете на политиците, а жилището ви го взема банката = profit
14
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много ясно, всичко е със сухо мляко, тровят ни ударно като че имат някакъв план!!
13
0
 
32
 
! Отговори
Сп???нс преди 4 години
Много ме кефи като ида в български магазин и видя имитиращ продукт по 6-7? , кисело зеле от попарени с оцет листа за 4?/кг и други подобни нашенски вкусотиики , направо сълзи на умиление бликат по бузите ми .