Първенци сме по внос на сухо мляко. Какво сирене и кашкавал ядем?

Няма как да има сирене от 5 лева, категорични са експерти
Обновена: 25 яну 2020 17:20 | 25 яну 2020 10:22, Красимир Ангелов
247
Първенци сме по внос на сухо мляко. Какво сирене и кашкавал ядем?
Снимка: Булфото

България е сред първенците по внос на сухо мляко в Европа. Данни от 2019 година показват, че за четири месеца страната ни е внесла 2 736 тона сухо мляко. Това е повече, отколкото Унгария, Чехия, Гърция, Португалия, Румъния и Финландия, съобщава Нова телевизия.

В мандра в силистренското село Искра всеки ден се произвеждат между два и четири тона сирене и кашкавал. Минимум шест литра мляко са нужни за производството на един килограм сирене, двойно повече - за килограм кашкавал.

Още по темата
"Най-хубавият български млечен продукт става от истинско мляко. Самият потребител е свикнал с този вкус. За нас е логично в качествени продукти да не влагаме друго освен български млека, изкупени от български ферми", каза собственикът на мандрата Илхан Шахин.

Всеки литър мляко струва на мандрата между 65 и 85 стотинки, а простите сметки показват, че няма как килограм кашкавал да излезе от производителя за по-малко от 13 лв., а сирене за 8 лв. 

Така по всяка вероятност ако купувате сирене с доста по-ниска цена, то в него има сухо мляко.

"Цената е един от най-добрите ориентири, но не е единственият. Попадали сме на скъпи продукти, които са били очевидни ментета. Наистина няма как да има сирене за пет лева, но това, че струва 12 лв. – също не е гаранция", посочи д-р Сергей Иванов от Асоциация "Активни потребители”.

Според експертите основната причина за вноса на сухо мляко е липсата на българска суровина. "Когато животновъдството не може да даде достатъчно количество сурово мляко, тогава производителите закупуват млечната суровина отвън. Ние имаме дефицит, но и съществуват производители, които са изцяло в един сектор, в който се опитват да свалят цената по всякакъв начин", добави Иванов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
8
 
8
 
! Отговори
АЙДЕ , ДЕ .... преди 4 години
ТВОИ СА САМО СКЪСАНИТЕ СВИНСКИ ОПИНКИ НА ТЕЙКО ТИ , С КОИТО ДВА ДНИ ПРЕДИ 9.09.44г. ОТИДЕ У ШУМАТА..ЗА ДА ВЗИМА "НАРОДНА ПЕНСИЯ"!А , ДЪРЖАВАТА ТИ ПУБЛИЧНО Я ОБЯВИ ВЪВ ФАЛИТ И ВИДЕХМЕ , ЧЕ НЕ МОЖЕШ ДА Я УПРАВЛЯВАШ!НЕМАШ ДЪРЖАВА!!ТИ И НАЛИ БЕШЕ "ИНТЕРНАЦИОНАЛИСТ"...ХА,ХАХА,ХААА---СЕГА ЦЕЛИЯ СИБИРСКИ СВЕТ Е ТВОЙ!
111
6
 
15
 
! Отговори
аз.. преди 4 години
...купувам сирене от 5-6 лв. , за да съм сигурен, че няма да се "мина" със същото , ама от 12-13 лв.
110
5
 
11
 
! Отговори
До 118 преди 4 години
Защо коментираш неща които са ставали много преди да се родиш ? Чул не дочул и хайде да драскаме срещу заплащане от НПОто на Сорос.
109
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно време при любимия на червените каскети бай Тошо имаше план за самодоволяване. На всеки даваха по малко земя да си сади каквото иска. Сега е време начело с червения *** да се връщат на село и да се самозадоволяват, а не да висят по сайтовете и да пишат глупости.
108
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първи по внос на бокклукк в пряк и в преносен смисъл.
107
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отиваш в Швейцария, Германия и в най бедното село. Разбираш , че млечния продукт е на световно ниво. Пробаш в лъскав магази в София и разбираш, измамата.
106
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крадът млякото на 30-40 стотинки, въобще да не лъжат. После пак добавят сухо, за максимална печалба. А накрая ще ви увещамат да ядете "истинско сирене за 15лв
105
30
 
13
 
! Отговори
1976г. преди 4 години
И къде имаше сирене преди 1989г? Само в големите градове.В мойто село сирене при бай ви Тошо само на картинка в единстеения магазин, Празни рафтове и две-три шишета мента. за мастика ходихме в Б. Слатина и Кнежа. Нема да лъжете, другари.Добре, че си правехме сиренце-домашно. Ама нема да лъжете. Косело мляко в Мизия идваше по 12 кофички на ден. За кого по напред?
104
2
 
17
 
! Отговори
Гурбетчия преди 4 години
Трагедията при вас е, че и дори скъпите храни са ***.
103
2
 
28
 
! Отговори
Ми преди 4 години
Имаш крава-пиеш мляко,нямаш крава - сухо мляко!
102
5
 
15
 
! Отговори
Прост селянин преди 4 години
Евтини апартаментчета, почти "нови" коли на старо, чист въздух, сега пък и истинско сирене искате, не мой всичко да ви е наред. Пълно щастие нема.
101
9
 
30
 
! Отговори
Ganjo преди 4 години
Царе сме на фалшификатите.Ние сами сме си виновни.По време на комунизма два вида сирене и кашкавал ,краве и овче. Виждаше ни се хубаво от пусти глад и липса на сравнение.То и луканката беше само един вид,но е нямаше на пазара.Трагедия и преди и сега.
100
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да спориш с червения *** в този сайт е загуба на време, защото той е психично болен на тема комунизъм или социализъм. Явно е бивш партиен секретар или профсъюзен като нищо не е работил , защото е необразован и злобен.
99
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Корупция, бедност, алчност = фалшиво сирене и фалшиво всичко останало.На запад сиренето не е по-скъпо и не е фалшиво
98
7
 
26
 
! Отговори
Коко преди 4 години
Предполагам че повечето хора които пишат въобще не са яли продукти от онова лошо кумонисти време но тези които помнят знаят за какво качество говоря качество което никога повече няма да постигнем нито с Маджаров нито с Маджаровица поради простата причина че вече почти няма качествени продукти защото ний казваме българско мляко ама фуража дето храним животните не е български защото вече и фуражи внасяме мъка мъка голяма мъка
97
1
 
41
 
! Отговори
Гражданин преди 4 години
Проблема не е в това, че сиренето от 10 лева е неистинско, Проблема е, че в сиренето от 20 лева няма гаранция да е истинско.
96
3
 
9
 
! Отговори
Бате Гойко преди 4 години
"но в сравнение с какво"В сравнение със сиренето и кашкавалът сега.
95
2
 
5
 
! Отговори
Коко преди 4 години
Е сега нали видя в сравнение с какво в сравнение с *** убедили се или още *** трябва да изядеш че да ти дойде акъла в главата и вкуса в устата
94
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно време сме яли по хубаво сирене и кашкавал. Да вярно е , но в сравнение с какво, защото нямаше никаква информация или внос за да знаеш кое какво е . Журналистите пишеха това ,, което им е наредено от ЦК на БКП , а то е, че всичко е идеално, а капитализма е загниващ строй.
93
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
аре пак почнаха глупостите, ако било под 8 левз не било сирене, аре вземете се гръмнете някъде, да не купуват млякото от супермаркета