Първенци сме по внос на сухо мляко. Какво сирене и кашкавал ядем?

Няма как да има сирене от 5 лева, категорични са експерти
Обновена: 25 яну 2020 17:20 | 25 яну 2020 10:22, Красимир Ангелов
247
Първенци сме по внос на сухо мляко. Какво сирене и кашкавал ядем?
Снимка: Булфото

България е сред първенците по внос на сухо мляко в Европа. Данни от 2019 година показват, че за четири месеца страната ни е внесла 2 736 тона сухо мляко. Това е повече, отколкото Унгария, Чехия, Гърция, Португалия, Румъния и Финландия, съобщава Нова телевизия.

В мандра в силистренското село Искра всеки ден се произвеждат между два и четири тона сирене и кашкавал. Минимум шест литра мляко са нужни за производството на един килограм сирене, двойно повече - за килограм кашкавал.

Още по темата
"Най-хубавият български млечен продукт става от истинско мляко. Самият потребител е свикнал с този вкус. За нас е логично в качествени продукти да не влагаме друго освен български млека, изкупени от български ферми", каза собственикът на мандрата Илхан Шахин.

Всеки литър мляко струва на мандрата между 65 и 85 стотинки, а простите сметки показват, че няма как килограм кашкавал да излезе от производителя за по-малко от 13 лв., а сирене за 8 лв. 

Така по всяка вероятност ако купувате сирене с доста по-ниска цена, то в него има сухо мляко.

"Цената е един от най-добрите ориентири, но не е единственият. Попадали сме на скъпи продукти, които са били очевидни ментета. Наистина няма как да има сирене за пет лева, но това, че струва 12 лв. – също не е гаранция", посочи д-р Сергей Иванов от Асоциация "Активни потребители”.

Според експертите основната причина за вноса на сухо мляко е липсата на българска суровина. "Когато животновъдството не може да даде достатъчно количество сурово мляко, тогава производителите закупуват млечната суровина отвън. Ние имаме дефицит, но и съществуват производители, които са изцяло в един сектор, в който се опитват да свалят цената по всякакъв начин", добави Иванов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
12
 
6
 
! Отговори
ЕДНО ВРЕМЕ... преди 4 години
ХОДИ ДА ГЛАСУВАШ ЗА БАЙ ТОШО! АЙДЕ!И СЕ ЧУПИ ОТТУК, Ч Е НОРМАЛНИТЕ НИ ПИСНАХА БРЪТВЕЖИТЕ ТИ!
131
3
 
14
 
! Отговори
Мандраджия преди 4 години
Искам да кажа на всички умни хора които си купуват млечни продукти с надпис БДС.Тези продукти задължително съдържат сухо мляко (което не е вредно) защото нашите компетентни органи при създаването на БДС стандартите са заложели примерно за кисело мляко 3.6% съдържание на сухо мляко 20%.
130
6
 
8
 
! Отговори
ЕДИН СЪВЕТ: преди 4 години
ЩО НЕ ХОДИТЕ ДА ПИТАТЕ Т.ЖИВКОВ , КОЙ Е НА РЕД ДА ГО ИЗДОИТЕ ЗА МЛЯКО И СИРЕНЕ??!!А , МОЖЕ И ВАНГА ДА ПИТАТЕ, БЕ....
129
3
 
18
 
! Отговори
Селянина преди 4 години
Аз си мисля, че за повечето хора на тази територия е важно да сложат нещо на масата, качеството никой не гледа, то затова е и такова.
128
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цена над 5 лева за истинско сирене и 6.50 за истинки кашкавал е СПЕКУЛА.Затова и младите няма да се задържат в България,нито заминалите ще се върнат.Заради пишман "бизнесмени" и спекулантни производители.Ще си търсят народ на когото да продават.
127
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Откакто дойде демокрацията не ядем сирене, кашкавал и кисело мляко, а техни заместители от които се дебелее и се нарушава здравето.
126
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно време навсякъде по магазините имаше три вида сирене - краве, овче и смес. Кашкавал от краве мляко имаше винаги, а кашкавал балкански свършваше по-бързо и не винаги имаше, но не се чувстваме дефицит.За качеството е ясно БДС ок онова време сега е мечта.
125
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Киселото мляко едно време го продаваха от едни тави. Носиш си съд, в който ти го сипват. Можеше с нож да се реже . После се появиха стъклените бурканчета, в началото с хартиени капачки, после със фолио. Накрая кофичките като сегашните, но по 500 г за 23 ст. Най-хубаво беше това от тавите, а най-малко това от кофичките, но всичките бяха с качество, за което сега може само да си мечтаем. Другото, което е важно е, че сега няма мляко. Овцете, кравите и козите сега са 15-16 пъти по-малко от тогава.
124
3
 
43
 
! Отговори
бай х преди 4 години
Какво сирене и кашкавал ядем? ..... да отговорят всички чиновници които взимат заплати по контрола на храните бабх..
123
2
 
9
 
! Отговори
Ментетата преди 4 години
помагат за диетата ни!
122
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Няма как да има сирене от 5 лева, категорични са експерти"Tъкмо си купих 350 грама сирене за 5.70 и е супер вкусно, въпреки, че знам как в него има сухо мляко. Само за сравнение, сиренето по БДС не става за нищо. Даже за ядене не става.
121
5
 
51
 
! Отговори
Северозапад преди 4 години
На село имам трима комшии с три крави. Те ми дават млякото, аз правя и сирене, и кашкавал, и си ги делим. Та додето можем, ще ядем истински неща.А на умниците, дето пишат че при соца не е имало млечни продукти в магазина, ще им пожелая ДГД. Даже при нас на село (800 жители тогава) винаги имаше сирене, кашкавал и мляко. Аре стига *** пропаганда, това го разправяйте на Боко Тиквата, ама и той едва ли ще ни повярва!
120
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди няколко месеца минах през Германия и влязохме в един лидъл- и както си му е реда потърсихме най-евтиното, сирене по 1,29?/250гр и на вкус и вид доста по-добро от повечето български по утвърден стандарт.
119
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че, откъде натурално краве мляко, като няма животновъдство и крави???Селско стопанство и фермери у Бг вече - нема!Дори картофите и доматите са внос!Знаете ли, че един от факторите за суверенитет на една държава е самодостатъчноста на селскостопанската продукция?Тоест, държавата да е в състояние сама да изхрани населението си без да зависи от внос?
118
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във всички малки магазини се продава сирене без никаква информация и срок на годност Като ви увият сиренето в кесийката слагат му етикет само с информация за грамажа и цената - без информация , каква масленост е , колко калории е колко сол и захар има И за капак - не пише и срок на годност По този начин могат да продават сирене с изтекъл срок на годност В Кауфланд например лепят един голям стикер с цялата тази информация и срок на годност
117
2
 
47
 
! Отговори
ЕРИК преди 4 години
Някога преди години имаше един филм,"Има ли пилот в самолета".Без никакво колебание ще кажа,няма пилот,ние сме в състояние на свободно падане
116
2
 
10
 
! Отговори
ЕРИК преди 4 години
Някога преди години имаше един филм,"Има ли пилот в самолета".Без никакво колебание ще кажа,няма пилот,ние сме в състояние на свободно падане
115
5
 
9
 
! Отговори
ЕРИК преди 4 години
Как беше слагана,вече позабравен" Кой не скача е червен".Хоп
114
3
 
13
 
! Отговори
Коко преди 4 години
До гробокопач Колега те са толкова некадърни че немогат да се самозадоволяват те са свикнали да ги задоволяват или обладават затова и имената си смениха от п- си на *** а ти *** да работи освен джендърство виждали си аз не
113
2
 
19
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 4 години
ТОВА Е ИСТИНСКАТА ЦЕНА НА СИРЕНЕТО 5-6-ЛЕВА!ДРУГОТО СА САМО ИМИТАЦИИ И АДИТИВИ!