От 2 до 20 000 лева глоба за "преводачите" на "Под игото"

Актът на Министерство на културата може да бъде обжалван
27 яну 2020 13:38,
64
От 2 до 20 000 лева глоба за "преводачите" на "Под игото"
Снимка: БГНЕС

Издателите на версията на романа "Под игото", в която архаичните думи бяха заменени с осъвременени, ще бъдат глобени. На 24 януари Министерството на културата връчи акт за нарушение на издателство "Византия" заради превод на думи и фрази в романа на Иван Вазов "Под игото".

Книгата е издадена със заглавието "Под игото на съвременен български език".

В края на миналата година Дирекция "Авторско право и сродните му права" в Министерство на културата се самосезира след репортаж по темата.

Още по темата

Според закона санкцията, която ще бъде наложена на издателството, е в интервала между 2 и 20 хиляди лева. Актът може да бъде обжалван.

Мехти Мелидов от дирекцията в Министерството на културата, наложила санкцията, разясни в какво се състои нарушението: "В случая на това осъвременено издание е нарушена много конкретна норма на закона за авторското право и сродните му права, която предполага след изтичането на срока на времетраене на авторското право, произведението да се използва свободно, но при условие, че се спазват точно ясно изброени в закона хипотези на морални права на автора, които траят вечно".

След като излезе новината за "превода" на Вазовото произведение хората в Сопот, Копривщица и Карлово изразиха възмущението си от преработката на романа.

По думите на Мелидов преработката на текста сама по себе си е произведение с права. Така хипотетично издателите биха могли да претендират за авторски права и начисления, ако същия текст е препечатан на друго място.

Експертът от Министерството на културата изрично подчерта, че всяка преработка в произведение, каквото е "Под игото", може да бъде направена единствено след разрешение от страна на ведомството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
19
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Поръчката за "осъвременяването" по-скоро идва от някое руско НПО, натоварено със задачата да скарват българите в Свободна България. Например това е напълно в стила на идьоти като Волен Сидеров, Иво Христов или модерния сега психопат Костадин Костадинов.
31
0
 
26
 
! Отговори
То комично преди 4 години
Издателство "Византия"... Мехти Мелидов от дирекция Министерството на културата... къде стигнахме?
30
2
 
18
 
! Отговори
Картофчо преди 4 години
Трябва максималното възможно наказание да бъде наложено! Това е гавра с национален паметник на културата и поругаване на българската народност!
29
2
 
24
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
В "Под игото" изобщо няма старобългарски думи. Има турцизми, които са обяснени под линия и не са толкова много. Българският език си е бил на 99% като сегашния.
28
3
 
16
 
! Отговори
Бг робство преди 4 години
Някои хора докато се занимават с глупости народа емигрира,икономиката боксува,здравеопазването фалира.След 20 години се очертава в тази дива пустош да останат само пенсионерите и индианците.
27
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите стигнахме дъното.Имаше един филм 451 градуса по Фаренхайт, където горяха книги.Очаква се в България за да няма недоволни и нещастни хора лично вожда да заповяда да изгорят цялата софийска библиотека.
26
3
 
10
 
! Отговори
Хаха преди 4 години
Това казвам и аз. Никакъв шанс няма глобата.Всичкото това е кух акционизъм с цел да се задоволят първичните страсти на тези, които се възприемат като патриоти.
25
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 142 лева е глоба.
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХахаАко издателството заведе дело срещу държавата в евро съда ще спечели.
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"е в интервала между 2 и 20 хиляди лева. Актът може да бъде обжалван." ... 2лв, тези сериозни ли са или нещо се бъзикат, хахахахахахаедно кафе няма за 2лв тези глоби от толкова минимално започват, оле майко държаво загубена
22
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 2Не е задължително да са родолюбци.Важното е да издават книги и хората да ги купуват.Пазара трябваше да определи съдбата на книгата а не министерството на културата.
21
25
 
4
 
! Отговори
Читател преди 4 години
Както винаги правителството реагира, за да задоволи нечии претенции. Аз,лично съм убеден,че нашите деца не искат архаизми и турцизми. Дайте шанс на съвременните норми. Никой няма да чете Под игото ако е неразбираем. Колкото ходим на църква да слушаме попските непонятни брътвежи.
20
1
 
18
 
! Отговори
:) преди 4 години
Следва: Превод на Шекспир с емотикони
19
3
 
27
 
! Отговори
sss преди 4 години
"Превод" на "Под игото"?? Що за простотия?? Учениците не разбирали старобългарските думи?? Значи могат да учат и знаят по минимум 1-2 западни езика, а не знаят 20 старобългарски думи??? Как не го е срам този "корифей", който си позволява да коригира таков автор като Вазов.. да си го превежда на английски ама вкъщи!
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Актът, ако се обжалва е ясно, че глобата ще падне.
17
4
 
10
 
! Отговори
Митко 19см преди 4 години
На коментиращите тук май не им е ясно, че за да има глоба, трябва да има констатирано нарушение по смисъла на някой закон или наредба. Та, кой точно закон е нарушен? Точка, алинея?Авторското право на въпросното произведение отдава е изтекло. Ако река, мога да направя ге.й п0рно на базата на Под Игото. Може да е проява на лош вкус, но затова все още не се наказваме, или?А и по-добре в БГ да не се наказваме за лош вкус, че огромното болшинство българи ще са с наложена перманентна санкция.
16
1
 
8
 
! Отговори
Смях преди 4 години
Издателство "Византия" беше глобено....Емблематично!!!Какво друго да очакваш очакваш от византийци?!!!
15
1
 
5
 
! Отговори
Дедо Гого преди 4 години
До Анонимен 2 : По-скоро са родо*бци !
14
1
 
8
 
! Отговори
Аз преди 4 години
До Анонимен 12 :Името на издателството говори нещо ! Като са толкова отворени, що не издадат "Кама сутра" на "съвременен" български ?!
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
2 лева глоба ли е?!?!!