Всеки втори не иска еврото, държи на лева, бил стабилна валута!

Причината - всичко ще поскъпне, но доходите няма да скочат
290
Всеки втори не иска еврото, държи на лева, бил стабилна валута!
Снимка: БГНЕС

Половината българи са против това страната да въведе еврото като официална валута вместо лева, 19% са за такава промяна, а останалите 31% не знаят или не могат да преценят.  Това сочат данните от социологическо изследване, поръчано от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) и проведено от “Тренд” по метода на прякото полустандартизирано интервю.

Още по темата
Очаквано най-силната подкрепа за еврото е при учащите се с 32%, а най-голямата съпротива при пенсионерите с 64%.

Интересна е ситуацията с партийното разпределение на вижданията. Мнозинство от избирателите на основните партии са против въвеждането на еврото.

Против еврото са 39% от избирателите на ГЕРБ (спрямо 36% за) и цели 70% от симпатизантите на БСП (спрямо 8% за).

Най-популярната причина за подкрепа на еврото е удобството на това страните в Европейския съюз (ЕС) да имат една валута. Такова мнение е изказано от 32% от анкетираните.

Втората най-популярна причина за предпочитане на еврозоната с 21% е усещането, че подобна стъпка към интеграция ще ни направи пълноправни членове на ЕС и ще ни движи напред.

Скептицизмът към еврото идва от друга посока – основно свързана с поскъпване на живота и стопанска несигурност.

Най-посочваната причина за нежелание да се въведе еврото като парична единица на България е, че всичко ще поскъпне, а доходите няма да се повишат. Такъв отоговор са дали 35% от противниците на еврото у нас.

Вторият най-разпространен аргумент против с 14% е, че българите ще станем по-бедни.

Над половината българи смятат, че трябва да се проведе референдум за влизането на България в еврозоната.

Само 20% от запитаните са на мнение, че рефрендум не е нужен за подобно ключово историческо решение. По-висок интерес към организирането на национално допитване се наблюдава в градовете областни центрове, където всеки трима от пет подкрепят провеждането на референдум.

Като цяло данните показват много ниско нежелание за организирането на допитване за еврозоната, непревишаващо 27% в нито един демографски разрез на обществото и често в диапазон под 20%.

Например само 18% от българите на възраст от 18-29 г. са против такъв референдум.

Над половината българи вярват, че еврото и левът са стабилни валутни системи – 60% и 59% съответно.

Недоверието към двете е ниско, 14% за лева във валутен борд и 10% за еврото, и в двата случая съсредоточено при по-възрастните респонденти, особено тези над 70-годишна възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
240
16
 
13
 
! Отговори
Bad Company преди 4 години
Не напразно под всяка статия за еврото руските *** освирепяват. Пишат брутални лъжи и безумия за да всяват страх и недоверие у хората за европейската валута. Руската пета колона прекрасно знае, че приемем ли еврото завинаги и безвъзвратно се отърваме от Руската кооо..чиии.на! Ще се повишат цените ама друг път! Живял съм в Италия като се приемаше еврото. Три месеца предварително се изпиваше на касовите апарати двете цени -в лири и евро. 1:1 по курса. Гнусни *** руски! Продават БГ за копей
239
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВввЛева не е силен, просто е вързан към еврото.
238
9
 
7
 
! Отговори
Ввв преди 4 години
Аз вярвам в мъдростта на мнозинството. Но страха на хората от инфлация от преди 20 години все още държи "влага". Със сигурност най-хубавото дето се случи в обществото ни за тези години е точно валутния борд и силния лев. А поскъпване с 100% едва ли ще е възможно та кой продавач на кафе примерно ще си позволи това - та нали конкурентите ще го "схрускат" имаме изключителено конкурентен пазар и вероятността за инфлация (повишение) на цените в следствие на въвъждане на еврото е малко вероятно..
237
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Весо МагаретарскиНе!
236
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Споко докато влезе еврото я камилата я камиларя.
235
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имам чувството че някои партийни централи са готови да сринат икономиката на страната, само и само да са на власт.
234
1
 
8
 
! Отговори
Весо Магаретарски преди 4 години
Интересно ми е ако примерно утре приемем еврото, дали бензина ще струва 1,10 евро/литъра
233
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вижда се и как някой е "спечелил" изборите. Даже еврото не искат хората, камо ли тиквеници.
232
2
 
8
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 4 години
GERB Готвят нов Грабеж - ще фалирират Банки и Фондове .
231
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До тъй деСамо че как да им го обясниш на заблудените ***, дето взимали по 15000 на месец обаче все киснат в форума да ни поучават.
230
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кутий мутий давам пример взимам м/у 6000и7500лв
229
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еврото е супер новина за БГ! Това е валута със статус на световна резервна валута - нещо което НИКОГА не може да имаме сами и ще донесе евтин капитал за икономиката, но *** го обясни на пенсиите.
228
1
 
19
 
! Отговори
дошъл от англия преди 4 години
драги сънародници, какви са тези цени на храните в софия:* 1л мляко в англия 90 стотинки (40-45 пенса), в софия 2.45лева* консерва домати, равен грамаж, в англия 50 стотинки, в софия 99 стотинки* консерва боб, равен грамаж, в англия 45 стотинки, в софия 1.09 лева* 6 яйца от свободни кокошки, 1.70 лева в англия, 2.99 в софияи това са най-евтините цени, какво става, да не плащат вече заплати от 10 000 евро в София, че цените са такива, вие имате ли си идея за средното заплащане в англия?!
227
4
 
23
 
! Отговори
КАТАСТРОФА преди 4 години
Приемането на Еврото ще ни доведе до поредната НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА:- ставаме солидарни за спасяването на Гърция, Италия, Испания и Портогалия.. (може да ни бъде поискано до 10% от БВП за целта! Безвъзмездно).- БНБ става изцяло подчинена на ЕЦБ- Освобождава се резерва, който крепи борда - т.е. няколко милиарда, които ще бъдат набързо похарчени (окр-а дени). Баницата вече е разпределена и ще има за всички политици посредтвом обръчите от фирмички. Затова за Еврото ВСИЧКИ СА ЗА!ПРЕД-А ТЕЛИ!
226
2
 
14
 
! Отговори
никакво ЕУРО преди 4 години
А пенсия от 100 ЕВРО, направо звучи гордо.
225
3
 
9
 
! Отговори
тъй де преди 4 години
''Причината - всичко ще поскъпне, но доходите няма да скочат''-Много правилно, отделно от това и 400 ЕВРАКА заплата НЕ звучи добре!
224
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хаха,Лева бил силен! Де бре? Ако махнат борда и ще стане хартийка за ***...Приемане на еврото и махане на борда е истината
223
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 224Приела е еврото, но това е пречка за приемането и в ЕС умнико и си пии по често хапчетата, че ставаш смешен вече.
222
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Взимам 1500лв. Заплата влиза Еврото колко ми става заплата ?вероятно 750?Цените в магазина цигари 5лв./5?1500лв.=300кутий750?=150кутий
221
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бе пенции, Черна гора сама си въведе еврото, въпреки че ЕС каза, че ще я накаже и това й се отрази много добре. Аман от пенции гледащи ТВ Алфа и разпространяващи всякакви конспирации и тъпизми.