Еврото е все по-близо, но как ще се отрази на джоба ни?

Необходим ли е референдум за Еврозоната? Отговарят финансистите
Обновена: 29 яну 2020 09:48 | 29 яну 2020 09:48, Красимир Ангелов
41

България е все по-близо до Еврозоната. Въпреки уверенията на управляващите, че смяната на валутата няма да предизвиква поскъпване на живота, половината от българите са твърдо против въвеждането на еврото.

Трябва ли да има референдум за присъединяването на България към Еврозоната, какво ще се случи с лева и как смяната на валутата ще се отрази на джоба ни?

"Със сигурност дори да е необходимата стъка, начинът по който се прави е крайно разочароващ. Беше нарушен традиционният процес на законотворчество. Ако ще се влиза в Еврозоната, е недопустимо да се влиза с различен курс от настоящия на лева спрямо еврото", обясни икономистът Георги Вулджев в "България сутрин".

Още по темата
"Документите трябваше да ги вкарат през парадния вход на парламента и да обяснят на всички, че се налага да преосмислим някои задължителни варианти по отношение на закона за БНБ във връзка с членството ни в Еврозоната. Как българският представител ще се държи, по какъв начин законът ще го задължи да устоява курса 1,95 на валутия борд и как това условие ще бъде абсолютно задължително при допускане на българския представител в Европейската централна банка", коментира финансовият експерт Кольо Парамов

Георги Вулджев посочи, че и в момента сме вързани към еврото чрез валутния борд, няма валутни рискове и валутни притеснения у инвеститорите. Няма притеснения от фискална криза, отбеляза той.

Парамов заяви пред Bulgaria ON AIR, че имаме 18-20 млрд. евро "на склад", които дават гаранция по отношение на възможностите ни да стабилизираме положението. По думите му не е нужно да се променя никакъв курс.

"Единият вариант е да отидат (бел. ред. - парите) в ЕЦБ, другият е да предложим в следващите 3 години да останат на територията на България, за да можем да дофинансираме някои мероприятия", разясни финансовият експерт.

Той не се съгласи с тезата на Вулджев, че банковите лихви са благоприятни и в момента, и че няма да има промяна. Влизането в Еврозоната е фундаментален проблем за България, настоя Парамов. Свободни пари няма в България, това е най-важният въпрос, убеден е той.

"Това няма да ни вдигне доходите, по-скоро ще ни влоши качеството на публичните финанси и ще ни застраши от фискална криза", контрира Георги Вулджев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
8
 
! Отговори
14 поправка преди 4 години
Московски , не Москов
14
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горанов има наглост да не плаща наем за жилището ,в което живее. Намери топло местенце за убиеца Москов. Сега гледа на ни навре в система, пред която стоят сериозни изменения заради твърде различните гледни точки на Франция, Италия и Германия относно финансовата политика. Авантюризъм, зад който не е ясно точно какво стои.Станишев също играе на това хоро.
13
6
 
28
 
! Отговори
референдум преди 4 години
Не ни питаха дали да влизаме в НАТО и ЕС, поне да ни питат искаме ли еврото! В западните демокрации ги питат и за влизане в ЕС и за излизане. И по този показател май сме на последно място! Крайно време е да ни питат по жизнено важни въпроси, а не да се решават на тъмно. Друг е въпросът, че двата референдума нищо непостигнаха и то май умишлено. За Белене имаше референдум. Той беше ЗА, но спряха строителството! Въпреки това трябва да има референдум за еврото!
12
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ви искаме еврото!
11
6
 
13
 
! Отговори
Кашпировски преди 4 години
Еврото е все по-близо, и все по-близо, и все по-близо, а на вас ви се доспива, клепачите ви натежават, очичките ви се затварят...Такапо времето на Тодор Живков ни хипнотизираха, че комунизмът е все по-близо.Но той така и не дойде.
10
13
 
10
 
! Отговори
руски трол преди 4 години
Лошо ! Много лошо. Тази седмица ни утрепаха! Президент, вот.........
9
3
 
27
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
АКО ПЪРВО ВЛЕЗЕ КОРОНАВИРУСА ЕВРО НЯМА ДА НИ ТРЯБВА
8
4
 
46
 
! Отговори
... преди 4 години
Значи мнооого се съмнявам, че няма да пострадаме от приемането на еврото! Първото което ще стане по магазините е не да се сменят цените а просто 1 лв. ше се задраска лв и ще стане евро. Това ще е първото което ще стане! После сега 200лв пенсиика ще стане 100евро! И така нататък и така нататък! Т.е. бедните ще дтант 2 пъти по-бедни от колкото сега! Та така!
7
2
 
40
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Както навсякъде, цените ще скочат и няма връщане обратно. Сега пък ни занимават с президента, с фалшиви вотове, а какво стана с къщите за гости, със заменките, дето уж щяха да ровят, с неправомерно високите цени за лекарствата и още толкова меко казано несправедливи явления, заради които ще си изгубим даже държавата?
6
2
 
16
 
! Отговори
Предприемач преди 4 години
Профилактично, си рефинансирам заемите в левове, а спестяванията в паунди швейцарски франк. Идва буря....звездите ми го говорят
5
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
другият е да предложим в следващите 3 години да останат на територията на България, за да можем да дофинансираме някои мероприятия"------къщи за гости,апартаменти с лични асансьори,вили,яхти ?
4
2
 
26
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
"Парамов заяви пред Bulgaria ON AIR, че имаме 18-20 млрд. евро "на склад"ХАхахахахахаха :))) Че то Черепа има толкова, да не кажа и двойно
3
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Народа пак ще бъде изработен.Това е целта.Гарантирано от ГЕРБ.
2
4
 
35
 
! Отговори
а ние тихо гледаме преди 4 години
как ни доубиват.
1
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да на светло, но по традиция Мента Стоянова вкарва поправката между първо и второ четене в преходни и заключителни разпоредби на друг закон.