Всеки втори не иска еврото, държи на лева, бил стабилна валута!

Причината - всичко ще поскъпне, но доходите няма да скочат
290
Всеки втори не иска еврото, държи на лева, бил стабилна валута!
Снимка: БГНЕС

Половината българи са против това страната да въведе еврото като официална валута вместо лева, 19% са за такава промяна, а останалите 31% не знаят или не могат да преценят.  Това сочат данните от социологическо изследване, поръчано от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) и проведено от “Тренд” по метода на прякото полустандартизирано интервю.

Още по темата
Очаквано най-силната подкрепа за еврото е при учащите се с 32%, а най-голямата съпротива при пенсионерите с 64%.

Интересна е ситуацията с партийното разпределение на вижданията. Мнозинство от избирателите на основните партии са против въвеждането на еврото.

Против еврото са 39% от избирателите на ГЕРБ (спрямо 36% за) и цели 70% от симпатизантите на БСП (спрямо 8% за).

Най-популярната причина за подкрепа на еврото е удобството на това страните в Европейския съюз (ЕС) да имат една валута. Такова мнение е изказано от 32% от анкетираните.

Втората най-популярна причина за предпочитане на еврозоната с 21% е усещането, че подобна стъпка към интеграция ще ни направи пълноправни членове на ЕС и ще ни движи напред.

Скептицизмът към еврото идва от друга посока – основно свързана с поскъпване на живота и стопанска несигурност.

Най-посочваната причина за нежелание да се въведе еврото като парична единица на България е, че всичко ще поскъпне, а доходите няма да се повишат. Такъв отоговор са дали 35% от противниците на еврото у нас.

Вторият най-разпространен аргумент против с 14% е, че българите ще станем по-бедни.

Над половината българи смятат, че трябва да се проведе референдум за влизането на България в еврозоната.

Само 20% от запитаните са на мнение, че рефрендум не е нужен за подобно ключово историческо решение. По-висок интерес към организирането на национално допитване се наблюдава в градовете областни центрове, където всеки трима от пет подкрепят провеждането на референдум.

Като цяло данните показват много ниско нежелание за организирането на допитване за еврозоната, непревишаващо 27% в нито един демографски разрез на обществото и често в диапазон под 20%.

Например само 18% от българите на възраст от 18-29 г. са против такъв референдум.

Над половината българи вярват, че еврото и левът са стабилни валутни системи – 60% и 59% съответно.

Недоверието към двете е ниско, 14% за лева във валутен борд и 10% за еврото, и в двата случая съсредоточено при по-възрастните респонденти, особено тези над 70-годишна възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
260
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако искате да сте добре в блиските няколко години, спестявайте в злато и крипто, зарежете и евро и лев.
259
0
 
3
 
! Отговори
ЕВРОйския поп преди 4 години
Верно всичко ще поскъпне ... ама погледнете го от към добрата му страна . Като приемем еврото разни държавници и обикновенни чиновници НЯМА ДА ИМ СЕ НАЛАГА ДА ГУБЯТ ОТ КОМИСИОННА В БАНКИТЕ КАТО ОБРЪЩАТ ПОДКУПИТЕ/КОМИСИОННИТЕ СИ ОТ МИЗЕРНИ ЛЕВЧЕТА В ЕВРО .А това е достатъчно добра причина да ни натискат да минем на евро. Заплахи че сте русофили, комунисти и ***.моттници ще се използват щедро срещу тия дето се дърпат.Амин.
258
10
 
8
 
! Отговори
прост народ преди 4 години
еврото трябва да се приеме колкото се може по бързо иначе никога няма да се оправим
257
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 258:Пич, явно си много незапознат. Погледни други държави и примери, не е нужно някой да ти казва нищо. Погледни Гърция от преди няколко години като смениха драхмата с еврото. Мога само да ти кажа че бях там когато се случи и всички обедняха за една нощ с 30%. Гърция се оправи и ще се оправи, но нашите калинки няма да могат и ако си мислиш че сега е дъното само почакай като ти сервират всичко в евро.
256
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знаят и не могат е по добре от не знаят ама искат!
255
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако тва стане всички политици също ще емигрират освен народа
254
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако приемем еврото и пенсията стане 50 100 евро изаплата 250 300 евро ще има линчове на политици и революция
253
2
 
16
 
! Отговори
До Анонимен 266 преди 4 години
Освен ако преди това чичко Влади (Горанов) не получи обаждане от бай Х. който да му нареди: "От утре фиксинга на БНБ е 1 евро към 4 лв.!", защото от нова година твърдия фииксинг 1:2 вече е отменен. Тогава баба Пена, ще не ще, ще си продава меродията по 1 евро, защото пенсийката и от 200 лв. няма да е с равностойност 100 евро, ами 50 евро!!
252
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заплатите и пенсиите ще бъдат индексирани 1:2,но на пазара,на баба Пена ще и се види малко да ти продава меродията по 50 цента нищо че е била по левче до вчера и ще ти каже дай 1 евро.така ще стане и във всеки магазин.така стана и в Европа..
251
4
 
11
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 4 години
Проблемът е, че нашите "национално отговорни" политици не могат да обяснят на брюкселските ***, че минаването на лева през ЕРМ 2 е НАПЪЛНО ИЗЛИШНО. Някой може ли да обясни какъв е смисълът България да преминава през т. н. "чакалня на Еврозоната" или механизма ERM2, след като от 1 юли 1997 г. сме във валутен борд с Евро и годишната инфлацията от години е ниска???Отделно, че няма никакъв проблем да теглиш Евро на каса в банките. У нас фактически има двойна парична система ЛЕВ и ЕВРО. Теоретично в България още утре може да въведем еврото за плащания по магазини и пазари едновременно с това
250
0
 
5
 
! Отговори
Митко 19см преди 4 години
Да се чуди човек как при толкова капацитет, на който дори само тука във форума на днес.бг ставаме свидетели, във всяка една сфера, България не е преуспяла.Дават ти конкретни прогнози за цени на горива, храни, какво ли не. Как не ги е страх, че някой няма да се възползва и да направи някой лев, незнам.
249
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въвеждаме еврото : заплата 610лв =305 евро , хляб 1лв= 1евро.Я ми обясни, че се обърках. Това нещо ново ли е? Заплата пада наполовина, а цената остава същата? Кой го каза това? Ти чу ли го от някой?
248
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ясно е какво ще стане с цените - ще останат същите като число, но в евро. Което е струвало 2 лева, ще струва 2 евро. Помните ли във Франция какво стана с цените, когато замениха франка с евро?
247
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 257:не мисля че грешиш. ще е изравнено с това в Германия или около Е1,40 за литър (2,70 лв) .. на много места изравняват цените с тези в Германия и Западна Европа. храна, дрехи, услуги, и т.н ... просто българина с ниската си покупателна способност ще пропадне 2 стъпала надолу. Така беше в Гърция при смяната към евро.
246
11
 
3
 
! Отговори
Ани преди 4 години
Демоните от ИЗ изпадат в паника.В Русия ни завиждат защото ги превъзхождаме във всяко отношение.
245
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 257Гнусен ***. Такава цена на бензина няма никъде.
244
16
 
4
 
! Отговори
Петко преди 4 години
Няма начин комунистите да не се пробват да създадат психоза с повишаване на цените, но жертвите им пак ще бъдат същите - тези които се връзват на манипулациите им.Бойко ясно каза че лева ще бъде конвертиран към еврото при същи курс.Аз вярвам на Бойко.
243
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цената на литър бензин ще някъде 1.80 - 2.10 евро, двойно по скъпо, според мен.
242
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До КАТАСТРОФАПърво се на учи как се пише "ПортУгалия" и после си шлякай плюсчета, *** гнусен!
241
1
 
10
 
! Отговори
До Коко преди 4 години
Явно не си ходил по-далече от съседното село,защото цена 2,47евро за литър няма.Сигурно имаш впредвид 1,47ееро/литър