Турция - съсед, съюзник, партньор, рече Борисов

Премиерът разговаря с Мевлют Чавушоглу за бежанците и енергетиката
109
Турция - съсед, съюзник, партньор, рече Борисов
Снимка: Правителствена пресслужба

Турция е наша непосредствена съседка, съюзник в НАТО и важен партньор на ЕС за справяне с редица предизвикателства, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с министъра на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу.

Сред тях той открои миграционния натиск върху Европа, борбата срещу тероризма, енергийните доставки и енергийната сигурност, инфраструктурата, селското стопанство, търговията и икономиката.

Стабилното и устойчиво развитие на двустранните отношения с Турция е важна част от българската външна политика, изтъкнал Борисов.

По време на разговора им в Министерския съвет премиерът е отбелязал интензивния двустранен политически диалог, който българската и турската страна водят, съблюдавайки принципите на добросъседство и взаимно уважение, съобщиха от правителствената пресслужба.

Според българския министър-председател настоящата му среща с Чавушоглу, предхождана от разговора им в Давос, както и срещата му с турския президент Реджеп Тайип Ердоган при откриването на "Турски поток" в Истанбул са добра възможност да бъде затвърдена положителната атмосфера в отношенията между двете страни.

"Високо ценим ангажимента на Турция в прилагането на Съвместната декларация между ЕС и Турция за миграцията от 2016 г., както и отличното двустранно сътрудничество в тази област, което осигури нулев натиск върху общата ни граница", е заявил Борисов. Българският премиер е отбелязал сериозната тежест, която Турция носи, предоставяйки убежище на голям брой сирийски бежанци на своя територия.

Премиерът е изтъкнал целенасочената работа на българското правителство за диверсификация в енергийната сфера. Той е акцентирал върху сътрудничеството между България и Турция във връзка с развитието на междусистемната свързаност на газопреносните мрежи на двете страни, което ще допринесе за диверсификацията на маршрутите за доставка на природен газ.

Българският министър-председател е обърнал внимание и на дейностите на българската държава по реализацията на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура от българо-турската до българо-сръбската граница.

Премиерът Борисов е изтъкнал още, че Турция е една от държавите, през които преминава "Южният газов коридор", а България също е неразделна част от развитието на този коридор с проекта си за интерконектор с Гърция.

В рамките на разговора на премиера Бойко Борисов с турския външен министър е бил поставен фокус и върху наличието на значителен потенциал за по-нататъшно развитие на търговските и икономическите отношения между България и Турция. Министър-председателят е обърнал внимание на нарастващия стокообмен, който за периода януари - септември 2019 г. се е увеличил с 10.7 на сто на годишна база и достига 3 017 млн. евро.

Туризмът е бил посочен като друго поле за сътрудничество между двете страни с големи възможности за развитие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
6
 
10
 
! Отговори
Втора легия преди 4 години
Шоуто на кривоглавите анадолски мъпети и домашния им плу***жек .!.
31
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вместо да се погрижи за селското ни стопанство,че сме аграрна държава този *** прегръща производители на целуфанени и пластмасови зеленчуци и после ще агитира за наши такива които убива с действията и договорите си!Храни българите с"имитиращи хранителни продукти",плащат най-висока ел.енергия в ЕС,изби прасетата на селяните уж,че са чумясали всички,месо от соя продава,крупните зърнопроизводители са все негови хора и си играят с цената на зърното,източи питейната вода,бавно ви трови бе как не р
30
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Коментаторе 20, ти не си със всичкия си?*** спешно на психиатър.Може нищо да ти няма.Ненадминат дипломат?!? Тоя се движи като слон в стъкларски магазин в политиката и винаги се заема с губещи каузи.Западните лидери постоянно му се подиграват и не могат да го понасят, заради държанието му, като героя на Алеко.
29
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредното тежко падение на Тиквата, а и на нашата държава като цяло!Замъкнал се там, момчето на повикване при султана, пак дърдори глупости....Русия му е враг, Турция му е всичко.И "западните балкани" са му зор, да набута максимално мюсюлмани в Европа.Сега е отишъл да се отчете на "началника" си.
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 22Може не само делтата на р. Резовска-----Батка, толкова си тьп, че даже не знаеш какво е делта. Таебау патриота...
27
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тиквата - бедния... от грижи и кахър, а и от бедност (все пак, направи България най-бедната държава в Европа) сега е нямал пари за самобръсначка.Не можал да се изкъпе, не можал да се обръсне.Добре се е маскирал, да прилича на електората си.
26
2
 
0
 
! Отговори
Човек==Idiot преди 4 години
Do 20
25
3
 
1
 
! Отговори
F5 преди 4 години
В бюлетините сигурно е имало огледалца и плазма или лазерчета!
24
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
До анонименсъс златоносни реки
23
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато те се държат човешки с нас и ние би следвало да се държим човешки с тях. Вярно, че сме били под робство и не трябва да го забравяме никога, но изобщо не е редно да съдиш децата, заради прегрешенията на предшествениците им. Това е съвсем елементарна и напълно смислена логика. Вие как бихте реагирали ако ви разстрелят невинни, заради нещо извършено от вашия баща или дядо още преди да сте били родени?
22
7
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Може не само делтата на р. Резовска да им отстъпине но и някоя друга планина с златоносни реки например
21
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уф, тоя пак на маса
20
17
 
3
 
! Отговори
Човек преди 4 години
Гласувам за него, но не защото съм против БСП, а защото е ненадминат дипломат. Жив и здрав да си Бойко, най-велик сред мъжете!
19
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
vsichki obichat BoyBorisov, poneje e mnogo dialogichen, vnimatelno i dobre chuva i razbira horata v dialogite i monologite.
18
1
 
4
 
! Отговори
Поправка преди 4 години
Забравил е Работодател.
17
8
 
3
 
! Отговори
Комунист преди 4 години
До Чавуш АгаТова иска и всеки истински русофил в България ага!След съюза на велика Русия с Турция ние български русофили желаем пламенно да направим федерация с Русия и Турция.
16
5
 
3
 
! Отговори
Путин преди 4 години
До Активист на БКПНе обиждай Борисов!Ти си никой за да обиждаш най-верния ми човек!
15
6
 
8
 
! Отговори
Комунист преди 4 години
Едно свястно нещо да направи Борисов.Трябва да взима пример от Путин в отношенията с Турция.
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
a kade e bg top ministara na ministerstvoto "dobre doshli"?
13
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо:- тук има все още мал'оумни овце / но шом са от ГЕРБ това е разбираемо / които делят комунистите на две - БСП и ГЕРБ, що за ***'отия е този преход като има липса на ограмотяване, та нали ГЕРБ са последните клонинги от БКП, толкова ли е сложно да се разбере, управлението им е същото като при Тошо / в това съм жив свидетел /, второ Турция ни е съсед верно, но в никакв случай не трябва да ни е партньор и съюзник, това е фатална грешка, 500 г. ни спряха възхода има милиони примери за това и тр