Турция - съсед, съюзник, партньор, рече Борисов

Премиерът разговаря с Мевлют Чавушоглу за бежанците и енергетиката
109
Турция - съсед, съюзник, партньор, рече Борисов
Снимка: Правителствена пресслужба

Турция е наша непосредствена съседка, съюзник в НАТО и важен партньор на ЕС за справяне с редица предизвикателства, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с министъра на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу.

Сред тях той открои миграционния натиск върху Европа, борбата срещу тероризма, енергийните доставки и енергийната сигурност, инфраструктурата, селското стопанство, търговията и икономиката.

Стабилното и устойчиво развитие на двустранните отношения с Турция е важна част от българската външна политика, изтъкнал Борисов.

По време на разговора им в Министерския съвет премиерът е отбелязал интензивния двустранен политически диалог, който българската и турската страна водят, съблюдавайки принципите на добросъседство и взаимно уважение, съобщиха от правителствената пресслужба.

Според българския министър-председател настоящата му среща с Чавушоглу, предхождана от разговора им в Давос, както и срещата му с турския президент Реджеп Тайип Ердоган при откриването на "Турски поток" в Истанбул са добра възможност да бъде затвърдена положителната атмосфера в отношенията между двете страни.

"Високо ценим ангажимента на Турция в прилагането на Съвместната декларация между ЕС и Турция за миграцията от 2016 г., както и отличното двустранно сътрудничество в тази област, което осигури нулев натиск върху общата ни граница", е заявил Борисов. Българският премиер е отбелязал сериозната тежест, която Турция носи, предоставяйки убежище на голям брой сирийски бежанци на своя територия.

Премиерът е изтъкнал целенасочената работа на българското правителство за диверсификация в енергийната сфера. Той е акцентирал върху сътрудничеството между България и Турция във връзка с развитието на междусистемната свързаност на газопреносните мрежи на двете страни, което ще допринесе за диверсификацията на маршрутите за доставка на природен газ.

Българският министър-председател е обърнал внимание и на дейностите на българската държава по реализацията на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура от българо-турската до българо-сръбската граница.

Премиерът Борисов е изтъкнал още, че Турция е една от държавите, през които преминава "Южният газов коридор", а България също е неразделна част от развитието на този коридор с проекта си за интерконектор с Гърция.

В рамките на разговора на премиера Бойко Борисов с турския външен министър е бил поставен фокус и върху наличието на значителен потенциал за по-нататъшно развитие на търговските и икономическите отношения между България и Турция. Министър-председателят е обърнал внимание на нарастващия стокообмен, който за периода януари - септември 2019 г. се е увеличил с 10.7 на сто на годишна база и достига 3 017 млн. евро.

Туризмът е бил посочен като друго поле за сътрудничество между двете страни с големи възможности за развитие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
15
 
12
 
! Отговори
минаващ преди 4 години
До Божидар Петков; Жалък и злобен индивид си. Не можеш да разсъждаваш от омраза и злоба. Такива като тебе няма да успеят никога. Защото човечеството върви напред. Защото човечеството си взе поуките от Ленин, Хитлер, Сталин, Дуче, Димитров, Живков, Чаушеско...С такива се отъждяствявате вие. Но тяхното време изтече. Светът е твърде малък вече за да се плюем взаимно.Вече няма вечни връгове и вечни приятели, ИМА ВЕЧНИ ИНТЕРЕСИ И В ИНТЕРЕС И НА ДВЕТЕ СЪСЕДНИ СТРАНИ Е ДА ЖИВЕЯТ В МИР И РАЗБИРАТЛЕСТВО
51
6
 
6
 
! Отговори
F5 преди 4 години
Мая Манолова , докажете победата си на балотажите чрез социологическо проучване, вие сте честната победителка!
50
18
 
3
 
! Отговори
Хан Аспарух преди 4 години
От 681г.България не е имала такъв великръководител като Б.Б от Б-я.
49
11
 
15
 
! Отговори
Божидар Петков преди 4 години
А фереджетата и потурите, кога да ги слагаме...?
48
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Калеко (идвалид) с коментар 47, ти не фес, ти фейс нямаш.Толкова много долни и *** коментари написа в този сороски сайт, че каквото и да обясняваш за себе си, то е ясно и без думи.Знам, че така си изкарваш прахраната, като пишеш глупостите си и ти плаща някое НПО на Сорос, но толкова ли не те бива за нищо достойно, та си се хванал за това с пяна на уста?
47
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
45-ти, и ти ли плашиш с бежанци бе ? Какво като са на някоя граница, ако ние си пазим границте както трябва никой няма да влезне в държавата ни ! Я виж Унгария, знаеш ли там как вардят унгарците ? Щели биле да влезнат у нас, ще влязат само ако ги пускаме ! С такива измислени заплахи могат да се "окичат" само про'стите ! ЕС нищо не може да каже на Орбан относно мигрантите, човекът си пази границите както трябва и не зависи от никого, а ние нали сме се наг'ъзили на всеки само плашим българите...
46
1
 
5
 
! Отговори
северозапад преди 4 години
С комшийте-винагиДОБРЕ !! Но с един железен принцип-каквото повикало-такова се обадило !
45
12
 
20
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
До Анонимен ... Аз фес нямам, но твойта ушан.ка се набива яко на очи ... !!!
44
13
 
6
 
! Отговори
От 32 преди 4 години
Искам да попитам тези засега двама които са сложили минус на коментара, кое не е верно, че не сте съгласни или сте толкова заблудени, че сте ослепели и оглушели за истината ? Явно заради такива същества като вас България не може да поеме по верният път, много сте, за да се прогресира трябва да ви се забрани да гласувате, защото нямате хал-хабер нито от демокрация нито от свобода, ще си останете роби на комунистите в момента те се представляват от ГЕРБ, това е най-истинската истина !
43
8
 
23
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
Каквато и да е Турция, тя е наша съседка с която в момента поддържаме добри комшийски отношения и е хубаво това продължи и занапред. Да не забравяме заплахата от бежаниците които и в момента са на турско-сирийската граница и които поне засега Турция възпира. Да се вгледаме и в магазините си и да видим, че са пълни с турски стоки. Българите които ходят на почивка там са очаровани от гостоприемството и...Друг е въпросът, че Ердоган е диктатор, но и путин е такъв, а *** у нас го боготворят..
42
6
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Анонименне ти се струва..Просто погледа му е резултат от празнотата зад ниското му чело...М/у другото,най-вероятно ще затрият следващото,но Тиквата има всички признаци на човек,на който "му хлопа дъската"..Вчера гледах едно видео,в което Тиквун казва:-"Уредихме триста ХИЛЯДИ кубика вода в секунда за Перник"Некой от Харема го поправи:-"Триста"..А Тиквата със строг,всяващ страхопочитание глас каза:-"А аз колко казах?..Казах триста..Що не слушате бе?"..намерете това видео,не помня на кой
41
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
23,наредил си една "тирада"без да си запознат с характера и нрава на мюсюлманите ! За тези никога християнин няма да бъде ЧОВЕК,запомни това,тези ходят на джамия за да учат бомби и атентати и да трупат злоба и омраза към християнството ! На мюсюлманин никога не се вярва,той ако ти се пише за приятел значи си точи ножа зад гърба ти и скоро ще ти резне тиквата ! Колко невинни избиха в Европа заради вярата си и омразата си към християнството ?Заблудата ти е огромна и ще я разбереш,дано не е късно !
40
8
 
10
 
! Отговори
нови тиквени бисери преди 4 години
Бълxария - най-бедната провинция в Турция!!!Това е правилното заглавие ...
39
6
 
1
 
! Отговори
F5 преди 4 години
Какъв е шансът сащ да са изгубили войната в близкия изток и заедно с германия и япония да са извършили преврат на сащ или прекалено си фантазирам?Тия които умишлено осакатяват актьорите американци и маймуни ли са?
38
5
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
написах в търсачката "колко пъти Борисов е пътувал зад граница..Излезна един материал от 2014-та година..Гласеше:-"Борисов е пътувал извън страната 277 пъти повече от Станишев"...!!!!!!277 !!! И то до 2014-та...От тогава сигурно са станали 1000..Та:-От това НЕПРЕКЪСНАТО,бясно ръшкане на Тиквата по света НЯКОЙ ДА Е ВИДЯЛ НЯКАКВА,макар и минимална ПОЛЗА ЗА ДЪРЖАВАТА И НАЦИЯТА?!?!?!Не виждате ли,че тая персона просто си ИГРАЙКА с вас?!?!
37
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
***'отите от "Днес.бг" не стига, че цензурират български думи, а на чуждиците дават "карт бланш",ами и ограничават символите, човек не може да се изкаже както иска ! Къде ви е свободата на словото и печата бе същества жалки в тиквите, затова България ще търка 119 место в света по свобода на словото ! Как се живее в такава комунистическа държава не мога да разбера, явно всичкият народ трябва да забегне за да се наслади на демокрация и свобода !
36
8
 
9
 
! Отговори
Очите преди 4 години
Бойко, а сюнет направиха ли ти? На манннаф водиха ли те? В Турска баня не ти ли триха гърба?
35
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
на нашия погледа му много празен ми се струва.
34
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
турция - съсед, агресор, узурпатор. Жалко за този, който не го е разбрал до сега.
33
5
 
8
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
И тоя аркадаш ли се облажи от прегръдките на най- големия гушкач в политиката ?

Спонсорирани публикации